Fără precedent! Pentru acreditare, un primar liberal le solicită jurnaliștilor CV. Oare vrea să-i angajeze?

Într-o primărie din județul Iași, mai rău ca în Siria sau Afganistan! Jurnaliștii care vor să se acrediteze trebuie să-și prezinte CV-ul, de parcă primarul vrea să-i angajeze! Mai mult decât atât, ziariștii care ”îndrăznesc” să prezinte într-un alt altfel informațiile furnizate de reprezentanții Primăriei, riscă să rămână fără acreditare. Primarul care reușește să se facă de râs, să atragă asupra sa criticile jurnaliștilor și ale asociațiilor de presă, dar și să ajungă în situația să fie luat la întrebări de Avocatul Poporului sau de alte instituții ale statului pentru că îngrădește accesul jurnaliștilor la informații, este Marius Pintilie, de la Partidul Național Liberal(PNL), primar în orașul Pașcani.

Primarul poate ar trebui să se informeze și să afle că nici măcar la Guvernul României sau la Parlament nu se solicită asemenea bazaconii, mai ales CV…

Ce spun jurnaliștii din oraș

Jurnalistii care refuza sa “prezinte informatiile asa cum le-au fost furnizate de reprezentantii Primariei municipiului Pascani” urmeaza sa nu fie acreditati sau sa ramana fara acreditarea de presa si prin urmare sa nu mai aiba acces la activitatile administratiei locale si la conferintele de presa.

Conditia a fost impusa chiar de primarul Marius Pintilie, in cadrul unui regulament care va fi supus aprobarii consilierilor locali, in sedinta programata pe 25 noiembrie a.c.
In acelasi document se arata ca jurnalistii nu vor fi acreditati si in situatia prezentarii jignitoare si falsa a activitatii Primariei, precum si daca nu respecta prevederile regulamentului,  fara a se preciza cine si mai ales cum vor fi  făcute astfel de aprecieri. Articolul a fost retras in cadrul Comisiei Juridice, in urma unor dezbateri intense.

`De asemenea jurnalistilor li se solicita sa fac dovada “ca se afla in relatii contractuale cu institutia de presa” si sa prezinte un CV, ca la angajare. Si aceste conditii ar urma sa fie retrase, la solicitarea presei, scrie bittv.info

Proiectul propus de primarul Marius Pintilie a fost azivat pozitiv de Comisia juridica a legislativului local, chiar daca excede cadrului legal. In aproape toate insitutiile publcie din judet si din tara, acreditarea jurnalistilor se face in baza prevederilor Legii 544/2001 – privind liberul acces la informatiile de interes public, nu in urma unui regulament.

Conform articolului 18 din lege “autoritatile publice au obligatia sa acorde, fara discriminare, acreditarea ziaristilor si reprezentatilor mijloacelor de informare in masa, iar acreditarea se acorda la cerere in termen de doua zile de la inregistrarea ei.”
Mai exact jurnalistii sunt acreditati, de regula, pe baza unui formular de cerere si a legitimatiei de serviciu. Nu sunt solicitate alte documente si nu au fost impuse reguli noi sau regulamente.

De asemenea conform art. 30 alin. 3 din Normele de aplicare a legii 544/2001 “ participarea ziaristilor la activitatile autoritatilor sau institutiilor publice nu va putea fi limitata ori restrictionata prin reglementari interne ce exceed textului Legii nr 544/2001”, iar proiectul propus de primar incalca aceste prevederi.

Regulamentul a fost intocmit chiar de consilierul primarului, Alexandru Dandu. Desi detine si functia de purtator de cuvant al Primariei el nu raspunde la telefon si nici la unele intrebari adresate pe email sau pe WhatsApp de jurnalistii de la BITTV.

Continuare pe bittv.info

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: