EXCLUSIV! Aici vrea să bage bani primarul Allen Coliban! Peste 60 de familii din BOD riscă să fie aruncate în stradă (GALERIE FOTO)

-Când vrei să cumperi terenuri, dar nu știi pe ce dai banii!

Terenul de la Fabrica de Zahăr nu este GRATIS, cum spun liderii USR, ci pe bani, iar aceștia provin de la noi, românii, inclusiv de la brașoveni, orașul fiind în topul marilor CONTRIBUABILI.

Peste 60 de familii(adică în jur de 150 de persoane) ar putea fi aruncate în stradă, ele locuind în imobilele care ar urma să ajungă în posesia Primăriei Brașov.

Primarul vorbește despre un preț mic, dar totuși este vorba despre o licitație unde prețul poate urca de la 2 euro mp până la 10-20, nimeni nu garantează prețul la o licitație. 

Primarul își ascunde neputința de a idenfica terenuri industriale pentru a cheltui banii primiți de la statul român, în caz că nu găsește, banii se întorc înapoi la stat. Cum timpul s-a scurs, dacă nu cumpără repede ceva, primarul ar fi criticat pentru că nu a reușit în atâtea luni să investească banii.

 

Primarul Allen Coliban i-a înștiințat pe consilierii locali că dorește să achiziționeze 30 de hectare de teren la Bod, de la Fabrica de Zahăr. Acesta a motivat oportunitatea având în vedere prețul de pornire al licitației, dar nu numai.

” În acest context, am identificat și evaluat (cu evaluator ANEVAR) oportunitatea achiziționării, la preț redus, a unor imobile aflate în lichidare, în arealul zonei metropolitane, un prim proiect fiind cele 30 de hectare ale Fabricii de Zahăr Bod.

Iată avantajele pentru a cumpăra (cu bani de la Guvern) cele 30 de hectare ale Fabricii de Zahăr Bod:

Pot fi terenurile pentru viitoare planuri de relocare a industriei din Brașov, care a ajuns să fie înconjurată de blocurile și casele noilor dezvoltări imobiliare

Pot fi avantajul Brașovului în atragerea investitorilor strategici

Au acces la utilități, acces la calea ferată și se situează în proximitatea viitorului nod de transfer intermodal și a viitoarei autostrăzi Bacău – Brașov

Dezvoltarea părții nordice a zonei metropolitane va ameliora problemele sociale locale, care se răsfrâng și asupra municipiului, iar prosperitatea generată se va reflecta și asupra municipiului

Deși o parte din beneficii vor ajunge și la bugetul local din Bod (taxe, impozite), multe dintre ele vor aparține Brașovului, ca proprietar al terenului (redevențe/chirii, locuri de muncă, alte beneficii ”în cascadă”)

Costul achiziționării celor 30 de hectare începe de la 600.000 euro. În comparație, platforma CET are un preț de pornire de aproape 30 de ori mai mare. În opinia mea, avem nevoie de amândouă obiectivele, pentru nevoi diferite de investiții strategice, iar prețul terenului de la Bod este incomparabil mai mic

Banii pe care i-am plăti pentru achiziție nu vin din bugetul local. Sunt bani pe care, altfel, i-am pierde. Bani care vin de la Statul Român și merg, majoritar, tot la Statul Român (principalul creditor al falimentarei Fabrici de Zahăr)

La întrebarea ”Vreți ca Brașovul să primească o fabrică, gratis?” politicienii PNL și PSD au răspuns, vineri, ”Pas”. Avem nevoie de 18 voturi de “Pentru”, 12 dintre acestea fiind deja acordate de consilierii USR PLUS”, a spus Allen Coliban pe pagina sa de facebook.

Să prezentăm punctual cum vede primarul Allen Coliban, dar și care este realitatea din teren.

Pot fi terenurile pentru viitoare planuri de relocare a industriei din Brașov, care a ajuns să fie înconjurată de blocurile și casele noilor dezvoltări imobiliare”.

Dacă Primăria Brașov ar reuși să achiziționeze aceste terenuri, în primul rând tot ce ține de taxe și impozite va merge la Bod, NU la Brașov. Câștigătoare în acest caz ar fi Primăria Bod, iar Primăria Brașov, doar un investitor.

Au acces la utilități, acces la calea ferată și se situează în proximitatea viitorului nod de transfer intermodal și a viitoarei autostrăzi Bacău – Brașov”,

Calea ferată menționată de primarul Allen Coliban se află în proprietatea lui Dan Tartagă. Acesta dacă are chef mâine, o poate tăia și duce la fier vechi, nimeni nu îl împiedică. Deci primarul ia în calcul un avantaj, fără să se documenteze corect despre subiect.

Banii pe care i-am plăti pentru achiziție nu vin din bugetul local. Sunt bani pe care, altfel, i-am pierde. Bani care vin de la Statul Român și merg, majoritar, tot la Statul Român (principalul creditor al falimentarei Fabrici de Zahăr)

La întrebarea ”Vreți ca Brașovul să primească o fabrică, gratis?” politicienii PNL și PSD au răspuns, vineri, ”Pas”. Avem nevoie de 18 voturi de “Pentru”, 12 dintre acestea fiind deja acordate de consilierii USR PLUS

Cel mai important lucru și cea mai mare IPOCRIZIE din zona USR este că acel teren va fi achiziționat ”GRATIS”. Primarul Coliban, dar și consilierii locali USR nu au înțeles nici până acum că banii vin de la STATUL român, iar statul este ținut în spate de CONTRIBUABILI. Fără noi, statul nu există! Deci cum s-ar spune, banii vin de la noi, având în vedere că Brașovul este unul dintre marii CONTRIBUABILI ai țării. Însă pentru aceste aspecte, trebuie să te informezi, să ai cunoștințe de economie, de finanțe, de administrație.

Peste 60 de familii riscă să ajungă în stradă

Pe lângă latura economică, terenurile pe care vrea să le cumpere Primăria Brașov au și o latură socială, cel mai probabil neștiută de primar. Pe terenurile mult discutate, se află și mai multe imobile, pe care dacă le-ar achiziționa, Primăria Brașov ar trebui să le demoleze, având în vedere intenția administrației locale de a reloca industria din Municipiu. Mulți încă nu știu că în aceste imobile locuiesc 60 de FAMILII, adică undeva la vreo 150 de persoane. Aceștia sunt aici de pe vremea când fabrica funcționa bine. Oamenii locuiesc acolo pentru că i-au lăsat foștii administratori. Acum, în cazul în care se vor cumpăra terenurile, aceștia vor fi scoși în stradă. Ce se va întâmpla cu ei? La acest aspect social s-a gândit cineva? S-au gândit primarul sau consilierii USR că acolo sunt bunici, copii mici care riscă să rămână fără un acoperiș deasupra capului? Din acest motiv până acum nu s-a înghesuit multă lume la această fabrică, pentru că sunt multe probleme.

Terenuri mlăștinoase. A făcut cineva un studiu geotehnic sau sunt aruncați banii aiurea?

Potrivit locuitorilor din zonă, dar și conform imaginilor realizate la fața locului, terenurile sunt mlăștinoase. Reprezentanții Fabricii de Zahăr susțin că până acum nu a discutat nimeni din Primăria Brașov cu ei, dar nici că ar fi venit cineva să vadă terenurile la fața locului.

Probabil, primarul Allen Coliban habar nu are cum arată terenurile, dar nici nu a făcut un studiu geotehnic pentru a afla dacă se pliază pentru ce proiecte are el în vedere. Cu alte cuvinte, totul este făcut la mișto, fără o simplă informare, fără studii, fără o documentare clară asupra obiectivului.

Despre Cât de mult ne costă „fabrica gratis” de la Zahăr Bod pe care o vrea Coliban? a scris colegul Sebi Dan de la newsbv.ro

Primarul consideră că cine țipă mai tare, are și dreptate

Imediat după ședința Consiliului Local Brașov, primarul a ieșit imediat cu o postare în care îi critică pe consilierii locali PNL și PSD, dar nu spune că vrea să cumpere terenuri despre care nu s-a informat mai deloc.  Mai mult decât atât, a avut tupeu să-i certe pe aleșii locali acuzându-i că nu votează, deși le-a prezentat acest proiect cu o oră înainte de ședință. Deci clar că nimeni nu își asumă să voteze ceva cu ochii închiși, fără o documentație clară în spate, fără să studieze proiectul.

Ca de fiecare dată, primarul are impresia că cine țipă mai tare are și dreptate. Continuă să susțină că doar USR se gândește la brașoveni, restul nu. În primul rând, primarul Coliban nu a înțeles într-un an că prin stilul toxic de a acuza pe alții pentru faptul că nu votează cum vrea el, nu va avea niciodată de câștigat, ci, din contră, îi va irita pe consilierii PNL și PSD, care s-au săturat să se trezească la ședințe cu proiecte care nu sunt susținute de acte, de argumente concrete.

 

În loc să îi informeze din timp despre proiecte, acesta preferă în continuare să trateze totul superficial, deși știe foarte bine că proiectele trec doar prin votul consilierilor locali. Nu a reușit să aibă o abordare coerentă, să discute cu fiecare consilier în parte, tocmai, pentru a avea susținerea lor. Primarul consideră că rezolvă problema prin a-i acuza pe aceștia că nu vor să voteze proiectele pentru dezvoltarea Brașovului, de parcă doar USR se gândește la binele comunității și de parcă doar ei au proiecte bune. Să nu uităm gafele cu catacombele unde s-a văzut clar că Primăria Brașov a oferit spațiul pe ochi frumoși unei asociații, după care a vrut să treacă prin Consiliul Local înțelegerea, dar după consumarea evenimentului. Cu alte cuvinte, o ilegalitate administrativă având în vedere că mai întâi ai actele, apoi le dai cheile…Dar, în opinia USR, s-a procedat corect…

Frica primarului de a se face de râs  în fața brașovenilor dacă nu reușește să cheltuie banii primiți de la stat

La ultima ședință, primarul Brașovului a părut destul de nervos. Ca de obicei și-a prezentat propria variantă ca fiind cea bună. Cum aleșii PSD sau PNL nu au vrut să gireze o achiziție fără să cunoască detalii, au spus PAS la vot. Imediat primarul a sărit ca ars și a început să acuze ca de obicei pe consilieri că nu se gândesc la binele comunității, că el vrea să dezvolte orașul. Primarul nu reușit să explice clar de ce consilierii locali au aflat de intenția Primăriei Brașov de a cumpăra terenuri cu o oră înainte de ședință când licitația este una publică, iar presa, dar și foarte mulți brașoveni știau despre faptul că Municipalitatea s-a înscris la licitație. Mai mult se cunoștea că este interesată de terenuri și o firmă privată. Deci de ce ar ascunde primarul ceva ce era public, ce se cunoștea? De ce nu a discutat despre oportunități înainte?

Să nu uităm că primarul Allen Coliban împreună cu Neu Corbu, fost consilier USR le-a povestit brașovenilor în campania electorală cum vor face ei din platforma IUS un mare parc. Ce s-a întâmplat până acum? NIMIC! Nici măcar nu se mai discută subiectul. Deci clar că primarul spune multe și face puține.

Cât despre actuala situație, se pare că graba primarului de a cumpăra ceva neapărat, chiar dacă poate fi o mare țeapă, este din cauza faptului că dacă nu reușește să facă ceva cu banii, îi pierde. Ce ar însemna acest lucru? O bilă neagră pentru primarul Allen Coliban, dar și pentru consilierii USR pentru că nu au fost în stare ca în aceste luni bune să identifice terenuri pentru a le cumpăra. Până acum a mai avut o tentativă cu CET-ul, dar nu a fost să fie. Curios că Primăria Brașov ar trebui să fie la curent cu tot ce există în Municipiu. Să ai toate datele și să nu reușești să identifici cea mai bună soluție și să cauți cai vezi pe pereți pe la Bod, înseamnă un manangement slab.

Ciudat este că nici useriștii din Brașov nu înțeleg lucruri elementare și postează pe facebook toate tâmpeniile care le vin în cap. De exemplu, unii susțin că este vorba despre un preș derizoriu, de 2 euro mp. Dacă este licitație, cine îi garantează acest preț? Terenurile ar urma să fie luate gratis? Pe bune? De ce, că vin banii de la STAT? Să înțelegem că brașovenii nu plătesc taxe și impozite? Useriștii au impresia că statul trăiește cu AER, iar banii cad din cer, nu tot de la noi…Oare nu mai bine ar pune unii mâna pe carte să învețe lucruri simple și logice?

Datorii de aproape 5 milioane de Euro

Fabrica de Zahăr are în prezent o datorie de aproximativ 5 milioane de euro. În cazul în care s-ar achita această datorie, atunci fabrica are tehnologia necesară pentru a reporni. Deja mai mulți reprezentanți ai Asociației Sfeclei de Zahăr din zonă s-au grupat și au avut discuții cu administratorul fabricii pentru a se identifica soluții. Cum în prezent mai există o singură fabrică de acest gen în țară, dar care ar urma să se închidă anul viitor, repornirea fabricii de la Bod ar fi o adevărată gură de oxigen pentru cultivatorii sfeclei de zahăr din România. Aceștia ar avea unde să-și vândă producția, iar fabrica ar produce zahăr. Acesta este de altfel un alt motiv pentru care consilierii locali PNL și PSD nu au votat proiectul prin care Primăria Brașov ar urma să participe la licitație pentru achiziționarea terenurilor care aparțin fabricii.

 

 

 

One thought on “EXCLUSIV! Aici vrea să bage bani primarul Allen Coliban! Peste 60 de familii din BOD riscă să fie aruncate în stradă (GALERIE FOTO)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: