Conform DSP, și turiștii sunt de vină pentru creșterea numărul persoanelor infectate cu virusul COVID-19. Oare au aflat că și la Constanța merg turiști și acolo numărul este destul de mic??

Reprezentanții DSP vorbesc despre nerespectarea regulilor impuse de autorități, dar despre aplicarea legii împotriva celor care le încalcă nu spune nimeni nimic. Dacă sunt oameni care le încalcă, atunci unde sunt cei care ar trebui să verifice respectarea măsurilor?

De asemenea, susțin în continuare că și numărul mare de turiști contribuie la creșterea infectărilor. Atunci cum își explică DSP că la Constanța care, în această perioadă este mai vizitată decât Brașovul, numărul persoanelor infectate este de trei ori mai mic?

 

Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Brașov, dr. Andrea Neculau (foto1), despre evoluția cazurilor de COVID-19 în județ:

“Din păcate, ne aflăm într-un moment în care vedem consecințele nerespectării regulilor impuse de autorități. Mă refer la purtatul măștii, mai ales în instituții și companii, la igiena riguroasă a mâinilor, la respectarea regulilor de distanțare fizică atunci când ieșim pe terase și chiar în natură. Așa cum spuneam și în alte dăți, ne confruntăm și cu un număr mare de turiști care ne vizitează orașul și regiunea. Un alt motiv al identificării de cazuri este testarea extinsă, nu doar în sistemul sanitar de stat, ci și în mediul privat. Testarea nu este un lucru rău. Dimpotrivă. Ne dorim să știm cine este bolnav. De aceea o încurajăm la toți cei care au simptome. Pentru asimptomatici, însă, testarea oficială are indicații limitate la grupurile vulnerabile”.

■ La rândul său, dr. Andreea Moldovan (foto 2), director medical al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov și membru al Comisiei Naționale pentru Managementul Clinic și Epidemiologic al COVID-19, a declarat:

“Comparativ cu perioada martie – aprilie, când eram, poate, și altfel pregătiți să facem față pandemiei COVID-19, ne aflăm acum în fața unei creșteri accelerate, zilnice, a numărului de cazuri și, ca urmare, există o dificultate mai mare în abordarea unui management corect al cazurilor. Ca explicații posibile ale acestei evoluții se pot enumera:
– creșterea cazurilor cu transmitere comunitară, comparativ cu perioada de debut a pandemiei când majoritatea cazurilor erau de import;
– creșterea gradului de relaxare a populației după perioada de restricții, exuberanța, să-i spun așa, fiind, poate, de multe ori, mai accentuată decât în condiții obișnuite;
– nerespectarea recomandărilor zilnice ale autorităților locale de a purta corect masca, de a respecta igiena mâinilor și distanțarea socială, evitarea aglomerațiilor;
– epidemia de fake-news și neîncredere, ce conduce, implicit, la nerespectarea recomandărilor, luarea în derâdere a acestora sau a persoanelor care le aplică;
– începerea sezonului de vară și, încet-încet, de concedii, week-end-urile prelungite care predispun la drumeții, socializare, interacțiuni;
– măsurile de relaxare care permit apariția aglomerațiilor populaționale, lipsa repercusiunilor sau, mai curând, a responsabilizării, atunci când măsurile de prevenție sau restricțiile nu se aplică. Poate a survenit și plictiseala sau epuizarea atenției asupra unui subiect care a suscitat atât de mult interesul tuturor, pentru o perioadă prelungită de timp. Este așa-numita «campaign fatigue», oboseala campaniei, în care, după o mobilizare exemplară, apare epuizarea interesului. Din păcate, nu este încă momentul pentru așa ceva”.

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: