Copiii au gratuitate la sanatate, dar cand mergi sa le faci analize, nu sunt fonduri…

Municipiul Brasov a trimis de-a lungul timpului mai multi medici in Parlamentul Romaniei. Din pacate, cand se vad acolo, se ocupa mai multe de interesele proprii. Drept dovada stau ultimele luni cand, in loc sa se ocupa de prioritatile din sanatate, medicii din Parlamentul Romaniei s-au interesat mai mult de modul in care vor fi conduse spitalele si de catre cine. In acest timp, sistemul sanitar din Romania functioneaza mai mult pe avarie. De exemplu, atunci cand un asigurat doreste sa-si faca analizele gratuit, totul se transforma intr-o adevarata aventura.

Pacientul este nevoit sa sune la mai toate laboratoarele din municipiu poate, poate isi gaseste un loc pe lista…Din pacate, de multe ori nu au noroc. Nici macar copiii nu beneficiaza de gratuitate. Dupa turul laboratoarelor din oras, parintii primesc clasicul raspuns: “nu sunt fonduri”. Astfel, sunt doua variante: sa expire biletul de trimitere, iar a doua varianta este ca analizele sa fie realizate cu bani. Atunci, care e gratuitatea la copii? Pentru ce platesc parintii asigurare medicala?

Poate ca medicii din Parlament ar trebui sa isi indrepte atentia spre problemele importante din sanatate. Daca tot sunt pregatiti in domeniul sanatatii, poate ar fi timpul ca acestia sa gaseasca solutii pentru ca medicii sa nu mai plece din tara. Cat despre salarii, medicii din Romania chiar nu au motive sa se planga. Nu exista medic care sa munceasca, sa faca garzi si sa ia un salariu sub o mie de Euro lunar, o suma care este destul de mare pentru tara noastra. Da, corect, salariile nu se compara cu cele din strainatate. Insa, pentru pregatirea medicilor, statul roman cheltuie sume importante de bani. Daca ar exista un contract ferm intre studenti si statul roman pentru o perioada de minim 5 ani, poate ca tinerii medici nu ar mai pleca din tara. Insa, asa, doctorii se pregatesc pe banii statului roman, apoi, de cunostintele acumulate beneficiaza locuitorii din statele europene.

Cel mai probabil, parlamentarii vor astepta sa plece toti romanii buni din tara pentru a lua o decizie ferma. Cand se vor gasi oare solutii pentru a readuce pe linia de plutire sistemul de sanatate din Romania?

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: