Despre proiecte culturale și salvarea monumentelor, cu istoricul și muzeograful Nicolae Pepene (VIDEO)

Romania Istorica! Din inima Transilvaniei, o editie BZI LIVE speciala despre trecut, salvarea monumentelor si proiecte culturale aparte alaturi de istoricul si muzeogaful Nicolae Pepene, manager al Muzeului Judetean de Istorie Brasov
Vineri, 5 noiembrie 2021, sub genericul „Romania Istorica” in Studioul BZI LIVE (via Skype) a avut loc o emisiune-dialog speciala despre trecut, salvarea monumentelor si proiecte culturale aparte alaturi de istoricul si muzeogaful Nicolae Pepene, manager al Muzeului Judetean de Istorie Brasov respectiv presedinte al Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI) in judetele Brasov, Harghita și Covasna respectiv membru in Comisia Naționala a Monumentelor Istorice (CNMI).
Acesta este unul dintre cei mai interesanti si implicati istorici, muzeografi din Romania. Dialogul alaturi de acesta s-au axat: proiectele institutiei pe care o coordoneaza, unul dintre ele fiind pe zona benzilor desenate si in care au fost parteneri inclusiv cei de la Institutul Francez si Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi. Dincolo de toate acestea, istoricul si muzeograful a dialogat despre modul in care sunt reabilitate si restaurate cladirile de patrimoniu din Romania si de faptul ca, spre deosebire de alte state vecine tarii noastre, noi inca nu am demarat un proces de profesionalizare a celor care se ocupa de aceste aspecte.
Nicolae Pepene este si omul care a salvat Cetatea Rasnov. El este, insa, si un colectionar de carti rare, avand si o biblioteca impresionanta
 „Pentru o institutie culturala care actioneaza intr-o tara a comunitatii europene, intr-o Europa care proclama unitatea in diversitate si intr-o societate care este in plin proces de globalizare, Muzeul Judetean de Istorie Brasov, singurul muzeu de istorie al orasului Brasov, trebuie sa fie cartea de identitate istorica a Brasovului, o lectie de istorie vie si un raspuns la necesitatea brasovenilor de a-si cunoaste patrimoniul istoric si de a beneficia de evenimente culturale de calitate„, transmite Nicoale Pepene. De reamintit ca, in luna iunie 2019 (si in contextul Centenarului Marii Uniri), istoricul Nicolae Pepene a fost prezent in Capitala Moldovei cu o expozitie aparte dedicata Reginei Maria a Romaniei. Aceasta a fost prezentata pe Bulevardul Stefan cel Mare din Iasi. Aceasta a fost itinera inclusiv in Canada sau Statele Unite ale Americii (SUA).
La sfarsitul secolului al XIX-lea sunt atestate la Brasov cele mai vechi colectii particulare cu tematici referitoare la diverse aspecte ale evolutiei istorice si cadrul natural al Tarii Barsei.
Ca istoric, de mentionat ca, la sfarsitul secolului al XIX-lea sunt atestate la Brasov cele mai vechi colectii particulare cu tematici referitoare la diverse aspecte ale evolutiei istorice si cadrul natural al Tarii Barsei. 1908, februarie, 3: sase colectionari sasi au constituit prima colectie muzeala publica din Brasov sub denumirea de Muzeul Societatii Colectionarilor Brasoveni. Cei mai renumiti colectionari brasoveni care si-au donat colectiile personale muzeului au fost Julius Teutsch, Friedrich Deubel, Julius Römer si Gustav Treiber. Primul sediu al muzeului local a fost amenajat in „doua mici odai in curte, in casa Rosenanger <<Prundul Rozelor>> Nr. 6”, un spatiu închiriat. 1909, Pasti: Colectiile muzeului sasesc au fost mutate în cladirea Rossmarkt (str. G. Baritiu, nr. 2). 1912, martie, 25: Muzeul Societatii a primit numele de Muzeul Sasesc al Tarii Barsei (Burzenländer Sächsisches Museum). 1913: Muzeul Sasesc a fost unit cu muzeul Gimnaziului Honterus, fiind gazduit la etajul al II-lea al gimnaziului si al cladirii bibliotecii vecine. 1913: Bastionul Tesatorilor adaposteste obiecte din muzeu „potrivite cu acest loc” si este deschis pentru copii. 1937, decembrie, 2: A fost inaugurat Muzeul Asociatiunii Culturale Astra de la Brasov, o colectie muzeala publica cu obiecte etnografice si de arta populara romaneasca si o sectie de „Monete si Medalii”. 1949: Colectiile muzeelor publice din Brasov au fost reunite sub denumirea de Muzeul Regional Brasov.
Autoritatile comuniste au atribuit ,”definitiv cladirea fosta a Sfatului Muzeului din Brasov”. 1967: A fost deschisa sectia de etnografie. 1968: Dupa impartirea administrativ-teritoriala pe judete, titulatura institutiei a fost modificata in Muzeul Judetean Brasov. A fost deschisa sectia Muzeul Casa Muresenilor, urmare a donatiei primite de la urmasii familiei lui Andrei Muresianu. 1990, iunie, 11: A fost infiintat Muzeul de Istorie Brasov, dupa „dezmembrarea” Muzeului Judetean Brasov in ,”unitati muzeistice de sine statatoare” (Decizia nr. 227 a Primariei zonei Brasov). 1998: Muzeul „Casa Muresenilor” a devenit institutie separata. 2015: Muzeul de Istorie Brasov a primit denumirea Muzeul Judetean de Istorie Brasov. In prezent, Muzeul Judetean de Istorie Brasov functioneaza in trei monumente istorice de nivel national: Casa Sfatului, cea mai importanta cladire istorica civila a Brasovului, Bastionul Tesatorilor si Bastionul Graft.

 

 

 

https://www.facebook.com/photo?fbid=4767520999948998&set=pcb.4767522723282159

 

4 comentarii la „Despre proiecte culturale și salvarea monumentelor, cu istoricul și muzeograful Nicolae Pepene (VIDEO)

 • 6 noiembrie 2021 la 21:07
  Permalink

  Stiti de cine a fost pus Pepene director?? de Cancecu, un penal, deci un penal a pus un penal,,,.e ok, penelistii intrrei ei, ma

  Răspunde
 • 6 noiembrie 2021 la 21:15
  Permalink

  ce mari prostii vorbiti nu am vazut, e aiurea ce vorbeste acest asa zsi director,rusine!

  Răspunde
 • 6 noiembrie 2021 la 21:25
  Permalink

  Cine l-a pus director pe acest așa zis managr în 2013 și pe ce criteriu? – Căncescu, deci un penal l-a pus pe un alt Penal în conducere, rușine! dna să vină dna!

  Răspunde
 • 6 noiembrie 2021 la 21:31
  Permalink

  ce tâmpenii vorbește acest așa zis manger nu ați
  văzut. e complet eronat, vorbește numai prostii! un idiot, acest Pepene

  Răspunde

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: