Controale DSVSA. La Brasov au fost sacrificati 27971 miei

În scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada Sarbătorilor Pascale, când în mod tradiţional consumul unor cantităţi de alimente de origine animală si non animala creşte considerabil, a fost necesară intensificarea acţiunilor de supraveghere sanitară veterinară pentru siguranta alimentelor.

Ca urmare, au fost întreprinse  unele măsuri suplimentare concentrate asupra modului în care sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate, produsele de origine animala si non animala destinate consumului uman, precum şi alte produse sau alimente de origine animală si non animala pentru eliminarea factorilor  care pot determina  alterarea starii de sanatate  a populatiei .

Sub acest aspect inspectorii  DSVSA Brasov au urmărit modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor , a legislaţiei nationale şi europene pentru asigurarea salubrităţii alimentelor şi eliminarea oricărui risc alimentar.

În perioada 03.04.2017-15.04.2017, au fost controlate un numar de 169 de unităţi de producere , prelucrare , depozitare, transport şi comercializare a produselor alimentare din jud. Braşov, din care:

– 3 abatoare carne roşie, 3 abatoare păsări, 3 unităţi procesare carne, 1 unitate  procesare lapte,  14 carmangerii, 2 centre prelucrare lapte,  10 depozite alimentare ,7 centre de ambalare oua

– 28 unitati in domeniul fabricarii pâinii, fabricarea prăjiturilor, a produselor proaspete de patiserie (plăcinte, chec, tarte, specialităţi de panificaţie, etc) .

– 8 unitati pentru fabricarea altor produse alimentare

– 4 depozite de legume şi fructe şi de alte produse alimentare

– 17 supermarketuri

– 47  magazine alimentare, crame .

– 22 unitati de alimentatie publica

Au mai fost verificaţi un număr de 32 producători şi comercianţi de produse alimentare de origine animală şi nonanimală în cadrul pietelor agroalimentare

S-au aplicat 9 sanctiuni  contravenţionale în valoare de 17800 lei si   51avertismente pentru încălcări minore ale legislaţiei sanitare veterinare;

  În timpul controalelor s-au constatat abateri de la legislaţia în vigoare  privitoare la :

– nerespectarea regulilor de igienă personală pentru personalul angajat;

– încălcarea normelor generale de igienă privind expunerea şi păstrarea alimentelor;

–  manipularea neigienică a produselor alimentare;

– comercializarea de produse alimentare neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare;

– lipsa certificatelor de conformitate pentru unele produse alimentare;

– nerespectarea normelor privind trasabilitatea produselor alimentare;

– nerespectarea normelor privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare şi valorificare a produselor alimentare;

– nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind condiţiile de depozitare a materiilor prime, semifabricatelor şi a produselor finite;

– nerespectarea program autocontrol probe , materii prime, produse finite, apa potabilă, teste de sanitaţie.

– lipsa buletinelor de analiză la produsele comercializate

– identificarea necorespunzătoare a materiilor prime, produse finite

 

Au fost evaluate si sunt supravegheate un numar de 14 puncte  de sacrificare temporara a mieilor si 3 abatoare autorizate de carne rosie care sacrifica si miei.

S-au nominalizat la toate centrele de sacrificare medici veterinari pentru supravegherea sacrificarii mieilor prin examene antemortem ,postmortem si controlul sanitar veterinar al carnii.

Incepand din data de 8.04.2017 pana in data de 15.04.2017 a fost supravegheata comercializarea mieilor din cele 8 piete agroalimentare care au amenajat spatii pentru aceasta activitate.

Medicii veterinari din pietele agroalimentare in aceasta perioada a supravegheat si verificat documentele de insotire a mieilor si a verificat conformitatea acestora monitorizand si conditiile de igiena a comercializarii.

Pana in data de 15.04.2017 in cele 17 unitati unde s-au sacrificat miei  au fost sacrificati un numar total de 27971 capete si s -a confiscat o cantitate de 4905 Kg material de risc specific.

Pentru realizarea acestor supravegheri sunt nominalizati un numar de 21 medici veterinari pe toata raza judetului Brasov.

 

„De asemeni in perioada 04.04.2017-15.04.2017 au fost activate conform Ordinului Institutiei Prefectului, comisiile mixte de control la care participa DSVSA, CJPC, DSP. In aceasta perioada au fost controlate un numar de 133 de unitati. S-au aplicat un numar de 51 avertismente, 7sanctiuni contraventionale, valoare sanctiunilor totalizand suma de 15600lei”, a spus Dorin Valter Enache, directorul DSVSA Brasov.

 

 

Acţiuni de control împreuna cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie Braşov conform protocolului de colaborare încheiat cu DSVSA Braşov .

Au fost verificate unităţi de comercializare şi unităţi de depozitare.

Număr total acţiuni – 2

 

S-au aplicat un numar 9 avertismente contravenţionale.

 

 

Activitatea Serviciului  de Sanatate, Bunastare Animalala si Monitorizare Boli in luna  aprilie  2017

 

In perioada 04.04.-15.04.2017 in judetul Brasov s-au efectuat verificari in vederea conformitatii privind informatiile necesare din lantul alimentar ce asigura salubritatea productiei primare (lapte, carne, oua).

In acest sens s-au controlat un numar de 35 ferme de ovine care livreaza miei pentru sacrificare ,7 ferme de gaini oua consum, 4 exploatatii de pui de carne, 3 ferme de taurine producatoare de lapte si 2 ferme de crestere a porcinelor.

S-a efectuat in permanenta monitorizarea prin sistemul TRACES a comertului intracomunitar cu animale vii si produse de origine animala .

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: