Concluziile deputatului Gabriel Andronache cu privire la moțiunea de cenzură (VIDEO)

Deputatul Gabriel Andronache a făcut o radiografie a moțiunii de cenzură prin care a fost demis Guvernul Cîțu. Acesta susține că în textul moțiunii nu a existat o evaluare a stadiului de implementare al programului de guvernare, ci doar sloganuri folosite în general la mitinguri electorale.
”Vreau să cred că foarte puțini parlamentari dintre cei care au semnat moțiunea de cenzură dezbătută astăzi au și citit textul acesteia, sunt de acord cu el și îl asumă. Dacă mă înșel, adică dacă l-au citit și au fost de acord cu textul acesteia, atunci nu pot să trag decât concluzia că semnatarii se descalifică, atât profesional, cât și din punct de vedere politic.
➡ Mă așteptam, așa cum este firesc și cum spiritul Constituției proclamă, să regăsim în textul moțiunii o evaluare a stadiului de implementare al Programului de guvernare în temeiul căruia Guvernul condus de domnul Florin Cîțu a fost învestit. Am căutat în text eventuale evaluări și critici ale măsurilor adoptate de Guvern, precum și soluții alternative furnizate de semnatarii moțiunii. Din păcate, nu le-am găsit! Textul moțiunii de cenzură conține numai sloganuri și titluri asemănătoare celor utilizate la mitingurile electorale. Jos Guvernul și atât! Fără argumente temeinice, fără motive pentru a fi depusă, moțiunea dezbătută astăzi aduce tot mai mult cu spusele personajelor politice ale lui Caragiale.
➡ Îmi permit să scot în evidență mai multe neadevăruri cuprinse în așa-zisa moțiune de cenzură, pe care, din respect pentru instituția Parlamentului o să mă străduiesc să o tratez ca pe o moțiune de cenzură, deși, sub aspect calitativ, nu este.
➡ Spun autorii moțiunii că Guvernul Cîțu este vinovat pentru creșterea prețurilor în anul 2021. Dacă ar fi dat cel puțin un semn de onestitate, atunci autorii moțiunii ar fi recunoscut că inflația afectează toate statele din Uniunea Europeană, nu numai România. Trăim vremuri cu totul deosebite, atât din punct de vedere sanitar, cât și din punct de vedere economic, însă nimeni nu va reuși să detroneze guvernele PSD la capitolul creșterii de prețuri, în perioade favorabile din punct de vedere economic.
➡ Constat, de asemenea, că autorii moțiunii apelează la jonglerii cu cifrele referitoare la așa-zisa îndatorare a românilor cu nu știu câți euro pe secundă. Au luat cifre de ici și de colo, le-au amestecat și le manipulează pentru a minți cetățenii. Ceea ce nu spun semnatarii PSD ai moțiunii de cenzură este faptul că o pondere foarte mare din împrumuturile atrase anul acesta este utilizată pentru a acoperi datoriile făcute de guvernele PSD în anii trecuți, datorii care au ajuns la scadență.
➡ Nu aș vrea să trec peste o acuzație care, în fapt, este un auto-denunț colectiv al parlamentarilor PSD. Mă refer la acuzațiile cu privire la slaba absorbție a fondurilor europene. Semnatarii moțiunii mizează pe faptul că populația ar fi uitat eșecul total al guvernelor PSD în materia proiectelor finanțate din fonduri europene. Că până în anul 2020 nici nu s-au atins de banii gratuiți puși la dispoziția României de Uniunea Europeană. Dar oamenii nu uită că un fost prim-ministru PSD a lămurit poporul de ce fondurile europene nu manifestau un interes deosebit pentru socialiști, și anume pentru că aceste resurse financiare trebuie justificate până la ultimul leu!
➡ Am spus în dese rânduri că utilizarea instrumentului constituțional al moțiunii de cenzură trebuie să fie un act de maximă responsabilitate din partea celor care o inițiază. Adică exact ceea ce pare a lipsi semnatarilor moțiunii pe care o dezbatem astăzi. A lăsa România fără Guvern cu puteri depline în timpul celui mai puternic val de infecții cu virusul Sars-Cov-2, în momentul în care se iau cele mai importante decizii cu privire la stabilirea majorării salariului minim, când se demarează implementarea PNRR și se pun la punct mecanismele noului cadru financiar european 2021-2027 este dovada supremă a nepăsării pentru interesele esențiale ale românilor și de lipsă de responsabilitate. Semnatarii moțiunii nu au ieșit nici acum din logica schimbării guvernelor o dată la câteva luni, așa cum procedau cu propriile guverne, gesturi care au apăsat puternic pe credibilitatea României și au blocat procesul de dezvoltare al țării.
➡ Personal, nu am identificat niciun motiv pentru care ar trebui ca Parlamentul să retragă încrederea acordată Guvernului condus de dl. Florin Cîțu. În acest sens, vă asigur că parlamentarii Partidului Național Liberal susțin Guvernul României, ca manifestare de voință politică responsabilă și pentru a asigura dezvoltarea României”, susține Gabriel Andronache, liderul deputaților PNL.

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: