Deputatul Benga nu-l susține pe candidatul ”Irinel de Brașov” la președinția USR-PLUS. Ce spune despre el

Deputatul Tudor Benga nu va sprijini tabăra ”Irinel de Brașov” pentru conducerea USR-PLUS. Parlamentarul și-a spus punctul de vedere pe facebook cu privire la tot ce se întâmplă în USR-PLUS, dar și motivul pentru care nu votează cu candidatul din Brașov, cel susținut de primarul Allen Coliban.
”Eu sunt un om care și-a asumat constant tot ceea ce am zis sau am făcut politic. Și chiar dacă tura asta mi-ar fi probabil mult mai sănătos să tac din gură nu ăsta este felul meu și n-o s-o fac. Iar dat fiind că direcția în care o va apuca USRPLUS după alegerile sale interne e o chestiune de relevanță publică consider firesc să știți și voi care îmi sunt opțiunile și raționamentele în alegerile interne care debutează mâine dimineață și se vor încheia la congresul național USRPLUS din 2-3 octombrie. Și voi trata aici pe scurt cele trei teme mari care vor stabili traiectoria pe mai departe: componența Biroului Național, Președinția partidului, și eventualele modificări de Statut. Precizez că nu candidez la absolut nici o funcție și voi părăsi conducerea partidului după congres.
Voi vota oameni de pe toate cele trei liste mari. Nu în proporții egale, însă oameni merituoși se regăsesc pe fiecare dintre liste și voi da voturi exclusiv pe bază de om, nu pe bază de listă. Majoritatea viitorului Birou Național (BN) va fi cel mai probabil confortabil barnista, pe listele de delegați s-au dat bătălii grele în teritoriu iar calcule aproximative despre viitoarea componența există deja. E unul din motivele centrale pentru care și singura bătălie în care m-am băgat anul acesta e cea legată de statut, dar revin cu detalii ceva mai jos.
Nu voi vota Dan Barna la președinție. Am fost primul și printre foarte puținii lideri ai partidului care i-a cerut explicit demisia încă din noiembrie 2019, rămân la părerea că și partidului și țării le-ar fi fost astăzi mult mai bine dacă și-o dădea. Nu uit însă nici cum o bună parte din feisbucosfera care azi nu vrea să mai audă de Dan Barna m-a călcat atunci în picioare fiindcă am îndrăznit să-i cer demisia. Așa cum nu uit nici că însăși conducerea propriei mele filiale a folosit atunci același pretext ca să mă sancționeze și să-mi ia gâtul, deși azi chipurile aceiași oameni sunt mari cavaleri anti-barnisti.
Ceea ce mă și duce direct la punctul 2. Nu voi vota nici Irineu Darau la președinție. Puțini oameni știu mai bine decât mine ce-i poate omului ăsta pielea. Dar na, într-un fel îmbucurător pentru mine constat că încă sunt mulți idealiști naivi la baza partidului dispuși să creadă în Feți Frumoși imaculati în politică, iar oamenii la final nu învață decât din propriile greșeli. Veți învăța berechet și din asta, timpul a arătat în multiple rânduri că am avut dreptate, o va arăta și de data asta.
În mod normal aș fi votat Dacian Ciolos la prezidențialele astea, însă nu voi vota nici Dacian chiar dacă consider că ar fi cea mai bună opțiune pentru traiectoria USRPLUS pe mai departe. Pe de o parte în contextul unui BN majoritar pro-Barna, Cioloș președinte e cam singura șansă pentru un minim echilibru de putere. Pe de altă parte, și mult mai important, Cioloș este singurul prezidențiabil real pe care îl poate da în clipa asta USRPLUS-ul. Nu știu dacă Drula sau Clotilde au ambiții prezidențiale cum îi ataca adesea presa, nu știu ce se va mai întâmplă în următorii 2-3 ani, însă ca anvergură executivă și politică în perspectiva prezidențialelor din 2024 Cioloș nu are rival in USRPLUS în clipa asta. Este de asemenea un tip care ca manieră și abordare pur umană ar putea aduce organizația înapoi către un mod mai echilibrat de colaborare și împărțire a puterii.
Însă din păcate e fix istoria recentă pe planul ăsta care mă va împiedica să îi dau votul tura asta. Realitatea seacă a ultimilor doi ani este că, dincolo de abuzurile de putere nenumărate ale echipei Barna, au existat și niște abuzuri extrem de similare ale fostului PLUS. Modul în care au fost executați, printre mulți alții, oameni ca Mihai Gotiu la Cluj sau Florina Presada la București, logica de război la rupere și fără prizonieri în care a intrat și fostul PLUS, a existat și trebuie asumată de cineva. Mai sunt și niște detalii despre negocierile Cioloș – Coliban de la Brașov din octombrie anul trecut, întâmplarea face că pe mine mă cunosc și mă respectă destui brașoveni, și complet neprevăzut au mai ajuns la mine niște lucruri, dar despre asta cu altă ocazie.
Eu am supraviețuit politic fiindcă la baza partidului, și mai ales la baza filialei Brașov, atât în fostul USR cât și în fostul PLUS, încă sunt destui oameni și autonomi și fără nici un interes de putere personal. Însă realitatea simplă despre partid este că dacă nu schimbă rapid mecanismele centrale de decizie, e doar o chestiune de timp până când va deveni ca toate celelalte. Parte din motivul pentru care nu am absolut nici o problemă să nu votez nici unul dintre candidații la președinție ține exact de faptul că eu cred că nu conducerea e cea care mai poate readuce partidul pe făgașul corect, ci schimbarea unui mecanism aparte care stă la baza negustorealii cinice din absolut toate partidele românești.
Iar acel mecanism este votul prin delegați pentru funcțiile publice, în loc de votul universal. Problema enormă, structurală, a politicii românești, cea care de altfel stă și la baza crizei guvernamentale curente, e faptul că în România candidații eligibili ai partidelor nu reies din procese reprezentative de tip alegeri primare, interne sau externe, ci din voturi cu delegați care natural pun puterea în mâna unor grupuri de interese. De-aici ruptura enormă între politicieni și alegători: puterea politicienilor vine mai întâi de la grupul restrâns de power-brokeri din interiorul partidelor, și de-abia apoi de la alegători. Și până nu vom rezolva problema asta, indiferent de calitatea oamenilor, pe termen lung rezultatele nu se vor schimba fiindcă mecanismele nu se schimbă.
Deși am depus chiar eu amendament la statut vizând fix această modificare nu-mi fac iluzii că va trece, posibil nici măcar să nu se dezbată la congres. Și asta fiindcă dincolo de orice poziționare electorală, nici una dintre cele trei tabere nu dorește o astfel de modificare fiindcă fiecare dintre ele își extrage de fapt puterea din numărul de delegați, și implicit de filiale, pe care-l controlează. Că votul la președinție e universal e o particularitate a bătăliei de putere din 2019. Însă tot restul meciului din următoarele doua săptămâni jumate e stabilit exclusiv de delegați.
Îmi veți spune unii că sunt amar, și poate că și sunt. Însă eu am pus enorm de mult suflet în construcția organizației ăsteia, am spus lucrurilor pe nume chiar și atunci când am greșit, și se întâmplă să fi fost parte la multe dintre punctele majore de inflexiune atât în interiorul USR-ului cât și în negocierile dintre USR și PLUS de până în fuziune. Îndrăznesc să spun că știu foarte bine și USRPLUS și dinamica sa internă dar și provocarea enormă pe care o va avea România în 2024 sau poate chiar mai devreme în lumina ultimei crize. Avantajul real pe care USRPLUS încă îl are e că la baza partidului încă e un segment consistent de oameni independenți și bine intenționați. Însă problema e că în absența mecanismelor primare de decizie, baza a tot pierdut și continuă sa piardă controlul pe direcția partidului. Iar asta nu se va rezolva indiferent de numele câștigătorilor la aceste alegeri interne ci exclusiv dacă modificăm statutul astfel încât mecanismul primar de control să fie readus în mâna bazei”, a scris deputatul Tudor Benga pe pagina sa de facebook.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: