Criterii de angajare la instituțiile din Brașov: ”tinerețe și dorință de afirmare”

La Brasov, oamenii profesionisti nu mai au loc sa se angajeze in institutiile publice din cauza clientelei de partid. Mai nou, criteriile de angajare in institutii  sunt facute dupa portretul candidatului cu carnet de membru de partid. Astfel, firmele de recrutare care nu sunt deloc straine de ”angajarile aranjate”, intocmesc criteriile, cel mai probabil, la sugestia sefilor de partid care vin cu omul potrivit pentru functia respectiva. Daca omul partidului are 3 ani vechime si un master in administratie publica, atunci pretendentul la postul respectiv trebuie sa indeplineasca automat aceste conditii. Degeaba vor unii cu experienta sa ajunga pe un astfel de post pentru ca nu au nicio sansa din start.

Cu alte cuvinte, totul decurge pe dos, nicidecum  asa cum ar fi legal si moral. De precizat ca posturile sunt in general bine platite pentru ca, din suma incasata lunar, o parte sa fie directionata la organizatie pentru bunul mers al partidului. Cum este si firesc, pentru aceste posturi cheie dicteaza majoritatea politica. Adica cine e la butoane, are puterea de decizie, de trimitere a oamenilor pe diverse functii. Nu conteaza daca partidul este unul de buzunar, important este ca, daca oamenii ajung pe functiile importante, vor avea in subordine alti oameni, astfel ca va creste numarul alegatorilor, cu alte cuvinte si partidul. De altfel, aceasta este si strategia.

”Familiile politice” din administratia locala si judeteana

Nu este de mirare ca si la Brasov lucrurile stau la fel. La o simpla analiza a posturilor scoase chipurile la ”concurs” in ultimul an, se regasesc oamenii care au avut tangente cu partidele aflate la conducerea judetului sau a municipiului.

S-a ajuns ca la o selectie, firma de recrutare sa sustina ca un tanar candidat este recomandat de ”tinerete si dorinta de afirmare”. Este vorba despre o institutie din subordinea Consiliului Local Brasov. Numai ca, acel tanar, se afla intr-un partid care face parte din majoritate…adica ia parte la feliile de tort impartite de marea familie politica.

Ca vorbim de institutiile de cultura, ca vorbim de altele, in fiecare dintre ele au aparut oameni noi, oameni care, desi nu au prea multa treaba cu domeniul de activitate, au fost ”unsi” pe functii caldute, platite regeste. Sunt aceiasi oameni pe care ii mai zaresti pe la adunarile de partid. Mai mult decat atat, daca un individ cu carnet de membru ajunge de exemplu la Consiliul Judetean, automat sotia trebuie sa devina si ea functionar la primarie sau finante. Din acest motiv s-a ajuns ca in institutiile publice sa fie aproape toti neamuri intre ei. Sot, sotie, nepot, var, amanta, toti nimeresc un loc caldut in institutiile unde salariile au crescut foarte mult fata de mediul privat.

 

Acesta este si unul din motivele pentru care tot mai multi brasoveni aleg sa plece din tara imediat dupa ce isi finalizeaza studiile. Cum cei buni pleaca, este de inteles motivul pentru care birocratia si nesimtirea domina in majoritatea institutiilor de stat. Insa, cel mai probabil, in cativa ani Romania va intra intr-un colaps, pentru ca cineva trebuie sa mai si munceasca, sa mai si plateasca pensii. Cum privatul este strivit si bulversat pe zi ce trece, este greu de crezut ca lucrurile se vor schimba in bine. La tot ce se intampla pun umarul serios si institutiile de drept care ar trebui sa aplice legea, dar inchid ochii.  Toata lumea vorbeste si stie despre aceste aranjamente cu joburi, dar la institutiile de drept se doarme, si se doarme mult pe salarii mari. In loc sa vegheze si sa intervina pentru a starpi coruptia din institutii, isi focuseaza atentia pe cazuri care de multe ori chiar nu merita. Plus ca inca se mai actioneaza si la comanda politica….Cu un asa viitor, este de inteles de ce romanii, in special tinerii, aleg sa plece cat mai departe de tara…

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: