CORONAVIRUS. La greci se poate ajunge la închisoare pe viață pentru cei care încalcă normele de prevenție, iar în Italia până la 12 ani

O circulară a Curții Supreme Civile și Penale a Greciei recomandă instanțelor elene să aplice pedepse până la închisoarea pe viață în cazul încălcărilor cu consecințe grave a normelor de prevenție a răspândirii coronavirusului, scrie StiriGrecia.eu.

În Italia, pentru cei care încalcă legea este prevăzută amendă sau închisoare până la 12 ani, în funcție de gravitate.

“Cel care nu respecta o directiva (restrictie) impusa de autoritati din motive de justitie, de siguranta publica, de ordine publica sau de igiena este pedepsit daca fapta nu constituie o infractiune mai grava cu arest pana la 3 luni sau cu amenda pana la 206 euro” .

Aceasta este prevazuta de Codul Penal italian la articolul 452, care stabileste sentintele pentru infractiunile de “Delicte comise din culpa impotriva sanatatii publice.”

“Cel care comite, din culpa, una din faptele prevazute de art. 438 (Epidemia – n.red.) si 439 (Otravirea apelor sau a produselor alimentare – n.red.) este pedepsit:

– 1) Cu inchisoare de la 3 la 12 ani in cazurile pentru care dispozitiile mentionate prevad pedeapsa cu moartea (1);
– 2) Cu inchisoare de la 1 la 5 ani, in cazurile pentru care se stabileste pedeapsa cu detentiune pe viata;
– 3) Cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani, in cazul in care art. 439 prevede pedeapsa cu inchisoarea.”

Codul Penal din România stabileste pedepse modeste in cazul infractiunii de “zadarnicirea combaterii bolilor”, prevazuta de articolul 352.

“(1) Nerespectarea masurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, daca a avut ca urmare raspandirea unei asemenea boli, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: