Europa ne plasează în zona roșie, dar Iohannis ne dă undă ”verde” pentru începerea anului școlar

Declarațiile de presă cu privire la începerea anului școlar făcute de Klaus Iohannis au stârnit numeroase controverse.  Președintele țării a spus că există trei scenarii pentru debutul școlii: verde, galben și roșu. Scenariul verde este varianta cea mai optimistă, cea în care mai puţin de o persoană la mia de locuitori este depistată cu COVID-19în ultimele 14 zile.  În aceste condiții, elevii vor merge efectiv la școală.  Scenariul galben, care este legat de un risc mediu, presupune între 1 şi 3 persoane detectate pozitiv cu noul coronavirus la mia de locuitori, în ultimele 14 zile. În acest caz, prioritate să meargă la şcoală vor avea preşcolarii, elevii din clasele 0-4, dar şi elevii din anii terminali. Restul claselor vor face ore online, însă vor merge şi la şcoală, prin rotaţie. Scenariul roșu se aplică când într-o localitate sunt mai mult de trei persoane depistate pozitiv la mia de locuitori în ultimele 14 zile.  În acest caz, școala se va face doar online.

Deși foarte multe țări din Europa au plasat România în zona roșie din cauza numeroaselor cazuri de COVID, Klaus Iohannis a susținut ieri că doar 50 de localități din România s-ar încadra la scenariul roșu în acest moment, cele mai multe fiind în zona verde.  De săptămâni bune se înregistrează peste 1000 de infectări zi de zi în țara noastră, iar secțiile ATI sunt pline.  Este sau nu pandemie?  Se vor face suficiente teste în fiecare localitate pentru a avea o imagine care să reflecte realitatea?

Numeroși părinți și-au arătat nemulțumirea, scriind mesaje pe pagina de Facebook a președintelui.  Ei susțin că atunci când au fost mai puține cazuri COVID, școlile au rămas închise.  Mai mult decât atât, când peste tot se vorbește de distanțare fizică, cum va putea fi aceasta respectată în clasele cu peste 30 de copii? Cum vor rezista atât de mulți elevi cu mască atâtea ore? Când unitățile școlare dispun de spații limitate, iar elevii învață, în cele mai multe cazuri în două schimburi, cum va fi posibilă dezinfectarea ca la carte a claselor? Să nu mai spunem că există și puține femei de servici.  Ce se întâmplă la liceele unde învață elevi din mai multe localități? Ce se va întâmpla cu cadrele didactice care se pot îmbolnăvi?  Dacă se va merge și pe învățământ online, nu ar trebui oare ca autoritățile să se asigure că toți dascălii au reușit să se familiarizeze cu tehnologia și știu să folosească platformele online?  Au fost și cazuri pe perioada stării de urgență și de alertă când părinții s-au plâns că au ajuns să facă ei lecții cu copiii, în timp ce profesorii nu intrau deloc pe platformă sau, dacă intrau, postau doar o fișă de rezolvat pentru elevi și cam atât…Una este să postezi teme pe platforme și alta este să derulezi un proces de învățare online.  Au într-adevăr toți copiii acces la tablete, calculatoare și internet?  Nu ar trebui oare modificată și programa, care este foarte stufoasă?

Redăm câteva dintre mesaje:

”Este incredibil ca dupa atatea luni in care am auzit ca lucrurile sunt foarte grave, dintr-o data, nu mai este nicio problema, Bucurestiul este zona verde, iar “majoritatea copiilor trebuie sa mearga fizic la scoala”. Cate 30 in clasa (cate doi in banca, fara distantare). Ii vedeti pe cei mici sa poarte masca, sa nu se ingramadeasca pe holuri in pauze sau la singura toaleta de pe etaj (toaleta unde nu exista sapun, by the way)? V-ati gandit ca se pot imbolnavi si ca pot aduce boala acasa (unde mai sunt si bunici, cu multiple comorbiditati)?”

”Caut și eu logica la ceea ce ziceți. Acum ceva zile ne invitați să respectam măsurile de distanțare să purtam mască. Ba mai mult s-a impus masca si in spatiile libere aglomerate și e sigur sa meargă sa stea într-o clasă 4-7 ore pe/zi în aceeași sală 25-35 de copii?! ”

”Procentul de cazuri reale nu se poate detecta după numărul de cazuri noi din cauza costurilor si a limitelor testarii (in cele mai multe localitati si chiar unele judete nici nu se testeaza), e nevoie de teste de anticorpi randomizate făcute pe eșantioane de populație, cel puțin în orașele mari. Altfel luăm decizii în orb și plătim cu toții.
Și testele au o marjă de eroare de peste 1 la mie”

”Ce masuri adecvate de protectie visati cand copiii nici in Bucuresti nu beneficiau de sapun la baie? Hartia igienica e lux oricum. Cum sa se distanteze 20/30 de copii intr-o clasa, mai ales cand avem atatia conspirationisti in tara asta care nu vor sa auda de masca? Va asumati dvs responsabilitatea in conditiile in care aduc virusul acasa? Ii asteapta paznicii si asistentele la poarta sa le ia temperatura? Haideti sa nu mai visam”

”D-le Iohannis, e adevarat ca toate deciziile se iau si din prisma faptului ca elevii, in marea lor majoritate nu voteaza? Aceasta decizie este influentata de faptul ca majoritatea celor din sistem nu se pricep si nici nu doresc digitalizarea educatiei?”

”Covidul se ia de la ora 23 in sus. Deci elevii sunt safe. Merry Christmas!”

”Nu vorbește nimeni de cadrele didactice, unii chiar în vârstă, vulnerabili mai ales în prezența copiilor care sunt vei mai buni transmițători de boli ! Și sunt sute de mii ! Au și familii acasă !”

”Dl președinte educația la copii trebuia sa fie primul lucru stabilit și tot odată rezolvat în contextul pandemiei. Din păcate d-voastră împreună cu guvernul aveți alte priorități în general ale voastre și nu a poporului român.
Consider ca toată clasa politica trebuie schimbată altfel ca popor nu mai avem nici o șansă, dar ce contează părerea unui simplu om…”

”Mi se pare un plan pertinent, avand in vedere situatia dezastruoasa din acest moment… tot de noi depinde stoparea raspandirii acestui virus, trebuie doar sa fim constienti de actiunile noastre, dar la cate minti incuiate si oameni fara educatie exista in tara asta, exista slabe sanse ca in septembrie sa revenim la o oarecare normalitate:(!”

 

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: