Dilema PNL Brașov: în umbra USR sau alianță cu PSD? Cine cu cine face alianță?

Trei partide, avantaj PSD. PNL nu vrea în umbra USR, iar USR nu vrea alianță cu ”penalii”. Au trecut alegerile, dar dilema pentru majoritate la Consiliul Local Brașov a rămas. Chiar dacă șeful neoficial al celor două partide, președintele Klaus Iohannis, a declarat ieri răspicat că PSD este scos din cărți pentru o alianță, lucrurile sunt destul de complicate la nivel local. Directiva este clară, alianță PNL-USR, doar în teorie, pentru că în practică, este mai greu. În primul rând, la USR, atât reprezentanții de la nivel central, cât și cei de pe local au precizat clar că nu vor să se asocieze cu un partid care are pe listă condamnați sau cercetați penal. La acest capitol, PNL are mari probleme cu integritatea, cu moralitatea.  USR și-ar dori alianța, dar fără numele grele din CJ și CL.

Oricum acest lucru este greu de realizat pentru că PNL nu va renunța la oamenii săi, ar însemna că, dacă se va încheia o alianță, USR să ignore sintagma ”fără penali în funcții publice”, ceea ce ar însemna să-și dezamăgească rău de tot alegătorii, lucru pe care cu siguranță nu și-l doresc. Nu pot susține 4 ani ceva, ca imediat după alegeri să își bată joc de votanți, de cei care au crezut în ei. Ar însemna să fie la fel ca PSD și PNL, ba chiar mai rău, oameni care nu își respectă propriile principii. În același timp, PNL a fost clar zdruncinat de USR la alegerile locale, în special la municipiu. Chiar dacă liderul Adrian Veștea se face că nu înțelege, PNL a pierdut la aceste alegeri jumătate din județ, adică municipiul. Normal că nu le convine acest aspect și nu vor să fie a cincea roată la căruță, sub umbra USR. Unii lideri ai partidului au înțeles acum că războiul nu mai este cu PSD, ci cu USR, partidul care le-a luat jumătate din județ prin câștigarea municipiului. Astfel, vor încerca, oficial sau neoficial, să le dea la picioare, pentru ca peste 4 ani să fie din nou la butoane. Sunt conștienți că în umbra USR, pierd electorat important.

De partea cealaltă, PSD, chiar dacă are doar 4 consilieri, pare momentan cel mai câștigat din anumite puncte de vedere. Nici PNL, nici USR nu are majoritate, iar PSD fiind singurul rămas, poate fi un arbitru important. Ori poate face opoziție 4 ani și să ia locul USR, cu hăităreală la fiecare ședință, ori poate face jocurile PNL sau USR și să obțină un post de viceprimar, lucru care nu s-a întâmplat nici în perioada când avea un număr dublu de consilieri. La prima vedere, cea mai bună variantă ar fi o alianță PNL-PSD, care ar trage pe linie moartă USR și ar avantaja ambele partide. Ar avea ambele partide viceprimar, iar primarul Allen Coliban s-ar uita la stele 4 ani, ar fi aceeași situație ca atunci când a fost Ghișe primar și Scripcaru viceprimar. Cum proiectele importante trec prin Consiliul Local, un primar USR fără Consiliul Local ar fi mort din punct de vedere politic. De asemenea, nici USR nu a scos definitiv din ecuație o alianță cu PSD, un partid care pe plan local nu a fost unul cu probleme, nu au aleși ”penali”, nici nu au fost la putere. Singura problemă este disputa de pe național, dar cum Dragnea s-a dus, motive nu ar mai fi. Ca pronostic, nu ar fi exclusă o înțelegere pe sub masă între PNL și PSD. Cu o astfel de variantă, vor urma 4 ani foarte interesanți…

 

Cristi FLOREA

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: