Delegație a administrației săcelene la ceremonialul religios, militar și civil de la Tabla Buții

O delegație a administrației săcelene a participat astăzi la Tabla Buții. În fiecare an, în data de 6 august, de sărbătoarea Schimbării la Față, la cimitirul religios din pasul Tabla Buții se desfășoară un ceremonial religios, militar și civil în amintirea soldaților căzuți în luptele care s-au purtat în acest loc în timpul Primului Război Mondial.
„La eveniment au participat peste 500 de persoane din județele Prahova și Brașov.
După intrarea trupelor române în Ardeal, în august 1916, 3000 de soldați din cadrul Corpului III Armată alături de efective din Divizia a 5-a și Regimentul 8 Infanterie au format Grupul Tabla Buții care a intrat în ofensivă spre Țara Bârsei și Brașov.
Cimitirul unde are loc în fiecare an ceremonia se află în partea de jos a colinei Tabla Buții, sub cota 1380. Existența acestui cimitir se datorează preotului Ion Vasilescu din Slon, care umblând cu căruța pe munte a adunat morții și i-a îngropat creștinește cu slujbă religioasă, indiferent de tabăra căreia i-au aparținut. Din anul 1922 aici se organizează pelerinaje anuale și slujbe religioase în ziua de 6 august.”, s-a menționat pe pagina de facebook a Municipiului Săcele

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: