Doamnelor şi domnisoarelor, cu preţuire, la început de primăvară!

Iată că după o iarnă năbădăioasă, când mai moale când mai aprigă, intrăm din nou în primăvară. Ca de fiecare dată, la început de primăvară, gândurile ni se îndreaptă către doamnele şi domnişoarele din viaţa noastră, fie ea de familie, socială sau profesională. Noi, bărbaţii, obişnuim să le oferim în dar un marţişor, un buchet de flori, o felicitare… Însă de fiecare dată însoţite de un gând bun.

Tradiţia mărţişorului, dincolo de acel mic obiect făcut cadou, cu un şnur alb şi roşu despre care credem că aduce noroc, ne duce în urmă cu câteva mii de ani. Căutările arheologice au dus la descoperirea unor obiecte din piatră de râu înşirate pe aţa albă şi roşie şi care se consideră că erau mărţişoare aducătoare de noroc. Cele doua culori, roşu si alb, au diverse interpretări, însă cam toate duc în zona unei întrepătruderi între principiul feminin şi cel masculin aflate în echilibru. Se spune că, în vechime, la începutul primăverii, cei care primeau şnurul alb şi roşu erau copiii, iar firul trebuia ţinut fie la mână, fie în jurul gâtului pentru a fi feriţi de deochi şi de energiile negative.

Obiceiul mărţisorului este o secvenţă dintr-un scenariu ritualic de înnoire a timpului. Iarna, simbolizând moartea, este învinsă de primăvară care simbolizează renaşterea naturii şi reluarea ciclului vieţii. Originile acestei tradiţii a marţişorului nu sunt cunoscute exact, însă se crede că ele datează din vremea romanilor, când prima zi a anului era 1 a lui Marte, zeu al războiului dar şi al fertilităţii şi al vegetaţiei. Astăzi, cei care primesc marţisoare sunt atât doamnele şi domnişoarele, cât şi copiii.

Încă există tradiţia ca după 8 Martie, copiii să prindă mărţişorul în crengile unui copac tânăr căruia, dacă-i merge bine, şi copilului o  să-i meargă bine.

Dincolo de această simbolistică a mărţişorului, important este gândul, gândul bun cu care oferi un cadou şi energia pe care o transmiţi atunci când faci o urare.

Din partea mea, către dumneavoastră, domnelor şi doamnişoarelor, cu preţuire şi respect, vă urez sănătate, noroc şi viaţă lungă!

 

Al dumneavoastră,

Mihai Mohaci

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: