E jale! Pâinea de pe piață conține E-uri, zahăr și prea multă sare

E jale! Pâinea de pe piață conține E-uri, zahăr și prea multă sare

  • Național
  • ianuarie 15, 2022
  • Un comentariu
  • 2229

Pâine, ce conține?! 50% cu E-uri, până la 7g de zaharuri/100g și 2,3 g sare/100g!

InfoCons a realizat un studiu pe baza produselor tip pâine ce se regăsesc pe piața din România.

50 de produse au făcut obiectul studiului. Aceste produse provin de la următorii producători/distribuitori:

  • România Hypermarche SA
  • Auchan România SA
  • Carrefour România SA
  • Lidl Discount SRL
  • Frontera Trading SRL
  • Grewe SRL
  • Karamolegos Bakery România SA
  • Dobrogea Grup S.A.
  • C. Boromir Ind S.R.L.
  • Oltina Impex Prod Com S.R.L.
  • Velrom S.R.L.
  • Smart Food Solutions S.R.L.
  • Vel Pitar SA

 

Ca urmare a centralizării informațiilor au rezultat următoare:

Din punct de vedere al procentajului ingredientului principal (făină de diverse tipuri sau amestec de panificație) din compoziția produsului:

Doar  26%  afișează procentajul ingredientului principal. Dintre acestea:

  • Făină într-o proporție cuprinsă între 26 și 78% din compoziție;
  • Amestec panificatie într-o proporție cuprină între 7 și 69.4% din compoziție.

 

Din punct de vedere al existenței cartofilor, cerealelor sau semințelor în compoziția produsului:

    • 14% din produse conțin semințe (floarea soarelui, susan, mei, mac etc) în proporții cuprinse între 1,2% si 29% din compozitie
    • 4% din produse conțin cereale în proporții cuprinse între 13,2% și 16,7%

 

  • 4% din produse contin cartofi sub formă de fulgi de cartofi în proporții cuprinse între 4% și 6%

 

  • Din punct de vedere al tipului de faina:44% menționează tipul de făină utilizat. Dintre acestea:
    • Făina de tip 650 se regăsește în compoziția a 77,27% din produse;
    • Făina de tip 1250 se regăsește în compozția a 22, 72% din produse;
    • Făina de tip 550 se regăsește în compoziția a 9% din produse;
    • Făina de tip 480 se regăsește în compoziția a 5% din produse;
    • Făina de tip 1350 se regăsește în compoziția a 5% din produse.
  • Din punct de vedere al pasteurizarii:
    • 16% din produse au mentionat ca sunt pasteurizate.
  • Din punct de vedere al mentionarii provenientei ingredientelelor principale:
    • 66% nu menționează proveniența ingredientelor principale.

Conform datelor culese, 66 % din produsele studiate, nu menționează proveniența ingredientului principal, în conformitate cu regulamentul 1169/2011. În ceea ce privește produsele alimentare, trebuie puse în aplicare normele de indicare a țării de origine sau a locului de proveniență a ingredientului primar. In articolul 26, aliniatul 1 se precizează stabilirea normelor generale și cerințelor „privind indicarea țării de origine sau a locului de proveniență a produselor alimentare, care se aplică fără a aduce atingere dispozițiilor specifice ale Union”.

De asemenea „Articolul 26 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 impune indicarea țării de origine sau a locului de proveniență în cazul în care lipsa acestor informații ar putea induce consumatorul în eroare în ceea ce privește adevărata țară de origine sau adevăratul loc de proveniență a produsului alimentar final în cauză, în special dacă informațiile care însoțesc produsul alimentar sau eticheta în ansamblul ei ar sugera în alt fel că produsul are o altă țară de origine sau un alt loc de proveniență. Articolul menționat urmărește să prevină indicarea unor informații înșelătoare referitoare la produsele alimentare care implică o anumită origine a unui produs alimentar când, de fapt, originea sa reală este diferită.”

Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în pâine:

    • 50% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari).

Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 4:

      • 8% din produse au în compoziție 4 E-uri;
      • 4% din produse au în compoziție 3 E-uri;
      • 14% din produse au în compoziție 2 E-uri;
      • 24% din produse au în compoziție 1 aditiv;
      • 50% din produse nu au în compoziție E-uri.

Din punct de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent în pâine situația se prezintă astfel:

 

E-uri Nr. de produse în care acestea sunt prezente
E300 Acid ascorbic 15 (60%)
E200 Acid sorbic 12 (48%)
E282 Propionat de calciu 10 (40%)
E472e Esteri ai acizilor mono si diacetiltartrici cu mono si digliceridele acizilor grasi 3 (12%)
E471 Mono si digliceride ale acizilor grasi 3 (12%)
E412 Guma guar 1 (4%)
E322 Lecitine din soia 1 (4%)
E300 Acid citric 1 (4%)
E450 Difosfat sodic 1 (4%)
E304 Palmitat de L ascorbil 1 (4%)

Din punct de vedere al informațiilor nutriționale regăsite în pâine

Toate produsele studiate au avut pe etichetă informațiile nutriționale per 100g produs.

  • Valoarea energetică este cuprinsă între 211 kcal și 406 kcal
  • Cantitatea de grăsimi variază între 0.3g și 9.2g
  • Cantitatea acizilor grași este cuprinsă între 0.1g și 2.2g
    2% dintre produsele studiate nu au menționat dacă se regasesc sau nu acizi grași în compoziția lor
  • Cantitatea de fibre se situează între 1.3g și 11.54g
  • Cantitatea de proteine se situează între 5.97 și 15.48g
  • Cantitatea de glucide se situează între 28.24g și 84.2g

Din punct de vedere al cantității de sare si zaharuri:

  • Cantitatea de zaharuri este cuprinsă între 0,22g si 7g
    2%
     dintre produsele studiate nu au menționat dacă se regasesc sau nu zaharuri în compoziția lor
  • Cantitatea de sare este cuprinsă între 0,1g si 2.3g
    2%
     dintre produsele studiate nu au avut în compoziție sare

 

Stiri recomandate

RO Vaccinare: „Sucul de portocale este „pozitiv” la COVID-19. NU, acesta doar distruge testul antigen!”

RO Vaccinare: „Sucul de portocale este „pozitiv” la COVID-19.…

O postare în care o persoană toarnă suc de portocale pe un test antigen Covid-19, care apoi arată un rezultat pozitiv…
Brașovul a ajuns la incidența de 13.08 la mie. În județ rata de infectare este 10.04

Brașovul a ajuns la incidența de 13.08 la mie.…

La nivelul județului Brașov, rata de infectare COVID a ajuns la 10.04 la mie. Cea mai mare valoare se înregistrează la…
Peste 1.000 de tone de material antiderapant au fost utilizate, în weekend, pe străzile din Brașov și din Poiana Brașov

Peste 1.000 de tone de material antiderapant au fost…

Având in vedere ninsorile abundente din ultimele zile, în medie, 52 de utilaje ale firmei de deszăpezire Comprest, au acționat pe…

1 Comentarii

  • Carvasăzică pe vremea comunismului lui Ceaușescu, mâncam mai bine. Punct.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *