Construcții provizorii ilegale în centrul istoric din Brașov. Infracțiuni și folosirea funcției publice pentru interese personale

Comisarii de la Protecția Consumatorilor din Brașov s-au autosesizat în cazul așa ziselor terase ”închise” amenajate în în zona istorică. Astfel, de câteva zile, au început verificări, mai ales în Centrul Vechi.

”Am început controalele specifice de sezon în cadrul Comandamentului de Iarna 2020. De asemenea, am început atât întâlnirile de consiliere cu agenții economici, dar si controalele. Zilele viitoare voi prezenta o situație exactă referitoare la neregulile descoperite. Una dintre probleme, în cazul căreia ne-am autosesizat, este realizarea de construcții provizorii în jurul unor terase din centrul istoric. Este o problema pe care o vom cerceta în continuare, iar mâine dimineată voi sesiza și Institutia Prefectului Județului Brașov, deoarece, în acest caz, putem discuta despre numeroase nereguli și chiar infracțiuni. Realizarea de astfel de “pereți de protectie” a fost clarificată chiar de către dl Secretar de Stat Arafat și ele nu sunt permise. Orice hotărâre de Consiliu Local nu poate modifica legislația națională sau hotărârile de guvern…în consecință, putem vorbi despre construcții provizorii ilegale în zona istorică (vom verifica dacă comisia de la Cultură a avizat așa ceva), despre zădarnicirea combaterii bolilor, despre potențiale măsuri aplicate discreționar pentru o anumită zonă, despre folosirea funcției publice pentru interese personale, etc etc.”, a declarat Sorin Susanu, șeful OPC Brașov.

One thought on “Construcții provizorii ilegale în centrul istoric din Brașov. Infracțiuni și folosirea funcției publice pentru interese personale

 • 21 decembrie 2020 la 12:25
  Permalink

  Este păcat că instituțiile de control se angrenează în discursuri politice și lansează suspiciuni în rândul cetățenilor privind legalitatea anumitor inițiative ÎNAINTE de a verifica starea de fapte.
  Pe de altă parte, mulțumesc însă pentru o cazia de a prezenta modul profesionist și transparent în care s-a desfălurat acest proiect. Probabil că ne-am obișnuit atât de mult cu modul vechi de a face lucrurile încât pornim de la premisa că nu se poate face altfel. Iată că se poate:
  În primul rând nu este vorba despre ”pereți de protecție”, ci despre ”panouri de protecție” de înălțime maximă de 165 cm. Umbrelele de terasă au înălțimea de 200 cm, cei minim 35 cm diferență având rolul de ventilație, atât în contextul pandemic actual, cât și având în vedere că unele terase sunt prevăzute cu încălzitoare pe gaz.

  Aceste protecții la vânt pentru terase au fost autorizate după următoarea procedură:
  1. La solicitarea asociației profesionale Breasla Cârciumarilor Brașoveni, în calitate de consilier local, am avut inițiativa modificării HCL 123/2009 care prevedea explicit interdicția amplasării de sisteme de protecție la vânt. Justificarea acestei solicitări a fost aceea că în contextul dificil al situației pandemice actuale, primăria ar trebui să întindă o mână de ajutor domeniului HoReCa și să autorizeze o soluție temporară de protecție la vânt, unică pentru TOȚI agenții economici din Brașov.
  2. Deși este o soluție provizorie, valabilă pentru cel mult 12 luni, din respect pentru Centrul Vechi, elaborarea acesteia a fost făcută de arhitect cu experiență în lucrări de patrimoniu, în colaborare directă cu Direcția Arhitect Șef din cadrul primăriei, Direcția de Cultură și cu consultarea Ordinului Arhitecților din România.
  3. Propunerea de HCL s-a aflat pe ordinea de zi a ședinței de consiliu local din data de 27.11 și a fost votată de consilierii locali. În momentul de față este publicată pe pagina de internet a primăriei (HCL 690 / 27.11.2020).
  4. Luând în considerare și eventualele implicații privind sănătatea publică sau siguranța cetățenilor, soluția a fost avizată și de Direcția de Sănătate Publică și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Brașov.

  Într-adevăr instituțiile au rolul și datoria de a verifica respectarea proiectului și respectarea măsurilor legale de siguranță în contectul situației pandemice actuale. Însă premisa de la care trebuie pornit este că EXISTĂ un poiect autorizat și nu trebuie pornit de la premisa de vinovăție. Nu este un bun exemplu de atitudine din partea unei instituții publice. Practic invităm cetățeanul să creadă că totul seface în mod neprofesionist la noi în oraș. Nu mai este cazul.

  Răspunde

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: