Consiliul Județean a reziliat contractul cu un antreprenor care lucra la Aeroportul Brașov. Se caută un alt constructor

În cadrul proiectului general de construire a Aeroportului Internațional de la Brașov, UAT Județul Brașov, în calitate de autoritate contractantă, a încheiat cu antreprenorul SC Construcții SA Sibiu Acordul Contractual nr. 1/85/04.01.2019 având ca obiect „Proiectare și execuție lucrări de construcții și instalații pentru nouă obiecte: Obiectul 2 – Clădire energetică, Obiectul 3 – Remiza PSI, Obiectul 4 –  Posturi control acces, Obiectul 5 – Gospodărie de apă, Obiectul 7 – Parcare auto și drum acces terminal – DJ 103C, Obiectul 9 – Drumuri tehnologice interioare, Obiectul 11 – Împrejmuire și porți, Obiectul 12 – Rețele interioare în aeroport, Obiectul 24 – Platforma antisuflu”.

 

După demararea contractului, părțile au convenit excluderea din contract a Obiectului 11 – Împrejmuire și porți, deoarece realizarea acestuia a necesitat adaptarea la cerințele Administrației Bazinale de Apă Olt cu privire la devierea canalului Beselcin.

 

Deși autoritatea contractantă a notificat în repetate rânduri antreprenorul cu privire la îndeplinirea defectuoasă a contractului, acesta din urmă nu și-a respectat obligațiile contractuale la termenele și în condițiile stipulate în contract, motiv pentru care Județul Brașov a transmis antreprenorului notificarea de reziliere a contractului cu nr. 16280/07.10.2020.

 

În urma efectelor acestei notificări de reziliere, Acordul Contractual nr. 1/85/04.01.2019 a fost reziliat începând cu data de 23.10.2020, din cauza neîndeplinirii acestuia.

 

Autoritatea județeană a contractat specialiști care să realizeze o expertiză tehnică extrajudiciară de constatare, iar raportul prezentat de către aceștia constată că antreprenorul SC Construcții SA a încălcat prevederile contractului și a întârziat în mod nejustificat execuția lucrărilor, beneficiarul fiind îndreptățit la rezilierea contractului.

 

SC Construcții SA Sibiu nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale, astfel încât la data preconizată de terminare a lucrărilor conform contractului, antreprenorul a executat doar 11,7% din contract.

 

Județul Brașov a făcut demersurile de preluare a amplasamentului, dar în urma repetatelor tergiversări cauzate de antreprenor, reintrarea în posesia amplasamentului s-a realizat abia în luna ianuarie 2021.

 

Pentru a finaliza toate obiectivele menționate mai sus, Consiliul Județean Brașov a demarat procedurile de achiziție publică în vederea desemnării antreprenorului care să finalizeze șapte obiecte de investiții din cadrul infrastructurii aeroportuare, respectiv: Obiectul 2 – Clădire energetică, Obiectul 3 – Remiza PSI, Obiectul 4 –  Posturi control acces, Obiectul 5 –  Gospodărie de apă, Obiectul 7 – Parcare auto și drum acces terminal – DJ 103C, Obiectul 9 – Drumuri tehnologice interioare, Obiectul 12 – Rețele interioare în aeroport.

 

În ceea ce privește finalizarea Obiectului 24 – Platforme antisuflu, având în vedere că acest obiectiv

este finalizat în proporție de 85% și că lucrările de balizaj presupun o adaptare tehnică în vederea montării echipamentelor pe această structură, execuția în vederea finalizării acestui obiectiv va fi preluată de antreprenorul care realizează contractul de balizaj.

 

Pentru recuperarea prejudiciilor cauzate Județului Brașov din motivul neîndeplinirii contractului de către antreprenorul SC Construcții SA, Consiliul Județean Brașov va face demersuri atât în instanță, cât și cu asiguratorul antreprenorului, în vederea recuperării sumelor rezultate.

 

„Din momentul semnării contractului pentru realizarea celor nouă obiecte din cadrul Aeroportului Internațional Brașov, la nivelul Consiliului Județean Brașov am făcut demersurile necesare și am luat toate măsurile pentru ca firma din Sibiu să respecte prevederile contractuale și graficul de execuție convenit. Am avut numeroase ședințe pe această temă, cât și discuții cu reprezentanții firmei și de fiecare dată am primit asigurări că lucrurile vor intra în normal, în așa fel încât lucrările prevăzute în contract să fie realizate. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat și de aceea am fost nevoiți să recurgem la măsura rezilierii contractului. Dorința noastră a fost să putem construi cele nouă obiecte într-un timp cât mai scurt. Vrem în continuare acest lucru și am încredere că vom găsi un antreprenor care să construiască rapid cele șapte obiecte pe care le avem acum în procedură de achiziție”, a spus președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian-Ioan Veștea.

2 comentarii la „Consiliul Județean a reziliat contractul cu un antreprenor care lucra la Aeroportul Brașov. Se caută un alt constructor

 • 13 aprilie 2021 la 10:54
  Permalink

  Daca acest contract a fost reziliat in ziua de 23.10.2020,de ce se anunta acest lucru abea dupa 6 luni ??? E usor de spus ca se cauta alt constructor ; important este insa sa se constate ce suma s-a achitat acestei firme si daca au fost achitate sume in plus fata de stadiul fizic al lucrarilor de numai 11,7% ; si apoi va urma un proces anevoios de recuperare in instanta a sumelor achitate in plus care in momentul de fata reprezinta prejudicii,sume la care se vor adauga dobanzile legale si rata inflatiei de la data de 23.10.20 si pana la pronuntarea instantei ; si apoi ramane de vazut daca firma respectiva va avea de unde sa restituie sumele incasate in plus !!! Iata ca lucrurile nu sint chiar atat de roz cum nu se prezenta in nenumaratele declaratii triumfaliste !!!

  Răspunde
 • 13 aprilie 2021 la 19:10
  Permalink

  De asemenea ,nu ni se spune care este valoarea totala a contractului si ce suma i s-a achitat comstructorului ; iata ca astfel putem vorbi de un posibil prejudiciu si de peste doi ani pierduti avand in vedere ca acest contract a fost semnat la inceputul anului 2019 cu termen de finalizare 31.03.2020 ; ironia sortii este ca initial comisia de evaluate din cadrul Consiliului Judetean Brasov selectase tocmai aceasta firma pentru constructia terminalului…!!! a fost un mare noroc ca instanta a atribuit in final contractul de realizare a terminalului asocierii BogArt – UTI !!! In caz contrar ,probabil ca acum s-ar fi raportat un mare succes si anume realizarea terminalului in proportie de 11 %…😃😃😃

  Răspunde

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: