Consilierii județeni sunt de acord cu comasarea muzeelor din Brașov

Consilierii judeteni sunt de acord cu propunerea privind comasarea institutiilor de cultura din judetul Brasov. Cel care a deschis acest subiect in cadrul unei sedinte a fost preotul Ioan Manea. Desi nu a fost intampinata bine de conducerea institutiilor de cultura, din motive lesne de inteles, propunerea a fost bine primita de consilierii judeteni din mai toate partidele politice. Toata lumea a inteles ca aceasta miscare ar duce automat la costuri mai mici.

Desi propunerea este una buna si ar exista un control mai bun asupra managementului, actualii directori de la muzeele vizate (Muzeul Casa Muresenilor, Muzeul de Etnografie si Muzeul de Arta) nu sunt de acord. Una este sa fii sef si sa incasezi un salariu de director si una este sa fii un simplu angajat al institutiei. Conducerea muzeelor amintite vorbeste de subfinantare si lipsa de personal. Daca din trei manageri ar ramane unul, cu siguranta ar fi mai multi bani. Salariul de director nu este echivalent cu cel al unui simplu angajat. Astfel, cu doua salarii de manageri s-ar mai angaja 2-3 muzeografi care sa aiba si inclinatii spre educatie, cultura.

Din pacate, in prezent o parte dintre managerii institutiilor de cultura nu sunt in stare nici macar sa isi promoveze asa cum trebuie activitatile pe care le desfasoara. Nu mai spunem ca institutiile respective sunt de dimensiuni reduse, deci chiar nu ar fi necesar cate un post de conducere la fiecare. O ideea buna ar fi comasarea tuturor sub conducerea unui profesionist care sa managerieze cu profesionalism aceste institutii. Din studiile efectuate pana acum in Brasov, a reiesit ca cetatenii judetului nu sunt consumatori de cultura la fel ca in alte mari orase din tara. Oare cei care conduc institutiile de cultura din Brasov nu au si ei partea lor de vina? Oare s-au implicat destul in promovarea culturii? In afara de preotul Vasile Oltean care, intr-adevar este o biblioteca vie, si de istoricul Nicolae Pepene, Brasovul nu prea are conducatori din sfera culturala care sa iasa in evidenta.

Poate ar fi timpul ca toti managerii institutiilor sa prezinte ceea ce fac, sa ofere explicatii privind proiectele pe care le au. Nu mai spunem ca unii dintre acestia nici nu prea stau pe la institutiile care le ofera salarii bunicele.

Este timpul ca reprezentantii Consiliului Judetean Brasov sa vada fisa postului fiecarui manager. Daca exista performanta ramane, daca nu „la revedere!”… asa este firesc.

Ce spun consilierii judeteni?

„Eu sunt de acord. Asa eficientizam institutiile”, a declarat Gabriela Brebeanu, consilier judetean PNL.

„Este firesc sa reduci cheltuielile intr-o institutie care si asa nu exceleaza ca buget. Trebuie sa avem un management eficient, asta este ideea. Noi nu vrem decat binele institutiilor”, a explicat Ioan Manea, consilier PSD.

Incantat de propunerea preotului s-a aratat si Andy Kadas, consilier local PNL. Acesta a precizat ca nu intelege de ce este nevoie de cate un director economic la toate institutiile de cultura, cand poate sa existe o contabilitate pentru toate institutiile. „De ce sa avem cate un director economic la fiecare institutie cand putem avea unul la mai multe? Inteleg ca sunt discutii pe zona de manageri, dar contabilitatea este aceeasi peste tot. Cred ca trebuie sa luam o decizie in acest sens. Este vorba despre o economie la bugetul judetului”, a declarat Andy Kadas, consilier judetean PNL.

Aceeasi viziune o au si consilierii judeteni PER. „Restrcturarea aduce in primul rand o economie, ar fi o eficientizare a activitatii. Trebuie sa ne gadim si la bani, dar si la performante”, a argumentat prof. Nicolae Postolache, consilier judetean PER.

„Eu m-am gandit de mult timp la aceasta varianta. S-ar reduce mult costurile si asta conteaza mult pentru buget. Plus ca putem scoate in evidenta performanta”, a precizat Mihai Dontu, consilier judetean PNL.

La o astfel de restructurare se gandeste inclusiv presedintele Consiliului Judetean Brasov, Adrian Vestea. „Ne gandim la aceasta varianta pentru ca ar fi benefica. O sa punem in discutie problema sa stabilim exact cum si ce facem”, a spus Adrian Vestea, presedintele Consiliului Judetean Brasov.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: