Două profesoare din Brașov au fost premiate la Gala MERITO pentru inovaţie în educație

Mihaela Bucşa, profesoară de Fizică la Şcoala Gimnazială din Sânpetru şi Florentina Tituleac, profesoară pentru învăţământul primar la Şcoala Gimnazială nr. 5 din Săcele, au fost premiate pentru performanțe deosebite în educație la Gala MERITO.

 

16 septembrie 2020

Mihaela Bucşa, profesoară de Fizică la Şcoala Gimnazială din Sânpetru şi Florentina Tituleac, profesoară pentru învăţământul primar la Şcoala Gimnazială nr. 5 din Săcele, sunt 2 dintre cei 12 premianți ai Galei MERITO, eveniment care recunoaște meritele dascălilor ce contribuie la transformarea educației, și se înscriu astfel în comunitatea celor 67 de profesori valoroşi ai României, recunoscuți anual de Romanian Business Leaders (RBL).

 

Mihaela Bucșa, 40 de ani, a intrat în învățământ în 2018, prin programul Teach for Romania, după 15 ani de antreprenoriat. A absolvit Colegiul „Sfântul Sava” din București, profil fizică – chimie, Facultatea de Științe ale Comunicării și un masterat în economie la Academia de Studii Economice. Rolul de profesoară a dus-o în două școli de la sat, din lumi complet diferite.

“Școala în satele acestea trebuie să iasă dintre pereți, să meargă în sat unde sunt copiii, să-i învețe să scrie, să citească povești, să ducă cărți, să facă un pic de agitație pe tema educației. Copiii care se chinuie să supraviețuiască nu se simt bine nici acasă, nici la școală. Dar dacă reușești să creezi la școală un spațiu în care ei se simt bine, vor veni pentru că vor să fie acolo. Iar profesorul trebuie să le fie mentor, să inspire copiii să fie curioși, să-și construiască viitorul pe curiozitatea aia, fără frică de eșec. Dacă creștem încet, încet comunitatea și soluțiile vor veni tot de acolo.” – extras din povestea profesoarei, documentată pentru premiul MERITO.

“După 15 ani de antreprenoriat şi cu gândul că nu va profesa niciodată drept cadru didactic, iată că în 2018 se decide să sprijine 2 comunităţi din judeţul Braşov, ca să îi sprijine pe elevii din Crizbav şi Sânpetru în parcursul lor educaţional.” a menţionat Anca Lazăr, Senior Program Manager la Fundaţia Vodafone România, partener strategic al proiectului, în discursul laudatio.

“Nu mă aşteptam să ajung aici în doar 3 ani de când sunt profesor. Premiul acesta nu e doar o recunoaştere a unor merite, e de fapt o încurajare – este un semn că ceea ce facem, acolo unde facem, în aceste sate este bine. Educaţia va fi întotdeauna un şantier în lucru, iar acest premiu nu este al unui singur om, ci îl primesc pentru o echipă minunată care face lucrurile să se întâmple şi îl mai primesc pentru acei copii ai României pe care nu i-a premiat nimeni niciodată.” a declarat emoţionată Mihaela Bucşa, în discursul de primire a premiului, pe scena Galei.

 

Florentina Tituleac, 24 de ani, a absolvit Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” din Botoșani și Facultatea de Litere, specializarea Jurnalism, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. A ajuns în 2018 să fie învățătoare în cartierul Gârcini, din Săcele, prin programul Teach for Romania. Într-o comunitate în care cei mai mulți adulți au o educație precară, ea se luptă să țină copiii la școală.

“Copiii spun adesea: „Doamna, eu nu pot”. Ca să câștige încredere în ei le arăt tot timpul micile progrese pe care le fac și i-am învățat să se aplaude unii pe alții când au reușite. Folosesc sisteme de monitorizare a progreselor, de exemplu borcanul cu fasole. Adaug boabe când sunt prezenți la ore, când respectă regulile și dau răspunsuri bune și scot boabe când încalcă aceste sarcini. Borcanul are trei marcaje: când ajung la primul, facem o zi de sandvișuri, la al doilea mergem la bibliotecă și la al treilea comandăm pizza.” – extras din povestea profesoarei.

„Am văzut mulţi copii care vă consideră pe dumneavoastră un părinte educaţional şi vă felicit pentru asta. Am remarcat determinarea de a face mai mult şi de a schimba lucrurile într-o comunitate în care probabil trebuie schimbate mentalităţi, inclusiv ale unor adulţi, ceea ce este şi mai dificil – doamna profesor a pus pe primul loc învăţământul, dragostea pentru meseria pe care o practică şi pentru copiii cu care îşi desfăşoară activitatea zi de zi.” a declarat Codruţ Părău, Director de Vânzări la Temad România, partener al Galei MERITO, care i-a înmânat premiul.

“Mi-a fost foarte greu la început, însă ceea ce am făcut în tot timpul petrecut cu elevii a fost să cred în fiecare copil din clasă, să cred că poate să înveţe să scrie, să citească, să socotească. Iar în timp, i-am făcut şi pe ei să creadă în ei şi pe părinţi în copiii lor. Eu am reuşit acest lucru, pentru că la rândul meu am avut oameni care au crezut în mine – sunt foarte recunoscătoare pentru ceea ce îmi este dat să trăiesc, iar oamenilor care sunt la început de drum sau în comunităţi defavorizate vreau să le spun că şi ei pot, pot să fie cei mai buni educatori, învăţători sau profesori pentru elevii lor.” – a fost mesajul de încredere al Florentinei Tituleac la primirea premiului.

 

Ceilalţi 10 profesori laureaţi care se alătură din acest an comunității MERITO sunt oameni care îşi lasă amprenta pozitiv asupra generaţii întregi şi fac cinste meseriei de profesor: Anca Botoroagă, profesoară de Limba Engleză şi Director; Adriana Bălaj, profesoară de Istorie; Laura Stifter, profesoară de Religie şi Ştiinţe Socio-Umane; Liviu Drăghici, profesor de Ştiinţe Economice; Teodora Coman şi Cătălin Zaman , profesori de Limba şi Literatura Română; Daniela Ionele, profesoară de Discipline Tehnice şi instruire practică; Marişca Morari, educatoare; Ioana Baboş şi Emanuela Patrichi, învăţătoare.

Cele 2 profesoare se alătură altor 2 colegi din judeţul Braşov, premiaţi anul trecut, Cristina Dudan, profesoară de Biologie şi Cătălin Ciupală, profesor de Matematică.

 

Pe 8 septembrie 2021, peste 200 de lideri din business şi profesionişti din Educaţie au sărbătorit a VI-a generație de profesori MERITO. Gala MERITO s-a aflat, pentru al patrulea an consecutiv, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, drept recunoaștere a contribuției proiectului la reconstruirea prestigiului social al meseriei de învățător și de profesor. La eveniment a participat și domnul Sorin-Mihai Cîmpeanu, Ministrul Educației.

Din 2016, Proiectul MERITO recunoaşte public și material meritele profesorilor valoroși ai României, prin Gala anuală. Comunitatea profesorilor laureaţi a crescut la 67 de dascăli, care împreună cu antreprenorii și managerii din RBL lucrează ca să multiplice în sistemul de educație bune practici de predare, prin intervenţii de învăţare colaborativă, o voce a profesorilor și printr-o platformă online. Misiunea proiectului MERITO este de a transforma meseria de profesor în România, în sensul de a o profesionaliza, a o face din nou dezirabilă pentru tineri şi apreciată în societate.

„Cei 12 profesori din învăţământul preuniversitar pe care i-am premiat anul acesta au fost selectaţi din peste 600 de recomandări, venite din partea elevilor, părinţilor, absolvenţilor şi a comunităţilor locale, din toată ţara. Procesul de selecţie a durat aproape 1 an, selecţia finală fiind realizată de către un juriu compus din membri ai comunităţii Romanian Business Leaders, pentru a ne asigura că cei pe care îi selectăm pun responsabilitate, profesionalism, creativitate, dar şi pasiune, har şi un pic de „magie” în munca lor. Anul acesta am avut în vedere criterii suplimentare de selecţie, precum gradul de inovaţie la clasă şi în afara acesteia în ultimul an; măsura în care îşi împărtăşesc practicile cu alte cadre didactice; impactul pe care îl au în comunitatea în care activează sau pentru beneficiari din zone dezavantajate şi în cultura de învăţare şi colaborare a Şcolii. Toți acești profesori au fost documentaţi online, validaţi în comunitatea locală, iar cei selectaţi au fost intervievați de jurnaliști colaboratori. Am publicat toate poveștile documentate într-o galerie online, care păstrează emoția și mesajul profesorilor, pe www.merito.ro. Această campanie anuală, începută la RBLSummit 2015, se finalizează cu Gala MERITO, pilon al proiectului şi eveniment în cadrul căruia oferim premii (în valoare de câte 1.500 de euro, trofeul şi diploma MERITO) poveștilor cu cea mai mare încărcătură de valori și care pot să transmită în lume mesajul despre profesorii inovatori care ne pot schimba viața şi care ne modelează viitorul.”, spun organizatorii Galei MERITO

 

Informații complete despre cine sunt, ce fac și metodele de predare ale celor 67 de profesori MERITO și recomandări de profesori valoroși pentru ediția Galei MERITO din 2022, direct pe www.merito.ro.

Poveştile profesorilor MERITO: http://www.proiectulmerito.ro/galerie-profesori/

Înregistrarea Galei MERITO: https://www.facebook.com/proiectulmerito/videos/257267606265205;

 

One thought on “Două profesoare din Brașov au fost premiate la Gala MERITO pentru inovaţie în educație

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: