Drumul spre Lacul Sfânta Ana: cratere de 15 cm în asfalt

Fără îndoială, Lacul Sfânta Ana este o bijuterie unică în Europa. Situat la altitudinea de 946 de metri, în apropierea stațiunii Tușnad (judetul Harghita), lacul este așezat pe fundul craterului vulcanului stins Ciomatu Mare, cu o suprafață de 19,5 hectare și o adâncime maximă de 7 metri. Puritatea apei se apropie de cea a apei distilate, cu numai 0,0029 ml minerale. Un loc de vis, de relaxare, de drumeții pe potecile marcate sau spre restul atracțiilor turistice din zonă.

Avem o țară minunată, păcat că e locuită! Drumul județean 113 care pornește din Bixad este o rușine atât pentru autoritățile locale cât și pentru Transilvania și România. Porțiunile cârpite sunt un preambul pentru coșmarul care urmează câțiva kilometri: cratere de 15-20 cm în asfalt, presărate pe toată lățimea drumului; nu ai cum să le eviți, treci prin ele cu inima strânsă, invocând zeii drumarilor și făcând mătănii să nu se rupă mașina în două. Suntem inventivi, ne adaptăm rapid: mergem pe contrasens, unde gropile par mai prietenoase, revenim pe banda corectă când alți nefericiți vin din direcția opusă. Am fi părtinitori dacă nu am menționa existența marcajelor de atenționare și ocolire în zonele în care marginile drumului s-au surpat și au luat-o la vale.

Imaginile atasate sunt de pe GoogleMaps, făcute în 2012. Imaginați-vă cum arată acum, după 6 ierni aspre și 6 ani de nepăsare din partea autorităților. Cum drumul șerpuiește pe granița dintre județele Harghita și Covasna, cu siguranță responsabilii cu întreținerea aruncă pisica de la unii la alții. Să coste greutatea lor în aur câteva basculante de pietriș? Să fie necesar un studiu de fezabilitate cu imagini din satelit pentru a remedia situația?

Dar nepăsarea și nesimțirea sunt un lucru banal în România. Lucrurile sunt lăsate în paragină, în timp ce autoritățile joacă ping-pong cu dosarele, așteptând miracole cerești și ieșirea la pensie.

Adrian Tatu

2 comentarii la „Drumul spre Lacul Sfânta Ana: cratere de 15 cm în asfalt

 • 7 august 2018 la 6:52
  Permalink

  Traseul acesta este foarte practicat de turisti, drept dovada marea buluceala din parcarile de langa lac.
  Ma intreb cum ar fi starea drumului daca nu ar mai veni turisti in zona.

  Concret, daca in calitate de turisti am face un soi de greva si o campanie mediatica de trezire pentru autoritati, adica sa nu mai alegem in mod voluntar acest loc ca destinatie de relaxare, la inceput timp de un week-end pe luna si apoi 2 week-enduri pe luna si tot asa mai departe progresiv pana la ignorare totala si incasari zero pentru cei din zona oare responsabilii care monitorizeaza de obicei macar puhoaiele de turisti s-ar sesiza ca ceva e in neregula si ar face demersuri mai departe sa se refaca drumurile?

  Răspunde

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: