Deșteaptă-te române, din somnul cel de moarte!

Deșteaptă-te, române, din somnul cel de moarte,
În care te-adânciră barbarii de tirani!

Acum 171 de ani ne daruia Andrei Muresanu versurile acestea, iar din 1990 este imnul national al Romaniei. Am inteles oare sensul lor? Le fredonam asa de complezenta, sau patrundem sensul lor profund si tragic?

Zilele acestea fiecare isi da cu parerea despre crimele oribile din Caracal. La fiecare colt de strada fiecare a devenit expert in criminalistica, iar la televizor defileaza avizati si neavizati, patimasi sau sfatosi academici. Peste 3 zile, sau peste o saptamana, se va stinge acest usturator BREAKING NEWS, si vreo cisterna rasturnata sau o balba la Guvern va acapara atentia si reflectoarele.

Oare neamul asta romanesc e blestemat sa fie un motor in doi timpi, amorteala-agitatie-amorteala-agitatie?! Dincolo de cine e vinovat si cine e incompetent, ramane ce vom face de aici incolo. Suntem priceputi la a demite un sef de politie care era in concediu. Suntem priceputi in a fabula cum am fi actionat noi, o combinatie intre Robocop si Misiune Imposibila, dar uitam ca si politistii de acolo au sefi si protocoale de urmat, iar initiativa personala nu e de laudat ci de anchetat sub lupa. Condamnam serviciile speciale ca nu reusesc sa localizeze un apel de urgenta, dar uitam de amanarile nesfarsite in instante privind aprobarea acestor instrumente utile. E usor de aratat cu degetul si de a trage concluzii pripite. Mai greu e sa gasim o strategie coerenta, dincolo de interese personale.

Duminica 28 iulie spre seara era adunat un pumn de oameni in fata Prefecturii, pentru a protesta impotriva incompetentei autoritatilor. Parinti sau nu, constienti ca pericolul si incompetenta pot lovi nu doar in sudul tarii ci chiar aici in Transilvania.

Ne-a atras atentia anuntul pus pe cladirea Prefecturii, “Atentie, cade tenculaia! Circulati la distanta de cladire”, anunt pus acum ani buni, poate cu un deceniu in urma. E sugestiv anuntul asta. E drobul de sare. Asteptam sa se intample previzibilul. Suntem acoperiti ca “noi am anuntat”. Asa e si cu grozaviile petrecute la Caracal si in alte parti ale tarii, fiecare s-a acoperit, fiecare a actionat corect. Doar ca oamenii mor cu zile. Alexandra a avut curajul si a reusit sa sune de trei ori la 112, de pe telefonul criminalului. Cati dintre noi am fi avut taria aceasta de caracter?!

ADRIAN TATU 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: