Cum să aibă românii încredere în justiție când aproape toți politicienii primesc achitare sau închisoare cu suspendare?

Spunea bine cineva ca in Romania coruptia este ca pescuitul sportiv. “Ii prinde, ii pupa si le da drumul”…

Toată lumea vorbește în ultima perioadă despre legile justiției, despre modificările aduse, dar nimeni nu spune nimic și despre pedepsele ridicole aplicate politicienilor de către magistrații români. A fost o perioadă de vârf a DNA când politicienii erau umflați, unul câte unul, băgați câte o noapte la răcoare, plimbați prin fața presei cu cătușe la mâini, să vadă lumea cât de mult muncesc procurorii. În realitate, a fost un mare fâs pentru că, în cele mai multe cazuri, politicienii implicați in cazuri de corupție ori au fost achitați, ori au primit închisoare cu suspendare. Mai mult, din greșeala magistraților privind completurile specializate în cazurile de corupție, s-a ajuns în situația în care politicienii corupți condamnați la închisoare să scape pe moment de pușcărie. Cu alte cuvinte, o justiție de ”răsu-plânsu”.

Curios că astfel de greșeli se îndreaptă doar spre politicieni, nu și spre oamenii de rând care stau și 3 ani după gratii pentru furturi minore. Pentru tunurile mari, pentru jefuitorii României…achitare sau suspendare. De ce s-a ajuns aici?

Sunt două variante: ori procurorii și-au făcut treaba la mișto luni întregi și nu au adunat probe concrete, ori judecătorii sunt prea indulgenți cu politicienii corupți, deși, nu generalizăm, sunt și magistrați care au aplicat maximum la pedepse, doar că, aceștia sunt o raritate în ultima perioadă.

Totuși, dacă unii politicieni au fost reținuți câte o noapte sau mai mult, însemnă că există niște probe clare. Dacă sunt probe, de ce nu vine condamnarea?

Să dăm un exemplu concret. Cum s-a putut ca o instanță să îi dea 7 ani de închisoare unui om, iar mai apoi, o alta să decidă achitarea…Cineva a greșit clar în acest caz, altfel nu există explicații logice. Adică un om ori este vinovat de trebuie să zacă în pușcărie, ori intra nevinovat 7 ani…

Bineînțeles, magistrații lui ”PEȘTE” din România au probabil o explicație și în acest caz, iar diferența enormă între decizii li se va părea mizilic.

Dacă e să aruncăm un ochi pe Brașov, constatăm că aici lucrurile sunt și mai complicate. Niciun dosar mai răsunător la DNA în ultima perioadă. În acest timp, mai mulți grei din politică au procese pe rol. Numai că, la unele s-au dat deja niște ”achitări”frumoase pentru unii, iar pentru alții suspendare. Pentru unii nu a existat fapta, iar pentru alții da…Ciudată justiție.

Aceste lucruri se întâmplă atâta timp cât judecătorii stau la aceeași masă cu inculpații și discută minute în șir. Pot fi interpretări, de ce nu?

Prin oraș, circulă tot felul de zvonuri, de cazuri mari de corupție, de politicieni implicați, de inginerii financiare, de afaceri prin interpuși, de multe altele. Oameni grei fac combinații cu iz penal de ani buni. Întrebarea este, unde sunt procurorii DNA, unde sunt cei de la DIICOT? Se spală bani, se fac ilegalități, dar nimeni nu îi deranjează. Din an în Paște mai saltă câte unul, de ochii lumii.

Astfel, mai ajung în fața magistraților ”peștișorii” mici, foarte mici. Între timp, șmecherii acumulează averi impresionante.

Mai avem justiție în România? Dacă te uiți cum au fost devalizate intreprinderi, fabrici, câte tunuri imobiliare s-au dat, ajungi la concluzia că ceva este necurat și cu justiția. Sunt atinși de tentacule și cei care ar trebui să ne protejeze?

Voi ce spuneți?

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: