Controale cu echipe mixte la producători, magazine și piețe. Foarte multe nereguli descoperite de autorități

In scopul asigurarii starii de sanatate a populatiei si a preintampinarii aparitiei toxiinfectiilor alimentare in perioada premergatoare si in timpul sarbatorilor de iarna, D.S.V.S.A. Brasov a intensificat actiunile de control privind siguranta alimentelor pe tot lantul alimentar.

La sediul DSVSA BRASOV, si la nivelul circumscriptiilor sanitare veterinare oficiale si de libera practica, se efectueaza examenul pentru identificarea Trichinella spp in carnea de porc. Este afisat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil si numarul de telefon. Programul de lucru cu publicul pentru examenul trichineloscopic este urmatorul: in zilele de lucru 8:30-17:00 si 8:30-13:00 sambata si duminica, la circumscriptiile sanitare veterinare oficiale. La nivelul circumscriptiilor sanitare veterinare oficiale de libera practica (private) din UAT-uri, se efectueaza permanent aceste examene. Doua astfel de cabinete private vin in sprijinul cetatenilor din zona metropolitana cu un program extins respectiv 9:00-18:00 si 9:00-12:00 in weekend, la urmatoarele adrese:Cristian,str.Teilor nr.3,tel.0746/256.666 si Ghimbav,str.DN 1 Spatiile comerciale,tel.0751/988.988.

Se asigura supravegherea permanenta a pietelor agroalimentare  de catre personalul DSVSA Brasov, fiind verificati atat producatorii cat si  comerciantii de produse alimentare sub aspectul originii si asigurarea respectarii legislatiei sanitare veterinare in domeniu, se deruleaza controale oficiale ce au ca scop prevenirea si combaterea practicilor frauduloase prin care telemeaua proaspata de oaie/capra este substituita cu telemea obtinuta din lapte de vaca. Au fost organizate controale oficiale in unitatile de depozitare a legumelor si fructelor, inclusiv verificarea conformitatii transporturilor rutiere de fructe si legume cu origine din tari terte.

In colaborare cu reprezentantii I.P.J. Brasov, efectueaza controale in trafic, in vederea verificarii mijloacelor de transport animale vii autorizate si a mijloacelor auto proprietate personala, in vederea verificarii miscarii porcinelor vii, provenite din gospodariile populatiei, situate in zonele afectate, precum si a carnii proaspete de porc, a carnii tocate, a carnii preparate, a produselor din carne de porc, destinate consumului propriu si care au fost obtinute de la porcii vii proveniti din exploatatii non-profesionale situate in zonele aflate sub restrictii ca urmare a evolutiei unor focare de pesta porcina africana.

A fost constituit Comandamentul Judetean pentru Asigurarea Starii de Sanatate a Populatie in perioada sarbatorilor de iarna 2019, constituindu-se comisii mixte de control formate din specialisti din cadrul D.S.V.S.A. Brasov, D.S.P Brasov si C.J.P.C. Brasov, fiind supuse controlului unităţi de  comercializare a produselor alimentare  si de alimentatie publica. In cadrul acestor actiuni au fost verificate un numar de 212 unitati si producatori particulari, piete agroalimentare, depozite alimentare, supermarketuri, carmangerii, restaurante, unitati cattering, pensiuni turistice, fast-food-uri, laboratoare cofetarie/ patiserie, cantine, standuri de comercializare, puncte gastronomice locale, brutarii etc.. In urma constatarii unor neconformitati in ceea ce priveste igiena, etichetarea incompleta a produselor, depozitare necorespunzatoare, lipsa inregistrarii sanitare veterinare, programe de autocontrol incomplete au fost aplicate 78 sanctiuni contraventionale ( 17 amenzi in valoare de 81.500 lei si 61 avertismente) si retinute oficial 27 kg produse lactate pana la primirea rezultatelor analizelor de laborator.

Au fost organizate 12 actiuni de control in trafic fiind verificate 168 mijloace de transport auto si a fost aplicata o amenda contraventionala in valoare de 7200 lei pentru lipsa autorizarii sanitare veterinare a mijlocului de transport.

In luna decembrie 2019 a fost incheiata campania de tuberculinare a bovinelor din exploatatiile non profesionale. Tuberculinarea continua, pana la finele anului, pentru exploatatiile comerciale. In urma derularii acestei campanii au fost tuberculinate in exploatatiile non profesionale un numar de 45.239 taurine si bubaline. Dintre acestea un numar de 7 taurine au avut reactie neconcludenta, acestea fiind izolate si supuse restrictiilor sanitare veterinare privind comercializarea laptelui materie prima. Cele 7 animale vor fi deparazitate si supuse unui nou test de tuberculinare dupa 42 de zile. De asemenea cele 6 exploatatii in care au fost depistate aceste animale au fost supuse restrictiilor sanitare veterinare.

Astazi 13.12.2019,a fost stins singurul focar de pesta porcina africana din categoria gospodariilor populatiei, situat in localitatea Drauseni, comuna Cata din judetul nostru.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: