Conditii mai bune de studiu si sanse mai bune pentru 1.600 de elevi din judetul Covasna

Finantarea nerambursabila, pentru realizarea lucrarilor de modernizare, extindere si modernizare, necesare la doua licee din judetul Covasna, va asigura, pentru cei peste 1.600 de elevi ce frecventeaza cursurile acestor unitati de invatamant, spatiu si conditii de studiu mai bune, cursuri practice si sanse la locuri de munca pe viitor. Peste 5 milioane de euro se vor aloca din bugetul POR 2014-2020, pentru realizarea investitiilor prevazute in cele doua contracte semnate recent la ADR Centru, pentru Colegiul National „Székely Mikó” din municipiul Sfantu Gheorghe si pentru Liceul Tehnologic ”Apor Peter” din municipiul Targu Secuiesc. 

 

Datele proiectelor:

Proiectul cu titlul ”Reamenajarea, restaurarea imobilului educational situat pe strada Gábor Áron nr.18” este finantat prin Prioritatea de investitii a POR 2014-2020, Operatiunea 10.1b ce vizeaza cresterea gradului de participare la nivelul educatiei timpurii si invatamantului obligatoriu, in special pentru copii cu risc crescut de parasire timpurie a sistemului. Proiectul are o valoare totala de 13.971.503,04 lei, din care 13.971.503,04 lei reprezinta finantarea nerambursabila solicitata de catre beneficiarul proiectului, Primaria municipiului Sfantu Gheorghe (2.999.785,94 euro, la cursul 1 euro = 4,6575 RON). Termenul de finalizare estimat la depunerea proiectului, a fost data de 31.08.2021.

Cel de-al doilea contract semnat, cu titlul ”Reabilitarea, extinderea si dotarea Liceului Tehnologic Apor Peter din Municipiul Targu Secuiesc” este finantat prin aceeasi prioritate a POR 2014-2020, dar prin Operatiunea 10.2 ce finanteaza proiectele ce vizeaza cresterea gradului de participare la invatamantul profesional si tehnic si invatare pe tot parcursul vietii. Proiectul are o valoare totala de 16.027.882,72 lei, din care suma de 14.826.338,42 lei reprezinta finantarea nerambursabila solicitata de beneficiarul proiectului, Primaria municipiului Targu Secuiesc (3.182.710,46 euro, la cursul 1 euro = 4,6584 RON) Termenul de finalizare prevazut de catre beneficiar este  31.10.2023.

 

”Ambele licee au fost finantate si in perioada 2007-2013, aceste noi contracte de finantare fiind necesare pentru completarea lucrarilor deja incepute, pentru extinderea numarului de clase, pentru echiparea laboratoarelor si refacerea spatiilor externe. In domeniul educatiei este evidenta necesitatea crearii unui cadru de studiu cu o oferta educationala atragatoare pentru copii, adecvata, accesibila, inclusiva si de calitate, dar mai ales o educatie care sa faca legatura intre formarea profesionala si cerintele sectorului economic. Imbunatatirea infrastructurii educationale prin modernizarea scolilor, prin eficienta energetica a cladirilor, dar si prin extinderea si diversificarea spatiilor de studiu, este o preocupare constanta pentru administratia publica locala din judet, fapt relevat prin numarul de contracte de finantare derulate pentru modernizarea scolilor si prin cofinantarea din bugetul local, asigurate de primariile celor doua municipii, pe parcursul celor doua perioade de finantare nerambursabila, respectiv POR 2007-2013 si POR 2014-2020,” a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.

 

Lucrarile prevazute in proiecte:

In cadrul Colegiului National „Székely Mikó” din municipiul Sfantu Gheorghe, studiaza 1208 elevi si sunt 127 angajati. Proiectul prevede investitii in reabilitarea si reamenajarea cladirilor C1 si C3+C7, dar si lucrari de amenajare exterioara. La cladiri sunt prevazute lucrari de inlocuire a elementelor degradate ale sarpantei de lemn existente, consolidarea si inlocuirea peretilor structurali, executarea rampelor de acces, realizarea unei noi scari de acces in subsol, repararea elementelor nestructurale si restaurarea elementelor arhitecturale si a componentelor artistice, dupa caz. La toate cladirile se vor realiza lucrari de finisaje interioare, la nivelul pardoselilor si a scarilor interioare, a peretilor si tavanelor, precum si termoizolarea planseelor si a tamplariei existente. La exterior sunt prevazute lucrari de termoizolare a fatadelor, curatirea soclului de piatra, refinisarea scarilor de acces, realizarea unor acoperisuri asupra acceselor si amenajarea terenului in jurul cladirii. La nivelul demisolului se propune montarea unei pardoseli de gresie si reparatii de tencuieli pe pereti si tavane in toate incaperile de la demisol. La nivelul parterului si etajului pe coridoare se va monta placaj de gresie antiderapanta, iar in grupuri sanitare se va folosi gresie. La internat se propune demolarea peretilor de compartimentare cu scopul reorganizarii functionale. Se vor efectua lucrari de reparatii de tencuieli pe pereti si pe tavane in toate incaperile. Podul se va termoizola, salile de gimnastica vor avea parchet de lemn sau PVC, iar vestiarele si grupurile sanitare vor avea pardoseala de gresie. Se vor reface trotuarele, se vor repara finisajele de pe zidurile de sprijin, se va amenaja curtea de joaca care se va acoperi cu un covor de cauciuc vopsit in diferite jocuri de exterior, iar zona se va dota cu banci. Se vor monta elemente de catarat, mese de ping pong si alt mobilier de joaca pentru copii din materiale ecologice. Tot din bugetul proiectului este prevazuta amenajarea terenului de sport si a pistei de alergare, realizarea de alei pietonale si scari de acces, montarea unui tobogan de inox si realizarea unor spatii verzi tematice: amfiteatru din busteni, sala de clasa din banci de lemn pe piatra nordica. In cadrul proiectului se va mai efectua repararea sau inlocuirea instalatiilor si a echipamentelor aferente constructiei: alimentarea cu apa, canalizare, instalatii sanitare, hidranti de incendiu interiori, instalatii termice, instalatii electrice, instalatii electrice curenti slabi.

 

Pentru Liceul Tehnologic ”Apor Peter” din Targu Secuiesc, investitia propusa prin prezentul proiect prevede modernizarea, reabilitarea si echiparea corpurilor de cladire C1, C2, C3 si C4 si construirea unui corp nou de cladire, corpul C10, pentru amenajarea unui atelier de mecanica auto. Liceul Tehnologic „Apor Peter”, care si-a deschis portile in 1935, este foarte apreciat la nivel judetean, un atu in acest sens fiind diversitatea specializarilor pe care acesta le ofera celor peste 400 de elevi: mecanica, mecanica agricola, turism, alimentatie publica, gastronomie, etc.

Prin prezentul proiect se propun lucrari de reabilitare a cladirilor C1 (corp scoala), C2 (corp scoala), C3 (internat) si C4 (atelier), respectiv: reparatii de tencuieli si zugraveli interioare si exterioare, reparatii sau schimbarea finisajelor interioare (pardoseli, placaje), reparatii curente la acoperis (schimbare invelitoare, ignifugare), refacerea streasinei, jgheaburilor, burlanelor, modernizarea grupurilor sanitare, schimbarea usilor interioare deteriorate, termoizolarea cladirilor, lucrari de refacere a conductelor de apa potabila si canalizare, lucrari de refacere a instalatiilor electrice, dotarea cladirilor cu instalatii de detectie si semnalizare. Pentru imbunatatirea calitatii procesului de predare – invatare si atingerea standardelor de performanta, se propune construirea unui corp de cladire nou (C10), in care se va amenaja un atelier didactic de mecanic auto. Totodata, prin prezentul proiect se propune amenajarea spatiului exterior prin reamenajarea spatiului verde, pavat din curtea liceului tehnologic si dotarea acestuia cu mobilier exterior (banci, suport pentru biciclete, mese, cosuri de gunoi pentru colectarea selectiva a deseurilor), precum si reconstruirea gardului care imprejmuieste liceul tehnologic. Printre dotarile prevazute in proiectul de la Targu Secuiesc se regasesc: mobilierul scolar, table scolare, dulap stocare documente, televizor, laptopuri, ecrane de proiectie, videoproiectoare, dotari pentru laboratorul de chimie si de informatica, dotari pentru atelierul auto didactic si pentru atelierul de lacatusarie, precum si pentru laboratorul de tehnician veterinar. De asemenea, mai este prevazuta achizitia de mobilier si echipamente pentru vestiarul sportiv, panou cos de baschet, mobilier pentru sala multifunctionala, masa de lectura, rafturi metalice si o platforma ridicatoare servo-scara, pentru persoane cu dizabilitati.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: