Cum a fost construită o pensiune turistică în județul Brașov? Procurorii DNA au intrat pe fir

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

ALEXANDRU MONICA NICOLETA, pentru săvârșirea următoarelor infracţiuni:

– folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,

evaziune fiscală, în formă continuată (63 acte materiale),

 

ALEXANDRU ADRIAN IOAN, pentru săvârșirea următoarelor infracţiuni:

complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,

– evaziune fiscală, în formă continuată (63 acte materiale),

 

BUTNĂRUC ADINA, la data faptei administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (4 acte materiale).

La data de 30 aprilie 2010, între Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului și Întreprindere Individuală – Alexandru Monica Nicoleta, a fost încheiat un contract de finanțare nerambursabilă ce avea ca obiect construirea unei pensiuni turistice, în valoare de 1.249.775 lei (aprox. 300.000 euro).

Deoarece, în cazul contractelor mai mari de 50.000 de euro fără TVA, se impune organizarea unei licitații cu participarea a minim trei ofertanți, la data 14 iulie 2010, în urma acestei proceduri, a fost desemnată câștigătoare, în vederea construirii pensiunii, o societate comercială care, ulterior, a fost preluată și administrată în fapt de inculpații Alexandru Monica Nicoleta și Alexandru Adrian Ioan prin intermediul a două persoane interpuse, administratori de drept.

În acest context, în perioada martie – decembrie 2011, inculpații Alexandru Monica Nicoleta și Alexandru Adrian Ioan au procurat, întocmit şi înregistrat în evidența contabilă a societății şi în documentele legale obligatorii 63 de facturi de achiziţii fictive, sustrăgându-se astfel și de la plata TVA-ului şi impozitului pe profit, în scopul diminuării bazei impozabile a TVA şi a impozitului pe profit.

Aceste documente care au stat la baza întocmirii facturilor fiscale şi a celorlalte acte (devize de lucrări, declarații, unele întocmite şi semnate în fals de către inculpata Alexandru Monica Nicoleta) au fost folosite ulterior în relația cu Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit în vederea justificării îndeplinirii condiţiilor de acordare a sprijinului nerambursabil (cererea de plată nr. 2 şi cererea de plată nr. 3).

Acționând în această manieră, au fost obținute pe nedrept fonduri europene nerambursabile în valoare totală de 371.352 lei.

În data de 10 martie 2017, la solicitarea procurorilor anticorupție, inculpata Butnăruc Adina a depus la dosarul cauzei documente financiar contabile în care a evidențiat, în mod nereal, valori mai mari faţă de cele predate, anterior, organelor de poliţie.

Inculpata a procedat în această manieră pentru a crea aparența că produsele achiziționate scriptic, prin cele 63 de facturi fiscale, menționate anterior, nu au fost folosite la construirea pensiunii sau pentru alte lucrări ale societății (doar darea lor în consum generează cheltuieli care diminuează baza impozabilă a impozitului pe profit). Acest fapt ar fi împiedicat stabilirea de obligații suplimentare constând în impozit pe profit.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 513.104 lei la care se adaugă dobânzi şi penalităţi calculate de la data decontării efective a fiecăreia dintre cele trei tranşe de plată şi până la data achitării efective a prejudiciului (sumă ce reprezintă contravaloarea celor trei tranşe de plată acordate în baza contractului de finanţare).

Ministerul Finanţelor Publice – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 95.110 lei, suma reprezentând impozite/taxe/contribuţii la care se vor adăuga accesoriile eferente (majorări/dobânzi de întârziere şi penalităţi) de la data săvârşirii faptei până la data plăţii.

În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile și asupra conturilor bancare ce aparțin celor trei inculpați.

 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brașov cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: