Drumul anevoios al 112

Din primăvară acestui an, s-a luat decizia de a se pune la dispoziție celor de la 112 cate două numere de telefon ale salvamontiștilor din fiecare județ. Brașovul fiind un oraș cu mai multe formații de Salvamont, lucrurile se complică. Adică, în timp ce 112 preia cazul se pun în ascultare (depinde de situația cazului) ISU,  Jandarmeria, Smurd și evident unul dintre cele două numere de Salvamont. Doar că uneori este chiar dispeceratul national Salvamont, uneori este doar un salvamontist al carui numar s-a decis (cine?) sa fie dat celor de la 112.
De aici apar sincopele.

Daca cel pus in ascultare (introdusi in convorbirea celui care a sunat la 112 cu dispecerul 112, in timp real) este dispeceratul Savamont, cel de la dispecerat stie exact ce are de facut, ce formatiune locala Salvamont sa apeleze si sa trimita pe teren. Daca cel pus in ascultare este unul din salvamontistii de la judet, acela decide sa apeleze pe cine vrea el, apoi, cand este informat si dispeceratul Salvamont, de acolo este apelata (cel mai probabil) o alta persoana de la Salvamont din zona urgentei. În acest mod se pierde timpul si se dau informatii pe doua cai, informatii ce pot fi trunchiate si contradictorii.

De asemenea se poate ajunge la situatii in care dispecerul Salvamont sa considere ca nu mai este nevoie sa sune, deoarece cazul „a fost preluat” de cei de la judet, cei de la judet considera ca oricum va suna dispecerul si in final nu suna nimeni la formatiunea Salvamont care trebuia anuntata.
În urmă cu 2 zile de exemplu, a fost un caz ce aparținea de Predeal. Unul dintre cele două numere de telefon apelate de 112 este al unui Salvamontist ce se ocupă de situațiile strict din Brașov, eventual Săcele, care nu stia exact unde sa localizeze urgenta, a sunat la Salvamont Predeal, dar fara sa fie in masura sa dea informatii suficiente. De la Predeal a fost sunat dispeceratul, care tocmai aflase de urgenta (nu fusese pus dispeceratul in ascultare, ci cel de la judet) si s-a lamurit pozitia geografica, dar …. cel aflat in dificultate a decedat. Ideea este că se pierde timp, se creaza haos si procedurile nu sunt clare si concise. Cineva a vrut sa imbunatateasca sistemul, dar a reusit doar sa dea lucrurile peste cap.

One thought on “Drumul anevoios al 112

  • 14 august 2019 la 0:34
    Permalink

    O prostie de articol bazat pe o informatie eronata, făcută de un neprofesionist în salvarea montană. Nu sistemul 112 e de vina ci modul prost de organizare al Salvamontului din acest județ. Legislația prevede clar cine preia apelurile de urgenta, respectiv serviciul salvamont județean, ce treaba au localele? Dacă cei de la serviciul județean nu cunosc munții din județ asta e incompetenta lor nu greșeală de la 112. Ce funcționează în toată tara, culmea, nu merge în Brașov. Căutați problema la voi în organizare nu mai dați vina pe 112.

    Răspunde

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: