Dezbatere la Legea pensiilor cu cetățenii din Brașov

Prefectura județului Brașov a găzduit joi, 6 septembrie 2018, o dezbatere a proiectului de lege privind sistemul public de pensii.

În prezența prefectului Rasaliu Marian, a subprefectului Folea Adrian, a deputatului PSD de Brașov Mohaci Mihai și a peste 100 de persoane din asociațiile de pensionari. Secretarul de stat Marius Rîndunică din cadrul Ministerului Muncii și Justiției Sociale (MMJS) a prezentat cele mai importante modificări ale legii pensiilor, după care a răspuns întrebărilor care i-au fost adresate din sală pe această temă.

Astfel, potrivit oficialului MMJS, proiectul aflat în dezbatere în perioada 9-20 septembrie 2018 se bazează pe mai multe principii fundamentale, precum contributivitatea, egalitatea, solidaritatea socială şi imprescriptibilitatea.

„În primul rând, prin noua lege a pensiilor se iau în calcul toate acele drepturi pe care cetățenii ar fi trebuit să le încaseze și pe actuala lege, dar din păcate nu se întâmplă și sunt nevoiți să meargă în instanță pentru a li se recunoaște. Spre exemplu, primele, al 13-lea salariu sau acordul global, astăzi nu sunt luate în calcul la stabilirea cuantumului pensiilor. De asemenea, se reanalizează toate condițiile speciale de muncă. Pe de altă parte, avem în vedere o formulă de calcul mult mai clară și în folosul cetățenilor, deoarece toate pensiile vor cunoaște creșteri semnificative. Printre noutățile din acest act normativ se numără și introducerea masterului și a doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, care se adaugă facultății, stagiului militar, pensiei de invaliditate, concediului medical, celui pentru creșterea copilului, șomajului indemnizat, deportării, prizonieratului și detenției politice, prevăzute de legislația în vigoare”, a declarat secretarul de stat Rîndunică Marius

Reprezentantul MMJS a precizat că un element de noutate în această lege este și o măsură care va sprijini și natalitatea, respectiv faptul că femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani și au născut trei copii pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani, iar după al patrulea copil se adaugă câte un an în plus, pentru fiecare copil.

Prefectul Rasaliu Marian a punctat: „Apreciem inițiativa Ministerului Muncii de a organiza această dezbatere. La Brașov am avut o participare numeroasă din rândul pensionarilor, semn că subiectul interesează în mare măsură. Personal, îmi doresc ca acest gen de întâlniri să se întâmple mai des, deoarece contactul cu oamenii și prezentarea directă, nemijlocită, pentru transmiterea de informații utile către populație, sunt foarte bine venite. Având în vedere succesul pe care l-a avut această dezbatere publică a legii pensiilor, am propus ca, cel puțin o dată la două luni să avem astfel de discuții cu oamenii, indiferent de subiect sau activitatea ministerelor care le inițiază, întrucât problemele cetățenilor sunt o prioritate pentru noi, cei din administrația publică”.

În timpul sesiunii de întrebări formulate de pensionarii prezenți în sală, o opinie a fost ascultată cu mare atenție de reprezentanții Guvernului.

Popa Ioan, președintele Sindicatului Liber al Pensionarilor filiala Feldioara, a ridicat mai multe probleme pe marginea proiectului aflat în dezbatere: „Având în vedere situația arhivelor care păstrează cărțile de muncă de la vechile societăți și după care trebuie să alergi în toată țara, am dori să se întocmească o listă clară cu informații care să fie afișate pe lângă casele de pensii, astfel încât oamenii să știe unde se pot orienta atunci când li se cer aceste documente pentru întocmirea dosarului de pensionare sau la recalcularea pensiei. Nu puțini sunt pensionarii care au renunțat să-și mai ceară drepturile în totalitate, tocmai pentru că le-a fost greu să-și procure actele care să le ateste grupa de încadrare în câmpul muncii. O altă problemă ne-a fost semnalată de pensionarii cu dizabilități. Aceștia cer ca în cazul suspendării pensiei, aceasta să fie repusă în plată de la data primirii avizului medical, nu după o lună, așa cum se arată în proiectul legii pensiei. De asemenea, se solicită revizuirea calculului în cazul pensiilor speciale acordate celor care au avut condiții deosebite în muncă, un exemplu fiind al lucrătorilor de la Uzina R. Totodată, pensionarii solicită o relație mai bună între Poșta Română și Casa Națională de Pensii, suplimentarea biletelor de tratament pe totată durata anului, nu doar în extrasezon, precum și suplimentarea ajutorului în caz de deces. Adaug și faptul că în noua lege nu se precizează clar ce se întâmplă cu cazurile cetățenilor care vor să se pensioneze și se constată că, în anumite perioade de timp, angajatorii nu au plătit constribuțiile sociale ale angajaților”.

Notă:

Proiectul de lege privind sistemul public de pensii aflat în dezbatere poate fi consultat urmând link-ul următor:

http://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/transparenta/proiecte-in-dezbatere/5210-2018-08-09-proiect-lege-priv-sistemul-public-pensii

 

Biroul de presă al Instituției Prefectului Județul Braşov

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: