Deputatul de Brașov, Cristina Vecerdi, susține că numărul mamelor minore reprezintă 10% din totalul nașterilor din România și aproape jumătate din cei înregistrați la nivelul UE, iar acest lucru reflectă o nevoie stringentă de actualizare a cadrului legislativ în ceea ce privește mamele minore. În acest sens, liberala susține că a lansat o propunere legislativă ce vizează dobândirea de capacități depline a minorelor care împlinesc vârsta de 16 ani și care dau naștere unui copil.
„Având în vedere vârsta, mamele minore nu-și pot exercita drepturile în raport cu instituțiile statului, cererile pentru alocațiile copiilor lor sunt depuse de tutorii acestora sau de partenerii de viață, în cazul în care aceștia sunt majori. Mai mult, mamele minore nu beneficiază de un regim juridic adecvat și nu pot beneficia, în acest moment, de prestații financiare ori de servicii sociale în acord cu nevoile lor.
De aceea, în calitate de co-inițiator, am lansat o propunere legislativă ce vizează dobândirea de capacități depline a minorelor care împlinesc vârsta de 16 ani și care dau naștere unui copil, astfel ca acestea să poată decidă pentru ele și pentru copilul lor în relația cu statul, pentru obținerea indemnizației de creșetere a copilului sau alocația acestuia.”, a explicat Cristina Vecerdi.