Dr. Florin Orțan, interpelare adresată ministrului Sănătății privind gestionarea situației personalului medical infectat cu Coronavirus

Interpelare adresată ministrului Sănătății de către un medic brașovean.  Aceasta este legată de gestionarea situației în care cadrele medicale se infectează cu Coronavirus.  Redăm mai jos întregul mesaj al doctorului Florin Orțan.

”Vara asta se fac 34 ani. Acum 34 ani am decis sa urmez cariera medicala. In toti acesti ani am fost pe rand:
-un stralucit produs al scolii de medicina din Romania
-salvator de vieti
-bun de export ca tot s-au deschis granitele
-bun de angajat si/sau concediat in functie de profit
-corupt/spagar/
-erou
Am invatat sa trec cu un zambet peste toate.
Acum un test covid pozitiv ma face iresponsabil fata de propria viata.
Explicatiile mai jos!
Furia in suflet!

INTERPELARE

Adresata: Ministerului Sanatatii, Ministrului Sanatatii – Domnul Nelu Tataru
Ministerului Afacerilor Interne, Ministrului Afacerilor Interne – Domnul Ion Marcel Vela
De catre domnul senator: Florin Ortan
Circumscriptia electorala: Brasov
Grupul parlamentar: PSD
Sedinta Senatului din data de: 18 mai 2020
OBIECTUL INTERPELARII: Lamuriri necesare in privinta gestionarii situatiei personalului medical infectat cu Coronavirus

Stimate domnule Ministru,
De la izbucnirea pandemiei de Coronavirus si pana in prezent, se vorbeste permanent de eroii acestor momente, de cei care lupta in linia intai si de grija pe care trebuie sa le-o acordam celor fara de care putem cadea cu totii victimele acestui virus. Vorbesc, asa cum cred ca v-ati dat deja seama, de cadrele medicale. Cei care ne apara de acest virus si cei care, la randul lor, sunt cei mai expusi si pot cadea oricand prada lui.
In acest moment, in randul cadrelor medicale din Romania, exista o problema pe care din ce in ce mai multe dintre acestea o semnaleaza. O problema care creaza neincredere, angoasa si numeroase alte sentimente si trairi negative ce le afecteaza atat la nivel profesional, cat si personal.
Fac referire in acest caz la testarea de rutina aplicata personalului medical, testare in urma careia exista probabilitatea ca respectivele cadre medicale sa fie internate ca asimptomatici in spitale suport. Intelegem ca aceasta testare pune in siguranta pacientii nostri de infectare in mediul spitalicesc. In acelasi timp, acest fapt a devenit un factor agravant al stresului la care cadrele medicale din Romania sunt supuse, in conditiile in care intrebarea lor, cat se poate de legitima, este de ce nu-si pot face ei insisi monitorizarea parametrilor vitali.
Mai precis, vorbim de un cadru medical care, pana ieri, monitoriza (printre altele) saturatia, frecventa respiratorie, la multi bolnavi cu diverse patologii. Iar, acum, la testarea de rutina este declarat pozitiv ca, din ziua urmatoare, sa nu mai poata face responsabil, pentru el insusi/ ea insasi ceea ce facea, pana la momentul testarii, cat se poate de responsabil si de avizat pentru pacienti. In plus, cadrul medical este internat asimptomatic intr-un spital suport unde alt coleg de-al sau face pentru el/ ea ce facea acesta/ aceasta tu pentru altii pana la test.
Negarea institutionala a competentei autoingrijirii echivaleaza practic cu o ridicare silita a dreptului de libera practica. Intreb „de ce?” inainte de testul pozitiv putea decide pentru orice cetatean internat conduita terapeutica, iar dupa un test pozitiv i se ridica pana si dreptul de a decide medical in legatura cu propria persoana. Aveti vreo evidenta stiintifica cum ca un test pozitiv afecteaza discernamantul persoanei testate?
In plus, adaugam la aceasta situatie si cea in care vorbim de internari in astfel de cazuri ale unor intregi familii compuse din cadre medicale asimptomatice, parinti si copii, internari care impacteaza sever asupra motivatiei intregului corp medical.
In conditiile celui de-al doilea val pe care il asteptam, nu credeti ca cel mai de pret bun este moralul personalului medical? Imi pun toata speranta in dumneavoastra si in capacitatile dumneavoastra de lider si nu de sef!
Va asigur Domnule Ministru, ca aceasta motivatie intrinseca este mult mai importanta decat orice recompensa financiara.
In aceste conditii, stimate domnule Ministru, cred ca se impune o profunda reconsiderare a modului in care ne tratam propriile cadre medicale si sa le asiguram acestora raspunsurile la toate intrebarile, solutiile la toate problemele, conferindu-le acel respect si acea grija nu doar declarativ, ci si faptic.
Motiv pentru care va rog sa imi comunicati care este in prezent situatia cadrelor medicale testate pozitiv cu Coronavirus si de ce acestia in loc de a fi internati, nu sunt trimisi in izolare la domiciliu, avand in vedere ca vorbim de persoane pe deplin competente si responsabile, care pot respecta intru-totul un protocol special creat in acest sens si care, in aceeasi ordine de idei, pot solicita voluntar internarea atunci cand nu isi mai pot autogestiona situatia?
De asemenea, va rog sa imi spuneti in ce a constat studiul comparativ al practicilor aplicate in aceste cazuri in alte state si daca acestea au reprezentat un motiv de inspiratie in ceea ce priveste Romania? Avand in vedere ca, in majoritatea statelor, nu se practica internarea medicilor, care sunt considerentele care s-au aplicat pentru a ajunge la aceasta practica?

Solicit raspuns scris.
Va multumesc.
Cu deosebit respect,
Senator,
Florin Ortan” este mesaju postat pe pagina de Facebook a medicului brașovean.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: