Deși știa că viceprimărița a solicitat ”evacuarea” jurnaliștilor din sala de ședințe, primarul Coliban a spus altceva în adresa transmisă Avocatului Poporului

Primarul Allen Coliban s-a făcut că plouă în scandalul tentativei de scoatere a unor jurnaliști afară din sala de ședințe a Consiliului Local de către colega sa de partid și subalternă, Flavia Boghiu. Deși toată presa locală a scris despre incident (articole documentate inclusiv de către Avocatul Poporului), primarul Brașovului nu a spus acest lucru în adresa transmisă Avocatului Poporului, ci s-a prezentat ca și cum el are un rol nesemnificativ în instituție. Acest lucru ar trebui cunoscut și de aleșii locali, asta ca să știe cum să-l ”trateze” pe viitor pe ”invitatul” lor.

Din acest motiv, un consilier local îi cere viceprimarului Flavia Boghiu să își asume faptul că a încercat să scoată afară din sala de ședințe a Consiliului Local doi jurnaliști chiar dacă ședințele sunt publice. Alexandra Crivineanu îi atrage atenția primarului Coliban că există înregistrări video unde se vede clar că viceprimarul și câțiva aleși USR au insistat ca presa să nu fie prezentă la ședința Consiliului Local. Cu alte cuvinte, în răspunsul oferit Avocatului Poporului, primarul putea să aibă bunul simț și să prezinte adevărul, să spună că subalterna sa este cea care a greșit.

”Stimată doamnă Viceprimar Flavia Boghiu,
Stimați colegi consileri locali USR Brașov,
Stimați brașoveni,

Scriu aceste rânduri, pentru o corectă și mai bună informare, în calitate de președinte de ședință al Consiliului Local Brașov.

Astăzi mi-a parvenit răspunsul scris al instituției Avocatului Poporului dat celor doi reprezentanți ai presei, ce au fost prezenți la ședința de Consiliu Local din data de 4 octombrie 2021, jurnaliști ce au fost implicați într-un eveniment mai puțin fericit pentru democrația și independența presei din România.

Am constatat că, așa cum reiese din punctul de vedere prezentat de Primăria Brașov instituței Avocatului Poporului în această speță, “vina” sau mai frumos spus, responsabilitatea o are președintele de ședință.

Doamna Boghiu, așa cum reiese și din filmare, vă reamintesc, dumneavoastră ați insistat ca cele două persoane să iasă din sala de ședință, insistând că nu au ce căuta fără cerere scrisă, depusă în prealabil. Ba mai mult, în tot acest demers ați fost susținută de colegii dumneavoastră de partid, consilierii locali USR, fiind și ei foarte vocali și vehemenți pe acest subiect.
Practic, oricine urmărește înregistrarea ședinței, își va da seama că ați blocat intrarea în ordinea de zi, solicitând în mod repetat, evacuarea celor două persoane aflate în sala de ședință, fiind întreruptă în demersul meu de a continua ședința.

Consiliul Local are competența de a stabili un cadru legal, numai pentru luarea cuvântului în ședințele de Consiliu Local.

Regulamentul Consiliului Local este prevăzut în Anexa Hotărârii de Consiliu Local nr. 67/2021 și prevede la:
(4^2 ) În sensul prezentului regulament, persoanele interesate sunt acelea care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: justifică interesul de a acționa în sensul dispozițiilor Art. 33 din Codul de Procedură Civilă și fie au domiciliul sau reședința pe raza municipiului Brașov, fie dețin o proprietate sau desfășoară o activitate autorizată pe raza municipiului Brașov. Dovada îndeplinirii condițiilor menționate anterior se face odată cu depunerea, cu cel puțin 48 ore înaintea ședințelor ordinare sau 24 ore înaintea ședințelor extraordinare, a unei cereri de participare (însoțită de documente doveditoare) prin care se menționează punctul de pe ordinea de zi asupra căruia se dorește luarea cuvântului și se justifică interesul. Persoanele interesate pot lua cuvântul exclusiv pe punctul de pe ordinea de zi menționat în cadrul cererii de participare. Durata luării de cuvânt poate fi limitată de președintele de ședință, în funcție de obiectul dezbaterii precum și de complexitatea ședinței. În acest scop, luările de cuvânt ale persoanelor interesate vor fi limitate la o intervenție în favoarea proiectului și o intervenție în defavoarea proiectului. Ordinea intervențiilor se stabilește în funcție de data și ora depunerii cererilor. Luările de cuvânt vor fi limitate la 3 minute.

Așadar, Consiliul Local, prin hotărârile sale a stabilit doar procedura luării de cuvânt, nu și cea a prezenței fizice în sala de ședință. Condițiile prezenței în sală sunt date de art. 138 alin. (1) și (2) coroborate cu dispozițiile art. 182 alin. (4) din Ordonanța de urgență nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificarile și completările ulterioare.

Acestea fiind menționate, mă voi asigura ca, pe perioada în care prezidez ședințele de Consiliu Local, niciun reprezentant al mass-media sau orice cetățean al acestui oraș, să nu mai aibă parte de un tratament represiv din partea Viceprimarului Brașovului sau a altor colegi consilieri locali”, a spus Alexandra Crivineanu, consilier local PSD.

Precizăm ca primarul Coliban nu este la prima abatere de acest gen. A început mandatul cu o minciunică cum că ar fi absolvent de Automatizari si Calculatoare, dar în realitate figurează ca exmatriculat. A urmat apoi parcarea pe trecerea de pietoni, cand, la fel, a recunoscut ceva mai tarziu ca el este autorul.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: