Fără un studiu, fără consultarea brașovenilor, primarul Coliban vrea reintroducerea tramvaielor în Brașov
Primăria Brașov a organizat dezbateri pentru orice, chiar și pentru lucruri neimportante. Nu și pentru reintroducerea tramvaielor în Brașov. Totuși, acest ”amănunt” nu îl împiedică pe primarul Allen Coliban faceboook să se laude la colegii săi de partid că are în plan reintroducerea tramvaiului și construcția unei linii de tren urban. Culmea, acest coleg din USR este chiar vicepremierul României. Deci, cu alte cuvinte, colegii de partid sunt mai importanți decât cetățenii Brașovului, atâta timp cât pe locuitorii municipiului nu i-a băgat nimeni în seamă pe acest subiect.
Într-o altă ordine de idei, dacă primarul Brașovului ar discuta puțin cu locuitorii din alte orașe sau chiar cu cei din conducerea administrației locale ar constata că reintroducerea tramvaiului ar fi o problemă destul de mare.
În primul rând, Brașovul nu mai are infrastructură. Introducerea liniilor ar înjumătăți partea carosabilă, altfel că traficul rutier va deveni un coșmar în multe zone ale orașului. Amenajarea stațiilor ar fi din nou o problemă ce ar ”mânca” din străzi. Să nu mai spunem despre resistematizarea circulației în toate intersecțiile prin care vor trece tramvaiele.
Totuși, de ce să ai un șantier inutil care se va întinde pe ani buni când poți achiziționa direct autobuze electrice și troleibuze fără bătaie de cap. Este același lucru, este transport verde. Tramvaiul încă mai este în regulă pentru orașele care au infrastructura deja, nu pentru Brașov.
Orașul a fost aerisit, având un trafic rutier invidiat de marile orașe, tocmai pentru că s-au lățit străzile. Acum, să vii și să înjumătățești drumurile este o nebunie din start.
Practic, în loc ca acest trafic rutier să fie decongestionat, prin introducerea tramvaielor mai mult va fi ”gâtuit”.
”Colegul meu Allen Coliban a fost întotdeauna preocupat de problemele de mediu. Acum, în calitate de primar al Brașovului, are ocazia să pună în practică toate lucrurile pentru care a militat neobosit atâția ani de zile.
În discuția pe care am avut-o azi la Guvern, Allen mi-a detaliat proiectele la care lucrează zilele acestea. Printre ele – reintroducerea tramvaiului, construcția unei linii de tren urban și instalarea unei rețele de colectare selectivă a deșeurilor. Am căutat împreună soluții pentru ca măcar o parte dintre aceste proiecte să fie finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Și vom reuși – PNRR are printre principalii piloni tranziția către o economie verde. Brașovul a fost întotdeauna un oraș frumos. Acum avem garanția că e și bine administrat”, susține Dan Barna.
Stiu ca exista in Brasov acest sindrom ca Brasovul ar fi cumva buricul Romaniei; o iluzie falsa alimentata pe de o parte de un orgoliu local cam tamp si de faptul ca in anii 70-80 Brasovul a fost intr-adevar al doilea oras al Romaniei ; intre-timp a devenit un oras mediocru de provincie eclipsat puternic de Cluj ,Timisoara si Iasi ; totusi ,ca brasovean nascut aici nu mi-as fi putut imagina ca exista atata provincialism si inapoiere in mentalitate si atata inversunare impotriva unui tramvai modern ,ca si cum tramvaiul ar reprezenta o sperietoare si un mare cosmar pentru acest oras ; pacat ca nu ne uitam putin in jurul nostru si nu observam ca nu numai in Occident ,dar si in Romania se reintroduc si se extend liniile de tramvai,ca de exemplu la Resita (!!!),Oradea,Sibiu,ca sa nu mai vorbim de Cluj,Timisoara si Iasi !
Reply ↓
Alte orase au infrastructura, Brasvul nu! Asta este marea diferenta. V-ati gandit ca va manca jumatate din strada pe unde va trece? Stiti ca atunci cand va opri in statie, traficul se opreste pe ambele benzi pentru ca oamenii vor traversa strada? Stiti cat dureaza inplementarea unui astfel de proiect si ce inseamna aceste santiere deschise prin tot orasul? Avem in prezent vreun studiu cu privire la oportunitatea acestui proiect? Nu! Atunci, de ce nu am lua autobuze electrice si troleibuze. Si ieftina investitia si fara conplicatii inutile.