Cum sunt stațiile de încărcat mașini electrice la Brașov și cum sunt cele din Cluj? (FOTO)

Primăria Brașov are 2 stațiii de încarcat autoturisme electrice chiar in centrul orașului. Din păcate, deși sunt amplasate in această zonă de câțiva ani buni, Primăria Brașov nu a fost în stare să amenajeze 2 locuri de parcare special pentru încărcat mașinile electrice, la fel cum sunt în toate orașele civilizate. Un consilier local chiar a postat câteva fotografii imortalizând momentul în care un proprietar de autoturism electric se chinuia să alimenteze mașina chiar în fața Primăriei Brașov. Totul din cauza faptului că în centrul orașului toate locurile de parcare sunt ocupate. Cum nu există marcaj special pentru încărcarea autoturismelor, șoferii parchează oriunde, inclusiv în fața stației. În aceste condiții, proprietarilor de mașini electrice nu le rămâne decât să blocheze un sens de mers pentru a putea încărca la priza special amenajată.

Cu toate acestea, reprezentanții Primăriei Brașov au tupeul să se laude cu amenajarea altor stații electrice.

Oare tot așa vor fi amplasate, fără un marcaj, tot așa fără o gândire logică. Între timp, la Cluj de exemplu, Primăria a amenajat stații de încărcat autoturisme electrice, dar au amenajat și locuri speciale, cu marcaje astfel ca nimeni nu parchează acolo dacă nu are mașină electrică. Numai că, la Cluj, managementul este de calitate.

”Comisia de circulație a municipiului a avizat cele șapte locații în care municipalitatea intenționează să amenajeze 17 noi stații de încărcare pentru vehiculele electrice.
Zonele alese sunt: parcarea de la Spitalul Militar „Regina Maria” – patru stații de încărcare, Terminalul RATBV de pe str. 13 Decembrie – trei stații de încărcare, terminalul RATBV Stadionul Municipal – trei stații de încărcare, Livada Poştei – două stații de încărcare, Gara Brașov – două stații de încărcare, terminalul RATBV Poienelor – două stații de încărcare, parcarea din Poiana de Jos – o stație de încărcare.
Noile staţii vor permite și încărcarea rapidă a vehiculelor, la curent continuu de 50 KW sau la curent alternativ de 22 KW, astfel fiind posibilă încărcarea tuturor tipurilor de autovehicule electrice aflate în acest moment pe piață.
Primăria Brașov dorește finanțare nerambursabilă pentru instalarea noilor stații de încărcare și a depus la Administraţia Fondului de Mediu o cerere de finanțare, proiectul fiind estimat la 4,367 milioane lei cu TVA inclus, sumă din care 326.443 de lei reprezintă contribuţia municipiului Braşov. Contribuţia Municipalităţii este de 10% din valoarea eligibilă a proiectului. Conform datelor statistice ale Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme, numărul de maşini electrice a crescut cu 83,02%, în primele patru luni din 2018, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul anterior, pînă la 1.003 unităţi, în anul 2017 fiind înregistrate 548 de mașini electrice.

În acest moment, în municipiul Braşov sînt înmatriculate 14 autovehicule electrice, însă Municipalitatea contează nu numai pe o creştere a numărului acestora, ci şi pe faptul că Braşovul, fiind al doilea oraș turistic din ROmânia (după București) trebuie să le ofere turiștilor infrastructura necesară pentru încărcarea autovehiculelor electrice.
Brașovenii au încă din 2014 posibilitatea să își încarce autovehiculele electrice, din prizele montate inițial la rețeaua de iluminat public de lângă Parcul Central (două prize), la care se adaugă alte opt stații de încărcare la parcarea Regina Maria”,  au spus reprezentanții Primăriei Brașov fără să explice și cum se poate încărca o mașină la prizele din centru dacă nu se poate ajunge cu mașina acolo…Cu alte cuvinte… un management care lasă de dorit. Daca alte ziare preferă să scrie basme aruncate de purtătorul de cuvânt sau de primar, noi vă prezentăm realitatea. Oricine poate merge la stațiile respective să observe că nu se poate alimenta pentru că locurile sunt ocupate tot timpul. 

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: