Cultură praf…Primăria Brașov nu figurează cu niciun eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri. Vezi lista cu evenimente!

Brasovul este din nou praf la nivel de cultura. De aceasta data o spune Ministerul Culturii si Identitatii Nationale(MCIN) care a transmis o informare parlamentarilor brasoveni cu privire la evenimentele care au avut loc sau care urmeaza sa se  desfasoare la nivelul judetului in contextul omagierii Centenarului Marii Uniri. Interesant este ca Primaria Brasov nu figureaza cu niciun eveniment. In schimb, Consiliul Judetean Brasov, dar si alte institutii de cultura, sunt prezente in lista cu cele 12 proiecte derulate la nivelul judetului.

Astfel, cap de afis este Festivalul Cerbul de Aur unde, beneficiar a fost Televiziunea Romana. Lista continua cu O9atitudine pentru cultura! 100 Romania-Asociatia InfoCons din Cristian, Centenarul Romanilor in Centrul Romaniei-Asociatia”Izvorul” Sacele, Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei si artei populare romanesti-Asociatia Forums, Muzeul Astra din Brasov si elita romaneasca-Consiliul Judetean Brasov, Ziua Nationala a Romaniei-Municipiul Fagaras, Intaia vizita a Familiei Regale a Romaniei in Transilvania-album foto-Muzeul National Bran, Personalitati branene si fagarasene si Marea Unire-Muzeul National Bran, ”Romani langa romani, in Romania 100”-Ministerul Afacerilor Interne, Obelisc la mormantul lui Nicolae Titulescu-MAI-Inspectoratul de Jandarmi Judetean, Expozitie foto-documentara Jandarmeria Ardeleana in contextul Marii Uniri-MAI Inspectoratul de Jandarmi Judetean, Marsul Centenarului Marii Uniri-MAI, Romania 100-Eu aleg Romania-Societatea Romana de Radiodifuziune, Expozitia ”Romanii din Rupea la Marea Unire de la Alba Iulia in 1918”, Pe drumul spre Marea Unire-Consiliul Judetean Brasov, Cea de-a XXV-a editie a Cursurilor Internationale ”Nicolae Titulescu” pentru tineri diplomati la Brasov si Alba Iulia-Ministerul Afacerilor Interne.

Ciudat este ca Brasovul apare doar cu 2 evenimente in Calendarul cu cele mai importante 100 de evenimente reprezentative dedicate Centenarului Marii Uniri. Este vorba despre Asociatia InfoCons cu O9atitudine pentru cultura! 100 Romania si cu ”Marsul Centenarului Marii Uniri” alaturi de Covasna, Alba si Mures.

Aceasta prezentare a Ministerului Culturii demonstreaza inca o data lipsa de evenimente culturale la nivelul municipiului Brasov. Faptul ca Primaria Brasov este praf la capitolul CULTURA reiese si din procesele castigate de actorii teatrului ”Sica Alexandrescu” care au demonstrat ca la Brasov cultura este condusa dupa ureche sau de unii oameni care nu au nicio legatura cu subiectul.

In 2018, Brasovul a avut noroc de Televiziunea Romana care a organizat Festivalul Cerbul de Aur, altfel ar fi fost la pamant din toate punctele de vedere. In schimb, alesii locali din Brasov bifeaza excursie dupa excursie prin Europa, dar nu numai, chipurile pentru dezvoltare, inclusiv pe partea culturala. Rezultatele se vad cu ochiul liber…

Daca la Cluj se atrag milioane de Euro din evenimentele culturale, la Brasov turistii vin pentru natura, munti.  Altfel,  orasul ar fi cu siguranta unul mort pentru ca autoritatile locale nu se implica asa cum se intampla in alte orase. Totusi, cei mai multi turisti ajung la Bran, nicidecum in municipiu.

De asemenea, zilele acestea la Iasi are loc Festivalul International de Literatura si Traducere. Astfel de evenimente au loc in mai toate marile orase din Romania, nu si la Brasov, unde administratia locala se implica doar in actiuni care nu au niciun ecou, nu aduc plus valoare orasului.

Lista cu evenimente poate fi gasita si la adresa:  http://centenar.gov.ro/web/judet/ro-bv/

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: