Cum funcționează propaganda lui Viktor Orban în județele cu populație de etnie maghiară din România?

Infuzie financiară în presa maghiară din România.

Instalarea lui Viktor Orban la putere în Ungaria a schimbat radical relația guvernului de la Budapesta cu maghiarii din România. Practic, din 2010, politica orbanistă și-a îndreptat atenția spre o strategie de reunificare a maghiarilor din exteriorul granițelor, în special spre cei din țara noastră. Cum era de așteptat, în aceste zone s-au pompat sume imense de bani, în special în presă, având un rol foarte important de propagare a informației venite pe ruta Budapesta.

Astfel, ziarele din Covasna sau Harghita au devenit automate unde politicienii locali care bagă ”fise”, iar jurnaliștii execută directiva venită de la autoritățile din Ungaria. Mai exact, ungurii din afara granițelor trebuie să folosească în continuare limba maghiară, dar mult mai intens. În 2011, Parlamentul Ungariei a adoptat documentul ”Politica națională maghiară, cadrul strategic al politicii naționale”. În acest sens, evenimentele culturale, dar și zona media, beneficiază de o infuzie puternică de bani, totul pentru a nu fi uitată identitatea maghiară.

Pentru a cunoaște exact obiceiurile maghiarilor, mai ales în materie de informații, regimul de la Budapesta colectează frecvent date. În acest mod își trasează politica pentru următoarea perioadă. Având controlul presei, Ungaria influențează efectiv viața maghiarilor din România, hrănindu-i exact cu ingredientele naționaliste, după modelul ideologic al premierului Viktor Orban. Din păcate, la capitolul presă scrisă/online, România a pierdut lupta cu Ungaria. Țara noastră nu controlează nicio publicație în limba maghiară, astfel încât să existe un echilibru. De asemenea, România nu are nici mijloacele necesare pentru a urmări și controla posturile TV ungurești sau ziarele locale din limba maghiară. Din acest motiv, transmiterea unor informații de îndoctrinare este foarte facilă pentru mass-media maghiară.

Culmea este că maghiarii din România ajung să decidă și pentru ce se întâmplă în Ungaria, lucru care nu îi ajută cu absolut nimic. Singurul care culege roade electorale este Viktor Orban. Este și cazul organizării unui referendum organizat de Ungaria pentru protecția copiilor. Maghiarii din România vor vota pentru acest referendum deși copii lor cresc și învață la școli din țara noastră. Cu ce i-ar ajuta? Cu nimic!

De fapt, care este jocul Ungariei?

Deși liderii UDMR se fac că nu înțeleg, guvernul ungar, prin anumiți lideri care controlează și presa, vor de fapt să dețină controlul asupra maghiarilor din România. Electoratul de aici ar putea influența destul de mult la viitoarele alegeri parlamentare din Ungaria. Din această cauză, prin oamenii săi, Viktor Orban încearcă să-i aibă aproape pe maghiarii din România. Cum electoratul din Covasna și Harghita este unul conservator, la subiecte sensibile gen referendumul pentru protecția copiilor, aceștia clar că votează așa cum dorește guvernul de la Budapesta.

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: