Concert Sold out susținut de Orchestra Simfonică brașoveană!

Joi, 24 octombrie de la ora 19.00, pianistul Horia Mihail revine pe scena Sălii Patria, într-un concert sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu. Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră în do minor op. 18  S.Rachmaninov este lucrarea care deschide seara muzicală ce se anunță a fi una de excepție, tinând cont că biletele s-au vândut integral. Seara va continua cu  Simfonia nr. 3 în do minor op. 78 de C. Saint-Saëns.

Profil de artist

            Cristian Oroșanu este un artist carismatic, un amestec de pasiune, hotărâre și claritate elegantă a expresiei, totul învăluit de un farmec personal irezistibil. El se distinge printr-un vast repertoriu, îmbinînd cca. 35 de titluri de operă și peste 500 de lucrări simfonice.  Cariera sa internațională a început în 2005, cînd a obținut premiul al-2- lea al Concursului Internațional Malko de la Copenhaga, premiul Criticii Muzicale din România și angajamentul de a dirija Orchestre de Paris la Festivalul liric de la Aix-en-Provence.

Cristian s-a implicat în lansarea unei tinere orchestre la Hyogo în Japonia și a creat orchestra Kamerata Kronstadt în România. Este pasionat de proiecte inovatoare, care sparg tiparele clasice. Astfel, crează o orchestră internațională de seniori și plănuiește o serie de concerte dedicate mediului înconjurător sănătos.

Talentul său l-a purtat pe mari scene naționale și internaționale, în compania unor ansambluri celebre, cum ar fi Orchestra Națională Radio București, Tonhalle Zurich, BBC Scottish Orchestra, Orchestre Nationale Bordeaux-Aquitaine sau Filarmonicile din București, Bruxelles, Iași, Strasbourg, Porto, Cluj, etc. Cariera lui Cristian a îmbinat armonios activitatea de dirijor invitat, cu implicarea pe posturi fixe la Operele Naționale din București, Iași și Cluj, la Filarmonica din Brașov sau Deutsche Symphonie Orchester Berlin.

Horia Mihail – născut și trăit în Brașov, studiat în România, America și Italia, aplaudat cam peste tot, în Malaezia, Japonia, Argentina, ba chiar și prin București – îmbină talentul cu spiritul întreprinzător, organizează turnee și evenimente neconvenționale și face toate aceasta în surdină, cu o modestie ale cărei resorturi am încercat să le găsim stând de vorbă între o repetiție și un concert.

Pianistul  a debutat în oraşul său natal, Braşov, interpretând Concertul în Re major de J. Haydn la vârsta de 10 ani.  De atunci a concertat de peste 1000 de ori  cu marea majoritate a orchestrelor simfonice  din  România,   inclusiv cu   Filarmonica George  Enescu din  Bucureşti  şi  cu Orchestra Naţională Radio.

„Subtilitatea ritmică şi articulaţia atmosferei şi a culorii sunetului au fost de un fel pe care această muzică (Prokofiev) o primeşte foarte rar“, scria ziarul Boston Globe după una din apariţiile sale.

Alexandra Grancea

PR Filarmonica Brașov

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: