Fără dosarul cu copii după acte, începând de anul viitor

În calitate de vicepreşedinte al Comisiei pentru administraţie publică a Senatului, Mihai Veștea salută adoptarea rapidă a legii care interzice statului să mai ceară de la persoanele fizice și juridice copii după acte emise tot de instituțiile statului.

”Am susţinut cu toată convingerea această iniţiativă a colegilor liberali, motiv pentru care a şi trecut de votul Comisiei de administraţie cu unanimitate de voturi.

Începând cu 1 ianuarie 2022, toţi aceia care au nevoie de documente de la instituţiile publice centrale nu vor mai fi obligaţi să se plimbe cu dosarul de copii după acte, iar instituţiile vor fi obligate să îşi dezvolte baze de date interconectate.

În prezent, pentru eliberarea cărţii de identitate la expirare, de exemplu, este nevoie de copia certificatului de naştere sau copia certificatului de căsătorie (dacă este cazul), documente care se regăsesc deja în baza de date a autorităţilor publice, iar pentru a le accesa nu trebuie plimbat cetăţeanul, ci este necesar doar un transfer electronic între instituţii.

Având experienţă în administraţia publică, înţeleg pe deplin neajunsurile sistemului şi urgenţele care se impun, dacă ne dorim reforme în România. Digitalizarea statului este o necesitate, care va duce automat la eficientizarea serviciilor publice pentru români.

Concret, este vorba despre Legea pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, prin care:

(1) Se interzice instituțiilor publice și organelor de specialitate ale administrației publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluționării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către instituții publice sau organe de specialitate ale administrației publice centrale.

(2)  Instituțiile publice și organele de specialitate ale administrației publice centrale solicită entităților care au emis documentele prevăzute la alin. (1), în format electronic, copii sau extrase ale acestora, în baza consimțământului expres al beneficiarului serviciului public (…)” a spus senatorul Mihai Veștea(PNL)

 

 

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: