Concert simfonic extraordinar. Dirijor Misha Katz si solista Alina Bercu-pian

CONCERT SIMFONIC EXTRAORDINAR
 JOI, 30 MARTIE 2017, ORA 19.00
 SALA PATRIA
Dirijor: MISHA KATZ (Franta)
Solista: ALINA BERCU – pian
In program: H. Berlioz – Dans Maghiar
                    C. Saint-Saens – Concertul nr. 5 pentru pian si orchestra “Egipteanul”
                    F. Mendelssohn-Bartholdy – Simfonia a IV-a “”Italiana”
Pretul biletelor este de 40 lei pret unic.
MISHA KATZ

Misha Katz s-a născut în Rusia, la Rostov pe Don, într-o familie de muzicieni, tatăl său, Leonid Katz, fiind un remarcabil dirijor, artist emerit. A început să studieze violoncelul la vârsta de 5 ani, iar la Conservatorul Ceaikovski de la Moscova a studiat cu celebrul Mstislav Rostropovici. Sub îndrumarea tatălui său a început să studieze dirijatul, în 1976 a obţinut Marele Premiu al URSS şi în 1979 a susţinut doctoratul la acelaşi Conservator Ceaikovski din Moscova. În 1982 a urmat cursuri de dirijat cu maestrul Leonard Bernstein şi în 1985, după stabilirea sa în Franţa, a fondat formaţia „Trio Şostakovici” cu care a realizat, în 1994, înregistrări la SONY CLASSICAL. Misha Katz susţine cursuri de măiestrie la nivel internaţional (Geneva, Nisa, Mexico, Bruxelles, Moscova, Tel-Aviv). Este invitat să participe la festivaluri importante cum sunt cele de la Monte Carlo, Bodensee, Palma de Mallorca, Harrogate, Bregenz, Sion, Cervantinode Mexico, Jerusalem, Santander, Cannes, Luxembourg, Sansepolcro şi a concertat în săli renumite precum Concertgebouw Amsterdam, Alte Oper din Frakfurt, Salle Pleyel din Paris, Wigmore Hall din Londra, Auditorium din Monte Carlo, Bolshoi Teatr din Moscova, Herkulessaal din München, Town Hall din New York, Rialto din Montreal, Gesher Theater din TelAviv. În 1996 a fost numit dirijor permanent al Orchestrei Naţionale de la Minsk, în 1998 dirijor principal invitat al Orchestrei Naţionale a Ucrainei şi începând din 1998 este dirijor permanent al orchestrei de cameră „Solistes de Russie”. Misha Katz este invitat să dirijeze în Rusia, Polonia, Franţa, Cehia, Spania, Elveţia, Danemarca, Suedia, Sebia, Slovacia, Israel, Ucraina, Mexic, Monaco, Italia, Georgia, Germania, SUA,Canada. Din 2008 este dirijor principal invitat al orchestrei „Slovak Sinfonietta”. Sub înaltul patronaj al preşedinţiei franceze, Misha Katz a fost numit director artistic la Festivalul internaţional Solomon Mikhoels (2003) şi apoi Director artistic la Festival International de la Paix. Printre distincţiile ce i-au fost conferite se numără Médaille d Or du Mérit et Dévoument Francais (2008), Médaille des Cinq Continents de l,UNESCO şi Médaille d,Or de la Ligue Universel du Bien Public (2013). În 2013 a fost şi cofondator al proiectului „Culture sans frontieres” patronat de UNESCO.

ALINA BERCU

 

Alina Bercu s-a nascut in februarie 1990 in Campina, Romania, si a inceput studiul pianului la varsta de 7 ani cu Prof. Magdalena Toma. In 1999 devine eleva Prof. Univ. Dr. Stela Dragulin de la Facultatea de Muzica din Brasov.

A inceput studiile universitare in 2006 sub indrumarea Prof. Grigory Gruzman la Universitatea de Muzica “Franz Liszt” din Weimar/ Germania, iar din 2011 a fost admisa la cursurile de masterat ale Prof. Wolfgang Manz de la Universitatea de Muzica din Nürnberg. In acelasi timp studiaza si muzica de camera la Universitatea de Muzica din Frankfurt am Main la clasa Prof. Michael Sanderling si Prof. Angelika Merkle.

A participat la cursurile de maiestrie artistica sustinute de: Lory Wallfisch, Rudolf Buchbinder, Leslie Howard, Robert Levin, Andras Schiff, Ana Chumachenco, Wen-Sinn Yang, Werner Bärtschi, Menahem Pressler si Karl-Heinz Kämmerling.

Alina Bercu sustinut numeroase recitaluri si concerte pe renumite scene din Europa, America si Asia: Carnegie Hall New York, Théâtre de Vevey, Tonhalle  Zürich, Prinzregententheater München, Tonhalle Düsseldorf, “Glocke” Bremen, Musikhalle Hamburg, Teatrul “Teo Otto” Remscheid, “Auditorium” Roma, Sala Palatului si Ateneul Roman Bucuresti, alaturi de ansambluri celebre precum orchestra filarmonica din Viena, orchestra de camera din Lausanne, orchestra filarmonica din Bremen, orchestra filarmonica din Nürnberg, Slovak Sinfonietta, Limburg Symfonie Orkest, “Gulf Coast Symphony” – Mississippi / SUA,  aflandu-se sub bagheta unor mari maestri: Sergiu Comissiona (SUA), Misha Katz (Franta), Robert Stehli (Germania), Jan Stulen, Theo Wolters (Olanda), Paolo Arrivabeni (Italia), Adrian Prabava (Indonezia), John Wesley Strickler (SUA), Cristian Mandeal, Ilarion Ionescu Galati, Horia Andreescu, Vlad Conta, Paul Popescu, Petre Sbarcea.

Alina este laureata a numeroase concursuri internationale: “Clara Haskil” (Vevey, Elvetia), “Premio Trio di Trieste” (Trieste, Italia), “World piano competition” (SUA), “ZF Musikpreis” (Germania), concursul european de pian din Bremen (Germania) etc.

In 2009 Alina Bercu a inregistrat alaturi de renumitul violonist Ilian Garnet CD-ul “Schubert-Ysaye- Brahms” prin casa de discuri „Fuga Libera” – Bruxelles. Discul a fost premiat cu “Golden Label” in Belgia” si “Cle d’Or” in Franta.

Inca de la varsta de 10 ani a realizat transmisiuni directe la diverse posturi Radio si TV: Radio Bremen, Radio Suisse Romande, NBC-SUA, Eurovision, Telepace-Italia, METRO TV-Indonezia si TVR Cultural, precum si inregistrari pentru Fonoteca de Aur a Radiodifuziunii Romane.

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: