Făgărășenii vor proba un autobuz 100% electric construit în România

Un autobuz 100% electric a fost construit în țara noastră, prototipul a fost probat până acum la Oradea și Brăila, urmând ca timp de două săptămâni să fie testat de Primăria Făgăraș.

Autobuzul electric denumit ATP Bus e-UpCity a fost lansat oficial pe piața din România în 13 mai și beneficiază de  omologare europeană. Prețul de achiziție al unui model pornește de la 350.000 euro iar garanția pentru caroserie și acumulatori este de 8 ani.

Primul prototip are 83 de locuri (25 de scaune), o lungime de 12,18 metri și autonomie minimă. O încărcare completă durează între 3 și 5 ore. Călătorii se pot bucura de  Wi-Fi, prize USB și monitor cu memorie externă portabilă pentru diferite proiecții multimedia.

Potrivit Primăriei Făgăraș, locuitorii municipiului vor putea circula cu acest autobuz în perioada 7-20 iulie 2021, din oră în oră, în intervalul orar 9.00-18.00, pe un traseu înființat special: Kaufland – Tudor Vladimirescu – Catedrală – Bulevardul Unirii – „Radu Negru” – Corso – Kaufland. Prețul unei călătorii va fi același: 2 lei.

„ATP Trucks Automobile are un program amplu de testare și am solicitat să fim incluși în acesta. Profităm de această oportunitate pentru a analiza modul și costurile de operare, care ne vor folosi după ce vom achiziționa autobuze electrice prin proiectele de mobilitate în valoare de 30 de milioane de euro. Pentru a evita confuziile, subliniez că aceste teste sunt independente de proiectele pe care le avem. Autobuzele incluse în proiectele finanțate cu fonduri europene vor fi cumpărate prin licitație publică, fără vreo legătură cu producătorul de la Baia Mare. Însă nu puteam rata oportunitatea de a testa primul autobuz electric construit în România, pentru că ne concentrăm pe transportul ecologic”, a declarat primarul Gheorghe Sucaciu.

„Prindem tot mai mult curaj cu fiecare solicitare din partea autorităților locale și este onorant să le răspundem. Apreciem contribuția pe care o au în activitatea noastră: când spun acestea mă refer la feedback-ul aplicat, realist în măsură să ni-l ofere în legătură cu prototipul nostru. Este evident deja că și la nivelul țării noastre există o preocupare majoră în sensul eficientizării și ecologizării transportului public și nu numai. Vom încredința reprezentaților Serviciului de transport public local Făgăraș autobuzul electric începând cu data de 06 iulie și până în 20 iulie. Așa cum am transmis deja, toate datele culese de dumnealor în această perioadă sunt importante pentru evaluarea la care încă este supus e-UpCity”, a precizat fondatorul ATP Group, Mircea Cirț.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: