Consilierii locali USR PLUS au depus oficial solicitarea de organizare a referendumului local pentru demiterea primarului comunei Dumbrăvița

Peste 1100 de locuitori din comuna Dumbrăvița au semnat pentru a susține organizarea referendumului local de demitere a primarului în funcție, Popa Zachiu. Consilierii USR PLUS din Consiliul Local Dumbrăviţa – Viorel Strîmtu, Anisia Costescu și Ștefan Mihai Macavei – care au iniţiat acest demers la cererea cetăţenilor comunei, au depus la Prefectură semnăturile însoţite de motivare.

 

La scurt timp de la alegerile locale din septembrie 2020, când actualul primar al comunei Dumbrăvița, Popa Zachiu, a câștigat al cincilea mandat, zeci de cetățeni au început să îi contecteze pe consilierii locali USR PLUS, nemulțumiți de faptul că primarul nu își ține promisiunile făcute în campanie, nu ține cont de problemele și nevoile comunitățîi și nu ascultă ce au de spus cetățenii.

 

În urma multor discuții cu locuitorii din cele două sate ale comunei, Dumbrăvița și Vlădeni, dar mai ales după nenumărate semnale de alarmă și încercări nereușite de a comunica cu primarul pentru a găsi soluții și a începe implementarea măsurilor așteptate de cetățeni, cei trei consilieri locali USR PLUS au demarat strângerea semnăturilor pentru declanșarea referendumului de demitere a primarului.

 

Conform Codului Administrativ, pentru declanșarea referendumului sunt necesare semnăturile a 25% din persoanele cu drept de vot înscrise pe listele electorale la Dumbrăvița și Vlădeni, adică 1023 de semnături necesare. În total s-au strâns 1110 semnături: 902 din satul Dumbrăvița și 208 din satul Vlădeni. Semnăturile strânse, împreună cu cererea de motivare, au fost înaintate prefectului pe data de 10 noiembrie.

 

În continuare, procedura legală presupune crearea unei comisii compusă dintr-un reprezentant al prefectului, câte un reprezentant al primarului, al Consiliului Local şi al Consiliului Judeţean şi un judecător de la judecătoria în a cărei rază teritorială se află unitatea administrativ-teritorială în cauză. Această comisie validează semnăturile și stabilește dată referendumului.

 

Mai departe, referendumul este valabil dacă s-au prezentat la urne cel puţin 1230 de cetățeni, adică 30% din numărul  total  de persoane cu drept de vot. Primarul încetează activitatea înainte de termen dacă s-au pronunţat în acest sens cel puţin jumătate plus unu din numărul total al voturilor valabil exprimate, iar rezultatul referendumului a fost validat în condiţiile legii.

 

Printre motivele de nemulțumire a cetățenilor care au dus la inițierea demersurilor de declanșare a referendumului se numără:

 • Refuză să pună în aplicare legea Fondului Funciar, aducând astfel prejudicii majore bugetului local prin plata de daune, cheltuieli de judecată, penalități.
 • Nu a luat niciun fel de măsuri prin care să se asigure de respectarea contractului pentru rețeaua de canalizare și apă, contract ce presupune lucrări de întreținere a străzilor la un nivel optim de circulație.
 • S-a aflat în incompatibilitate timp de mai mulți ani, ocupând funcția de membru în Consiliul de Administrație al Grădiniței din Dumbrăvița, consiliu din care face parte și cumnata dânsului, lucru interzis prin lege.
 • A adus prejudicii de sute de mii de euro bugetului local atribuind diverse lucrări unor firme care nu au capacitatea de a le duce la îndeplinire, lăsând nefinalizate obiective cum ar fi vestiarele, bazinul de apă de la Vlădeni, cadastrarea și multe altele.
 • Lucrările la rețeaua de canalizare și apă, precum și cele de la stația de epurare, sunt întârziate luni de zile din cauză că Primăria nu a înaintat documentația necesară eliberării avizelor pentru efectuarea lucrărilor.
 • Ignoră legislația cu privire la gestionarea deșeurilor și nu ia măsuri pentru ca firma de salubritate să își îndeplinească obligațiile contractuale precum colectarea și transportul separat al deșeurilor, curățenia și întreținerea străzilor, deszăpezirea, etc.
 • Ignoră siguranța cetățenilor prin lipsa unui sistem eficient de iluminat public, prin nerespectarea prevederilor legale cu privire la animalele cu sau fără stăpân sau la ordinea și liniștea publică.
 • Nu asigură transparența actului decizional și ignoră în mod repetat solicitările și nevoile cetățenilor.
 • Propune Consiliului Local proiecte de hotărâre ce nu respectă cadrul legal. Un exemplu recent este propunerea de actualizare a Planului Urbanistic General, care, conform reprezentanților Consiliului Județean și Prefecturii, nu a respectat nicio prevedere legală.
 • Nu asigură tinerilor condițiile de a desfășura activități extrașcolare sau de a petrece timpul liber în spațîi special amenajate. Proiecte precum sala de sport sau vestiarele, votate de ani de zile în Consiliul Local, nu au fost puse în aplicare.

 

Viorel Strîmtu, consilier USR PLUS în Consiliul Local Dumbrăviţa:

 

„Suntem mândri și le mulțumim cetățenilor pentru fiecare semnătură și pentru faptul că au trecut peste toate temerile și au avut curajul să susțină acest demers pe care l-am inițiat tot la cererea cetățenilor! Comuna noastră merită mai mult: merită un primar cinstit, competent, care să asculte vocea cetățenilor și să lupte pentru interesele acestora.

 

Dintre toate problemele cu care comuna noastră se confruntă de ani de zile, sunt patru aspecte care au nevoie de măsuri imediate și pe care considerăm că primăria trebuie să le gestioneze cu prioritate în următoarea perioadă:

 • Titlurile de proprietate – este necesară accesarea urgentă de fonduri nerambursabile pentru eliberarea acestor titluri.
 • Deșeurile – propunem contractarea unui alt agent de salubritate care să funcționeze în baza legislației în vigoare, capabil să asigure un management eficient și modern al deșeurilor.
 • Lucrările de investiții – punerea în aplicare a legilor, revizuirea metodologiei de avizare a lucrărilor de investiții prin realizarea de licitații și acordarea lucrărilor de investiții unor firme de încredere, cu portofoliu real, care pot garanta calitatea lucrărilor și respectarea întocmai a specificațiilor etc.
 • Transportul public – implicarea activă și continuă a administrației locale în asigurarea unor servicii de transport de calitate pentru locuitorii comunei.”

 

Consilierii locali USR PLUS urmează să solicite Prefectului o nouă audiență pentru săptămâna viitoare, pentru a se informa cu privire la îndeplinirea procedurilor legale și la evoluția întregului proces de organizare a referendumului, informații ce vor fi puse ulterior la dispoziția publicului.

 

Atât motivarea necesității referendumului de demitere a primarului, cât și toate documentele care au fost înaintate Instituției Prefectului, pot fi consultate aici:

https://drive.google.com/drive/u/1/folders/1jCKoAa64DSiPiW8mWvTpkPAWd0xkZtCd

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: