VIDEO. Doar 202 absolventi si-au depus cerere pentru ajutor de somaj

Azi a fost ultima zi in care absolventii de liceu promotia 2017 s-au putut inregistra pentru indeminzatia de somaj, indiferent daca aceștia au promovat sau nu examenul de bacalaureat. Ajutorul în valoare de 250 de lei pe luna, se acordă la cerere pentru o perioadă de șase luni.

Conform Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj, persoanele care intr-o perioada de 60 de zile de la finalizarea studiilor nu s-au incadrat in munca potrivit pregatirii profesionale si sunt inregistrate la structurile ANOFM din localitatea de domiciliu/resedinta pot solicita acordarea indemnizatiei de somaj, daca nu urmeaza o forma de invatamant si nu realizeaza venituri sau realizeaza venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta in vigoare – 500 de lei.

 

In cazul depasirii termenului de 60 de zile de la terminarea studiilor, absolventii au dreptul sa se inregistreze ca persoane aflate in cautarea unui loc de munca, beneficiaza de serviciile oferite de agentiile pentru ocuparea fortei de munca, dar pierd dreptul la indemnizatie de somaj.

În ultimii 3 ani numărul absolvenților interesați de obținerea ajutorului de șomaj a scăzut considerabil, de la 1052 in 2014  la  393 in 2016.  Nici anul acesta brașovenii nu fac excepție de la ceea ce pare a fi devenit o regulă. Doar  202 absolvenți de liceu  si-au depus actele pentru obtinerea acestei indemnizatii.

 

De asemenea, acestia pot beneficia si de cursuri de formare profesionale gratuitepentru sporirea gradului de absorbtie pe piata fortei de munca”, sustine ANOFM.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: