Dr Musta: Pacienții cu șanse minime nu pot fi decuplați. E primul venit, primul servit

România devine o a doua Italie? Scenele de groază din primăvară din spitalele italiene când medicii de la terapie intensivă trebuiau să aleagă pe cine să salveze, din cauza paturilor limitate, par să se repete zilele acestea în țara noastră.

În primul rând legea nu ne permite că o persoană care are șanse minime de supraviețuire și care se află pe ventilație mecanică să fie decuplată. E principiul primul venit, primul servit. Când vine un pacient sunt criteriile de severitate a bolii, vârstă, comorbidități, investigații biologice asociate patologiei. Toate ne fac să avem o gândire care să permită trierea pacienților, dar e foarte dificil”, a spus medicul Virgil Musta la Digi24.

Presiunea este din ce în ce mai mare pentru medicii de la ATI.

Lucrurile nu arată prea bine pentru că pandemia este în creștere și suntem la limită. E dificil pentru că această alegere poate lăsa traume. Am colegi stresați în gardă, care se întreabă ce să facă dacă vin pacienți și nu sunt paturi cu oxigen, nu mai e loc la ATI. Până acum noi am reușit să trimitem pacienții într-un județ limitrof pentru terapie intensivă. Dar situația devine foarte dificilă” a declarat Musta.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: