Facilități și beneficii pentru angajații și angajatorii din România

România se numără printre țările cu cel mai mare număr de firme din domeniul IT. Pentru a încuraja acest domeniu, de la 1 februarie 2018, angajații firmelor IT cu studii superioare care desfășoară activități în domeniu, beneficiază de scutire de impozit pe venit, potrivit ordinului nr. 1.168 din 14 decembrie 2017 privind încadrarea în activitatea de creare de programe pentru calculator. Mai mult decât atât, a fost extinsă scutirea de impozit pe venit și pentru programatorii studenți. Măsura a fost deja aplicată în România pentru aproximativ 15.000 de programatori.

De facilități importante au beneficiat și românii cu activități independente. Este vorba despre PFA, dar și alte tipuri de persoane juridice. Dacă înainte plăteau impozit pe venit 16%, acum plătesc 10%. Totodată, contribuțiile sociale și de sănătate se vor plăti ca persoane fizice, nu și pe activitatea desfășurată. CASS-ul se va plăti integral ca persoană fizică, la nivelul salariului minim pe economie, indiferent de numărul de activități desfășurate.

Vești bune au ajuns și la microintreprinderile, dar și românii cu activități independente. Aceștia au fost încurajați să-și dezvolte activitatea. În acest sens, microîntreprinderile care au între 1 și 9 angajați plătesc un impozit pe cifra de afaceri de doar 1% în cazul în care CA nu va depăși plafonul de 1 milion de Euro. S-a redus și impozitul pe venit de la 16% la 10%, la fel și contribuțiile, de la 39,25%, la 35%, de la 1 ianuarie 2018.

Toate aceste măsuri au dus la creșterea numărului de salariați din România, dar și la o creștere economică. Asta a însemnat automat și crearea de noi locuri de muncă.Astfel, la începutul lui aprilie 2019 erau înregistrate 81.484 de noi contracte de muncă active. În total, în 2 ani de guvernare PSD, efectivul salariaților a crescut cu 7000 de persoane, iar numărul celor aflați în risc de sărăcie și excluziune socială s-a redus cu 1,6 milioane. În acest timp a scăzut consistent și rata șomajului, fiind la cel mai mic nivel din ultimii 10 ani.

 

Lucian Pătrașcu

Secretar de Stat în Guvernul României

Președinte Organizația Municipală PSD Brașov

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: