Consumul de alcool – de la o problemă, la rezolvarea ei

Asociația Medicilor de Familie Brașov cu sprijinul Centrului Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, Asociatia Culturala Artburg si Aliat ((Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor) organizează în data de  2 Octombrie 2019 de Ziua Mondială Fără Alcool – World No Alcohol Day  începând cu ora 18 o Întâlnire cu Film, Dezbateri şi Prezentări despre efectele consumului de alcool la care sunt invitaţi să participe medici, psihologi, rezidenţi, studenţi şi persoane interesate de acest subiect.

Programul cuprinde Vizionarea filmului Indiferent cum e vremea – (Bei Wind und Wetter) în regia elvețianului Remo Scherrer, apărut în 2015, oferit de ARTBURG. Vor continua Dezbateri, Prezentări şi Discutii având ca teme centrale efectele consumului de alcool din perspectiva importanței abordării multidisciplinare în rezolvarea cu succes a unui caz, aducând împreună medici, psihologi, aparţinători, membri ai rețelei pentru prevenirea și combaterea alcoolului.

“Chiar dacă, uneori, confruntarea cu realitatea adusă pe ecran de filmul documentar poate fi dureroasă, procesul de reflexie la care ne invită este absolut necesar. Ne ajută să ieşim din zona noastră de confort, ne cultivă empatia şi o înţelegere mai profundă a lumii şi, în cel mai fericit caz, ne poate stimula să luăm atitudine” Laura Căpăţâna Juller, regizor de film documentar, director al Asociaţiei Culturale Artburg

“Prevenţia, depistarea precoce a factorilor de risc şi a bolilor este o componentă importantă a activităţii medicului de familie. Consumul de alcool este alături de fumat, unul din factorii de risc pe care putem să-I influenţăm prin metode specifice şi sustinute. Cum putem face asta şi cu cine putem colabora la nivelul oraşului nostru, încercăm să aflăm la întâlnirea din 2 octombrie de la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov” Anca Lăcătuş, medic de familie, Asociația Medicilor de Familie Brașov

Invitați: 

Daniela Ivana – asistent social, ALIAT responsabilă de activitatea liniei telefonice AlcoLine 021.9335

Simona Simion – medic psihiatru, Spitalul de Neurologie și Psihiatrie Brașov

Gyongyi Marton – psiholog, Asociația Psihosfera

Angelo Paul Fugaru – psiholog, Clinica Omega

Margit Tako – avocat, coordonator Alcoolicii Anonimi Brașov

Ivan Paul – ALIAT

Data: 2 octombrie 2019, ora 18:00

Locația: Centrul Multicultural al Universității Transilvania (Clădirea Rectoratului Bdul Eroilor 29, parter)

Asociatii Invitate:

ALIAT (Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor)

Clinica OMEGA

Asociatia Psihosfera

Alcoolicii Anonimi

Știați că:

  • 3 milioane de oameni la nivel global, mor anual (2016) din cauze patologice legate de alcool.
  • În 2016 consumul de alcool pur pe an a fost de 6,4 litri/persoana peste 15 ani.
  • În 2012 nivelul de consum în România (16,3l în total, din care 3 l neînregistraţi) o situează deasupra nivelului de consum mediu în Europa. 
  • În România ca şi în Europa, berea este tipul preferat de alcool (Recorded alcohol per capita (15+) consumption (în litres of pure alcohol) by type of alcoholic beverage, OMS, 2011)
  • Consumul problematic de alcool este unul din cei mai importanţi factori de risc pentru morbiditate, invaliditate şi mortalitate. Este implicat cauzal în peste 200 de boli şi afecţiuni care sunt descrise în ICD-10 (OMS,1992). Dintre acestea, peste 30 de afecţiuni diferite au alcoolul parte din denumire, în sensul în care boala/afecţiunea nu ar exista în lipsa alcoolului.


Important pentru a îndrepta această situație este să nu mai fim indiferenți la suferințele celor din jurul nostru și să acționăm pe toate căile pentru o mai bună informare și susținere a persoanelor aflate în această dificultate.

Informații despre asociațiile invitate:

  • ALIAT este o asociaţie în domeniul sănătății mintale, fondată în anul 1993, si este una din primele organizaţii care activează în domeniul adicţiilor din Romania. Preocuparea principală a ALIAT a fost să dezvolte de a lungul acestor ani programe de prevenție primara, secundara si tertiara, dar și de tratament pentru persoanele dependente de alcool și droguri, sa le ajute să conștientizeze că au aceste probleme, să ceară ajutor specializat și să învețe din nou să se integreze social. https://aliat-ong.ro 
  • clinicaomega.ro
  • Asociația Psihosfera ofera consiliere psihologică persoanelor/familiilor cu dependență de alcool/drog/jocuri de noroc. https://www.facebook.com/psihosferabrasov/
  • Alcoolicii Anonimi  https://www.alcooliciianonimi.ro/index.php/component/contact/contact/101-transilvania/47# 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: