Prim ministrul României, Nicolae Ionel Ciucă, vine cu niste clarificări în legătură cu viitorul educației în România și la ce ne putem aștepta în următorii ani.
”Am dezbătut astăzi cu reprezentanții Alianței ”O voce pentru Educație”, o serie de teme legate de pachetul de legi privind educația, printre care finanțarea sistemului de învățământ, dezvoltarea învățământului profesional, tehnic și dual și digitalizarea.
Astfel de consultări sunt binevenite, pentru a corela nevoia de modernizare și capacitatea sistemului de învățământ de a răspunde provocărilor viitorului.
Programul ”România Educată”, care beneficiază de o atmosferă efervescentă, se regăsește în viziunea Legilor Educației și are nevoie de o fundație normativă solidă, care să poată susține progresele viitoare.
Din perspectiva noii legi a învățământului preuniversitar, a fost subliniată importanța asigurării finanțării necesare pentru implementarea reformelor, gestionarea provocărilor reprezentate de abandonul școlar și analfabetismul funcțional, precum și soluții pentru creșterea atractivității învățământului profesional și profesional dual, în acord cu cerințele operatorilor economici.
Viitorii profesioniști ai țării noastre trebuie să regăsească în educația duală șansa de a-și valorifica talentul, priceperea, aptitudinile, vocația, în instituții de învățământ bine dotate, cu specialiștii capabili să utilizeze tehnologiile și care să aibă o strânsă legătură cu viitorii angajatori.
Bugetul de anul viitor va putea susține noile prevederi legale privind educația, iar ținta de 15 la sută pentru învățământ din bugetul consolidat reprezintă un angajament asumat care va fi îndeplinit treptat, până în 2027.” a declarat Nicolae Ionel Ciucă, prim-ministrul României într-o postare pe pagina de Facebook.
Sursa foto: Facebook Nicolae Ionel Ciucă