Acasă Local Dezvoltarea mobilității urbane, o prioritate pentru Municipiul Făgăraș

Dezvoltarea mobilității urbane, o prioritate pentru Municipiul Făgăraș

0
Dezvoltarea mobilității urbane, o prioritate pentru Municipiul Făgăraș. Care sunt proiectele care urmează să fie implementate?
„O acțiune importantă pentru îmbunătățirea calității vieții în municipiul nostru este dezvoltarea mobilității urbane atât la nivelul Municipiului Făgăraș, având în vedere folosirea transportului în comun, a pistelor ciclabile și deplasarea pietonală, cât și la nivelul „ Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Mobilitate în Zona Metropolitană a Municipiului Făgăraș”, activă din anul 2021.
Un pas în atingerea acestui obiectiv este realizarea proiectului „Dezvoltarea sistemului regional de transport public în comun în zona urbană funcţională /metropolitană a Municipiului Făgăraș”.
Proiectul face parte din lista de intervenții majore din Planul de Mobilitate Urbană al Municipiului Făgăraș 2015 – 2030, regăsindu-se în planul de acțiune fiind inclus și în lista proiectelor strategice din cadrul Strategie de Dezvoltare a Municipiului Făgăraș 2014 – 2020.
Pentru implementarea acestui proiect, Municipiul Făgăraș a obținut finanțare în cadrul Programului Operațional Asistență Tehnică 2014-2020 pentru elaborarea
următoarelor studii de specialitate şi documentații tehnice:
– „Studiu de oportunitate privind dezvoltarea serviciului de transport public în zona urbană funcţională /metropolitană a Municipiului Făgăraș și achiziția de mijloace de transport ecologice”;
– „Documentaţii de proiectare tehnică faza SF și PT «Dezvoltarea sistemului regional de transport public în comun în zona urbană funcţională /metropolitană a municipiului Făgăraș – modernizarea coridorului de mobilitate SUD»”
– „Studiu de trafic «Dezvoltarea sistemului regional de transport public în comun în zona urbană funcţională /metropolitană a municipiului Făgăraș – modernizarea coridorului de mobilitate SUD»”.
Coridorul de mobilitate SUD include localitățile: Făgăraș – Beclean – Dridif – Voila –Sâmbăta de Jos –Rucăr – Olteţ – Viștea de Jos – Ucea de Jos – Ucea de Sus – Victoria – Viștea de Sus – Drăguș – Sâmbăta de Sus –Lisa – Pojorta – Voivodeni – Ludișor – Luţa – Gura Văii – Recea – Săsciori – Hurez – Copăcel – Sebeș – Mărgineni – Hârseni – Ileni – Bucium – Toderiţa – Şercăiţa – Şinca – Ohaba – Vad – Perșani – Șercaia – Mândra – Făgăraș.
Intervențiile vizate pentru modernizarea facilităților destinate bicicliștilor și transportului în comun sunt:
– Achiziția de autobuze ecologice
– Modernizarea stațiilor de așteptare transport în comun
– Amenajarea de piste ciclabile
– Construirea unei autobaze și a unui terminal intermodal
– Implementarea unui sistem de e-ticketing
– Introducerea unui sistem management inteligent al traficului
– Introducerea unor curse regulate pentru localnici și turiști
Totodată, această investiție va fi complementară cu proiectul „Dezvoltarea sistemului regional de transport public în comun în zona urbană funcţională /metropolitană a Municipiului Făgăraș – modernizarea coridorului de mobilitate NORD” care se intenționează a se depune spre finanţare în perioada de programare 2021-2027 și pentru care documentațiile tehico-economice vor fi acoperite din alte surse de finanțare decat POAT.
Coridorul de mobilitate NORD include localităţile: Făgăraș – Beclean – Voila – Cincșor – Cincu – Șoarș – Cobor – Jibert – Ticuș – Comăna – Părău – Șercaia – Mândra – Făgăraș.
Prin realizarea acestei intervenții ne dorim un municipiu mai curat, o populație care beneficiază de măsuri privind calitatea aerului, creșterea numărului de pasageri ai transportului public și creșterea numărului de utilizatori ai pistelor ciclabile.” reiese dintr-o postare pe pagina de Facebook a primarului municipiului, Gheorghe Sucaciu
Sursa: Facebook Gheorghe Sucaciu
Articolul precedentÎn 2023 ar putea fi lansată la licitație construcția primului tronson din autostrada Ploiești-Brașov
Articolul următorIarnă și nu prea…Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni