Consilier local: Mașinile electrice pot fi încărcate la Brașov doar ”teoretic” chiar dacă există prize

În ședința de săptămâna trecută a Consiliului Local Brașov au fost aprobate două proiecte de hotărâre care au ca scop accesarea de fonduri nerambursabile de la Administraţia Fondului de Mediu pentru achiziţionarea şi amplasarea a 17 staţii de încărcare a autoturismelor electrice, în cadrul ,,Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic: staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice în municipiile reşedinţe de judeţ”.

”Am observat și am sesizat, împreună cu mai mulți cetățeni ai Brașovului că în ciuda faptului că avem la această oră câteva prize, ele nu sunt accesibile. Ele nu sunt, în primul rând, bine semnalizate. Mai mult, nu există un regulament de folosire a locului de parcare. În acest moment, cei 14 posesori de mașini electrice din Brașov au posibilitatea să-și încarce mașinile, teoretic, la câteva “prize” amplasate prin oraș. Practic, nu au cum să facă acest lucru, deoarece locurile special amenajate sunt blocate de alte autoturisme, parcate zilnic în dreptul acestor stații. Ca de obicei, nimeni nu ia niciun fel de măsură în acest sens. Vrem să “dăm bine” ca oraș modern, în ton cu tehnologia viitorului, însă Primăria Brașov nu face nimic concret! Noi, consilierii locali PSD, am votat “pentru” la cele două puncte și ne dorim îmbunătățirea calității vieții la Brașov și, implicit, traiul într-un oraș cât mai puțin poluat. Însă, dacă tot avem deja câteva astfel de “prize”, de ce nu creăm și condiții celor ce au mașini electrice, fie că sunt brașoveni, fie că sunt turiști, în trecere, prin Brașov?

Voi propune, în următoartea ședință de Consiliu Local  să implementăm măsura ca mașinile hibrid și electrice să fie scutite de  plata parcării, pe locurile publice. Nu sunt în acest moment doar 14 autoturisme electrice în Brașov, din ce îmi dau seama, sunt unele luate prin leasing, înregistrate, deocamdată, în București. Dar sunt, deocamdată puține, așa că impactul bugetar nu va fi mare, dar va fi încurajată și în acest fel achiziția unor astfel de autoturisme. Unele municipii din țară au emis și o vignetă, care amplasată pe parbriz, în interiorul mașinii, permite posesorului să parcheze fără să plătească. În plus, așa cum văd eu, și au văsut și alte orașe care se prezintă ca fiind SMART, locurile din preajma prizelor de încărcare sunt semnalizate aparte. Așa ar trebui să fie și în Brașov”, a declarat Silviu Achim, consilier local PSD.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: