Demonstraţie de încondeiat ouă cu motive ceangăieşti

Vineri, 12 martie 2019, începând cu ora 1230, Muzeul de Etnografie Braşov, Bd. Eroilor nr. 21 A, vă invită la demonstraţie de încondeiat ouă cu motive ceangăieşti, ocazie cu care elevii clasei a II-a B de la Şcoala Gimnazială nr. 2 Diaconu Coresi din Braşov vor descoperi acest meșteșug, sub îndrumarea meşterului popular Gődri Ana, din Săcele.

Arta încondeierii ouălor are o veche origine precreştină, fiind practicată de locuitorii din Ţara Bârsei indiferent de originea lor etnică: români, saşi, maghiari.

Încondeierea ouălor era practicată exclusiv de femei, cu o săptamână înainte de Paşti, de obicei în Joia verde şi Vinerea seacă, în credinţa că acestea nu se vor strica.

Unul dintre obiceiurile importante ale ceangăilor din zona Săcele este meșteșugul încondeierii ouălor, practicat în preajma sărbătorilor pascale. Femeile foloseau metoda „scrierii” cu condeiul și ceara de albine încălzită; pe fondul roșu, obținut din culori vegetale, se conturau motive decorative cu alb: tulipántos (lalea)liliomos (crin)gerebés (grebla), veszettutas (calea rătăcită) ș.a.

 

Doamna Gődri Ana a transmis această artă copiilor și tuturor celor care au fost dornici să pătrundă tainele meșteșugului.

Vă invităm cu drag să participați la eveniment!

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: