COVASNA. Siguranța oamenilor primează

Urmare a aprobării Ministerului Sănătății și a Direcției de Sănătate Publică Covasna, laboratorul PCR al Spitalului Județean Dr. Kristóf Fogolyán a fost inclus în programul național de sănătate publică. În plus, ministerul a mai alocat instituției sanitare suma de 200.000 lei, sumă suficientă pentru a efectua aproape o mie de teste.

 

Laboratorul, care efectuează teste Real Time PCR, având o valoare totală de 100 de mii de euro, a fost inaugurat. În luna mai, cu contribuția consiliului județean în valoare de 180 de mii de lei a fost inaugurat  laboratorul  care efectuează teste Real Time PCR. „Am înființat un laborator de biologie moleculară în Sfântu Gheorghe, care este să fie în slujba sănătății și siguranței oamenilor. De aceea, în prima etapă, am cumpărat consumabilele necesare pentru efectuarea a o mie de teste în valoare de 120 de mii de lei, pentru a spori eficiența muncii angajaților din domeniul sănătății. În acest moment ființează trei astfel de laboratoare în județ, două aflate în proprietate privată și unul public. Scopul nostru este să avem un în spital sigur, iar la acest lucru va contribui și acest laborator acreditat.” – a subliniat Tamás Sándor, Președintele Consiliului Județean Covasna.

 

Acreditarea primită permite spitalului din Sfântu Gheorghe să efectueze teste PCR în cadrul programului național de identificare a infectării cu coronavirus. Spitalul va semna un contract cu Direcția de Sănătate Publică în cursul acestei săptămâni. „Din cei două sute de mii de lei primiți cu această ocazie de la Ministerul Sănătății, vom continua să efectuăm teste gratuite pentru pacienții din spital, pentru cazurile simptomatice și pentru contacții  direcți. Pacienții beneficiază de prioritate, deoarece ne confruntăm cu o mulțime de cazuri suspecte: numai în luna iulie, am efectuat 1403 teste COVID-19 la personalul angajat, la pacienții internați și pacienții urmăriți conform metodologiei.” – a spus András Nagy Róbert managerul spitalului.

Laboratorul de biologie moleculară care poate să facă testarea PCR a fost de mare ajutor în ultimele luni. Dr. Roșu Mátyás, directorul medical al spitalului, a subliniat faptul că se pune un mare accent pe precauție, astfel încât testele se fac și la toți pacienții asimptomatici care au fost internați, sau care așteaptă să fie internați, pentru a putea afectua în condiții de siguranță intervențiile chirurgicale și examinările medicale, în vederea ocrotirii sănătății personalului și în vederea evitării infecțiilor interne. Medicul, cei doi biochimiști și asistentul care lucrează în acest laborator, respectă toate măsurile de siguranță în desfășurarea activității, deoarece pe lângă pacienții internați, se fac teste la persoanele diagnosticate pozitiv cu coronavirus, înainte de a fi externați din spital și, desigur, și în cazurile suspecte.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: