Deputatul PSD Marian Rasaliu: “ România și românii trec printr-un moment critic, iar consecințele se resimt zilnic în tot ceea ce înseamnă viața noastră

Mai mult ca oricând, este nevoie de stabilitate, de siguranță, de competență și de responsabilitate națională.
Alături de colegii mei social-democrați, suntem pregătiți să participăm la formarea unui Guvern cu un mandat limitat, până când va fi posibilă organizarea alegerilor anticipate.
Unica noastră misiune este aceea de a asigura stabilizarea economică, sanitară și socială a țării și, de aceea, suntem pregătiți să facem o propunere de premier.
În plus, venim în fața tuturor românilor și prezentăm clasei politice 100 de soluții pentru stabilizarea țării, acceptate la nivel social și economic ca rezultat al consultărilor cu specialiștii din domeniul medical, liderii confederațiilor sindicale, membri importanți ai mediului de afaceri, reprezentanții sistemului de educație public și privat și reprezentanții HoReCA.
Cele mai importante măsuri pe care le propunem și care au nevoie urgentă să fie implementate pentru stabilizarea țării vizează combaterea pandemiei, accesul copiilor la educație, combaterea creșterii prețurilor prin:
Măsuri urgente pentru combaterea pandemiei
o Accesul la medicație antivirală în farmaciile cu circuit deschis, pe bază de prescripție medicală.
o Constituirea unității de achiziție, stocare și distribuție a medicației specifice pacienților COVID-19.
o Extinderea testării, prin asigurarea de către stat a unui număr lunar de teste gratuite pentru angajații sectoarelor esențiale, pe o perioadă definită de timp.
o Susținerea campaniei de vaccinare printr-o abordare onestă față de populație. Coerciția să nu fie impusă demagogie și diverse artificii legislative. Regândirea conceptului campaniei de informare privind vaccinarea, adaptarea acesteia pentru diversele categorii sociale, dar și în funcție de zonele țării (rural-urban).
o Extinderea rolului medicilor de familie și organizarea unor centre ambulatorii de evaluare și tratare a pacienților COVID-19 pentru a scădea presiunea de la nivelul spitalelor.
o Pachet de informații ușor accesibil pentru toți cetățenii: ce fac dacă am un test pozitiv, dacă sunt contact al unui caz pozitiv? Unde mă adresez? Când și unde mă prezint la medic? De unde procur medicația necesară?

Măsuri urgente pentru accesul copiilor la educație
o Asigurarea prin toate mijloacele a posibilității desfășurării cursurilor în regim fizic. Cele 159 de zile de școală on-line derulate în cursul anului trecut au avut un impact negativ imens asupra elevilor, au condus la creșterea abandonului școlar, la reducerea drastică a calității actului educațional si au influențat negativ dezvoltarea psihica si fizica a copiilor.
o Descentralizarea reală a deciziilor privind închiderea unităților de învățământ la nivelul consiliului de administrație al școlii, cu avizul autorității de sănătate publică și consultarea tuturor factorilor implicați. Necesitatea introducerii unor criterii clare, care vizează atât nivelul de infectare dintr-o localitate, gradul de vaccinare al profesorilor și părinților, dar și posibilitățile reale ale fiecărei școli de asigurare a desfășurării activității școlare în siguranță.
o Testarea permanentă a elevilor, profesorilor si personalului nedidactic trebuie realizată săptămânal. Operaționalizarea programului Ministerul Educației privind testarea efectivă în școli, cu personal instruit în acest sens, este prioritară. Achiziția de teste trebuie făcută transparent și trebuie să țină seama de calitatea corespunzătoare a acestora, dar și de nevoile reale ale sistemului educațional.
Măsuri urgente pentru combaterea creșterii prețurilor
o PLAFONAREA PREȚURILOR la energie electrică, gaze, lemne de foc, combustibili folosiți la încălzirea termică pentru o perioadă de 6 luni. Plafonarea prețurilor la valoarea medie a primelor 6 luni ale anului 2021.
o Asigurarea subvenției la gigacalorie la un nivel echilibrat astfel încât să se asigure aceeași pondere în factura finală cu cea avută la luna decembrie 2020.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: