Cum se lipește Scripcaru de proiectele altora…A furat ideea cu stimularea natalității de la PSD

Primarul George Scripcaru a ramas fara inspiratie. Fiindca nu are nicio viziune, primarul s-a apucat de furat ideile politicienilor de la alte partide. Este si cazul proiectului PSD Brasov ce vizeaza stimularea natalitatii. Scripcaru a anuntat ca vrea sa introduca in Consiliul Local un proiect prin care nou nascuti sa primeasca o suma de bani. Numai ca, acelasi lucru l-a propus in 12 octombrie liderul PSD, Lucian Patrascu. Interesant este ca o parte a presei a ignorat acest aspect, desi exista un comunicat de presa.

”Brașovul are nevoie de initiative care să îmbunătățească viața locuitorilor ei. Aceste idei pot veni chiar de la cetățenii ei, sau de la cei pe care i-au ales să-i reprezinte. Între acești aleși ar trebui să existe o strânsă colaborare pentru ca inițiativele care pot avea efecte pozitive să fie aplicate. Colaborare nu înseamnă, însă, furt de idei. Să fi rămas domnul primar fără idei, sau fără memorie? George Scripcaru a anunțat azi că s-a gândit că natalitatea în Brașov este în declin, așa că va propune o primă pentru nou născuți. Exact ceea ce a propus public președintele Organizației Municipale Brașov a PSD, Lucian Pătrașcu. Exact aceleași argumente, același cuantum. Iată, spre reamintire, comunicatul din 12 octombrie:

 

”Având în vedere datele prezentate de Institutul Național de Statistică (INS) cu privire la declinul demografic la nivel de țară, inclusiv la Brașov, am propus colegilor mei, consilierii locali ai Partidului Social Democrat (PSD) Brașov inițierea unui proiect de hotărâre prin care Primăria să ofere un stimulent financiar cu o valoare între 1000 și 1500 lei acordat pentru fiecare nou-născut.

Măsura ar urma să fie valabilă atât pentru copiii născuți în maternitățile de stat, cât și în cele private. Însă, pentru ca un copil să primească acest ajutor din partea Primăriei Brașov, vor trebui îndeplinite câteva condiții.

Astfel, unul dintre părinți să fie domiciliat sau să aibă reședința pe raza municipiului Brașov, nașterea să fie înregistrată într-o unitate spitalicească din municipiu, să fie depusă o cerere împreună cu actele doveditoare: certificat de naștere al copilului, biletul de ieșire din spital, certificat constatator al nașterii și un număr de cont pentru efectuarea viramentului bancar. Cei interesați de acest stimulent vor avea la dispoziție 30 de zile de la nașterea copilului pentru a solicita această sumă de bani.

Această propunere vine în contextul în care, din punct de vedere demografic, Brașovul nu se situează deloc bine la acest capitol. Este cunoscut faptul că sporul natural este negativ, și, nu numai la noi, ci la nivelul întregii țări. În toate orașele se înregistrează o scădere dramatică a natalității.

De exemplu, în Brașov, în perioada ianuarie-iunie 2018, s-a înregistrat nașterea a 2834 copii, iar în 2017 în aceeași perioadă s-au înregistrat 3076 nașteri, cu 242 mai multe decât anul acesta. Ca o medie, în municipiul Brașov se nasc lunar aproximativ 200 de copii.

Ne dorim atragerea familiilor tinere în Brașov și stabilitatea acestora în  municipiu, iar pentru aceasta consider că este timpul să ne implicăm.

În ultimii ani s-a tot dezbătut acest subiect, dar nu s-a realizat nimic concret. Să nu uităm faptul că scăderea natalității va duce la un dezechilibru pe viitor care va avea o serie de consecințe pentru Brașov, în special pe plan economic.

Am încredere că aleșii municipiului vor înțelege importanța acestui proiect și îl vor susține în Consiliul Local. Va fi un proiect pentru municipiul Brașov, un ajutor concret pentru familiile care vor avea copii. Știm cu toții că nu este deloc ușoară creșterea și educarea unui copil, ținând cont de nevoile actuale, de aceea consider că acest stimulent financiar va fi binevenit. Venirea pe lume a unui bebeluș este o bucurie pentru o familie, dar să nu uităm și de cheltuielile ce urmează acestui eveniment.

Daca ne gândim la bugetul municipiului Brașov, consider că impactul bugetar nu va fi foarte mare. Mai mult decât atât, nu suntem singurii care venim cu o propunere care să ducă la stimularea natalității, sunt multe alte exemple și în alte orașe din țară.

 

Lucian Pătrașcu

Președinte Organizația Municipală a PSD Brașov”

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: